Bogstadveien er selve shoppinggaten på Majorstua. En rusletur her handler om butikker og kafeer, mest butikker. Visste du at den opprinnelig het Sørkedalsveien, men byttet navn da den ble innlemmet i Kristiania i 1878? Jeg har gått den fra A til Å, og vi rydder først opp i hva A til Å betyr.

Bogstadveien er i høyeste grad en trikkegate. Watch out!

Hvor lang er Bogstadveien?

Mange tror nemlig at Bogstadveien starter nede ved Litteraturhuset, men da snakker vi om Hegdehaugsveien. Den går over i Bogstadveien i krysset med Professor Dahls gate opp til venstre, altså etter Josefines gate, og strekker seg helt opp til Majorstua T-banestasjon. Vi finner byens eksklusive klesforretninger her, og hvert år arrangeres Bilfri Bogstadvei.

Bilfri Bogstadvei er stas

Super arkitektur + litt historie

Mye bra arkitektur, og jeg mikser inn historie her og der, så kom igjen! Allerede i nummer 2 møter vi ny-renessansen på fasadene, nå holder Anton til her. Nr. 8 i neste kvartal på samme side er nå et «kremmerhus», men her var det et ærverdig bakeri fra starten i 1888.

Her var det en gang i tiden et velkjent bakeri

Art nouveau, teater og Franck

Vi går videre, og oppdager en nydelig fasade i Art nouveau i nummer 11 på andre siden av gaten, der H&M nå holder til. Dette er den gamle Franck-gården, som hadde forretning i 1. etasje. Der Zara nå holder til, i nr. 12 på venstre side, lå det på 1800-tallet en staselig villa med park som strakk seg bort til Professor Dahls gate. Rosenborg teater holdt også til her i flere år. På andre siden i krysset (nr. 13) bodde Peter Chr. Asbjørnsen i flere år i et trehus.

Bogstadveien, Oslo
Nydelige fasader hele veien.
Her var det en gang en staselig villa …

Thor-is, jernvarehandel og kino

Nr. 15 ser kjedelig ut med stusslig fasade, men her hadde Thor Scharning en iskremfabrikk, du husker vel Thor-is? I nr. 17 har Hegdehaugen jernvarehandel holdt til siden 1916! Her lå også vestkantens første kino, Homansbyens Kineomatograf som åpnet i 1907 og ble nedlagt noen år senere. Stor brann her i 2015, så fasaden er ny og fin. 

Bogstadveien, Oslo

Et hybelhus, et hotell og et krakk

Nr. 20 på venstre side ble oppført som hybelhus i 1938. Her drev Thor Scharning Bakeri og Konditori i en årrekke, senere kom skoforretningen, og Gyldenløve hotell åpnet i 1992. Vi hopper over på andre siden, flotte ny-renessansefasader i nr. 21. Her bodde bakermester og boligspekulant Adolf Olsen Bergsten, som gikk over ende i det økonomiske krakket i 1899. Ny-renessanse på fasadene i nr. 23 og 25 også.

Vakker nyrenessansefasade i nr 21
Og nyrenessanse i nr 23
Bogstadveien, Oslo
Og nyrenessanse i nr 25 også

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

Balkeslott, funkis og brannstasjon

Vi holder oss på høyre side. I nr. 27 B på hjørnet mot Industrigata, lå en gang Balkeslottet.  Maleren Peder Balke bodde her, men «slottet» ble revet i 1932. Senere ble hans «Balkeby» rett ved også revet. På samme side finner du to gårder bygget i funkis-stil, nr. 29 og nr. 31. Rett ved siden av, i nr. 33, lå Hegdehaugens brannstasjon fra 1879.

A. O. Vinje og Oscar Mathisen

På venstre side (nr. 36) der Søstrene Grene er, sto det inntil 1932 et trehus der Asmund O. Vinje bodde noen år. På andre siden av gata, i nr. 37, bodde Oscar Mathisen, verdens beste skøyteløper i sin tid med 5 VM, 3 EM og 14 verdensrekorder. Hvis han hadde bodd her nå, hadde han nok fått minst én krans av blomsterbutikken. Fasade i nyrenessanse, selvfølgelig!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Ny-rennessanse dominerer gata

Fortsatt på høyre side (nr. 41) der Kitch’n ligger på hjørnet. Nyrenessanse fasade, og her drev Thor Scharning isbar. I nr. 43 ligger BIK BOK, også her fasade i nyrenessanse, og både nr. 41 og 43 sto ferdig i 1894. Vi hopper over til nr. 52, Øye-gården, der du får kjøpt klær til relativt stive priser.

Bogstadveien, Oslo
En av de flotteste nyrenessanse-fasadene
Øyegården, Bogstadveien, Oslo
Øye-gården med butikken til Gunnar Øye

Ved veis ende, og takk for turen

På høyre side har Valkyrien-senteret dukket opp de siste årene. I «gode, gamle dager» tok vi T-banen fra og til stasjonen under jorda her, men stasjonen er dessverre historie. Vi avslutter turen vår her, for her velger du hvilken side av Valkyrien plass du vil følge Bogstadveien før du plutselig befinner deg på det velkjente «Majorstulokket».

Valkyrien, Bogstadveien, Oslo
Nye Valkyrien senter er en fin shoppingtilvekst i gata her

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Bogstadveien. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon