Café Cervantes står det på skiltet som henger over inngangen der kelnerne løper inn og ut med sine bestillinger. Her var det den gamle mester Miguel de Cervantes bodde. Her var det kanskje også han skrev Don Quijote, kåret til verdens aller beste roman. Vi er på ferie i Spania, den gylne by – La Ciudad Dorada – eller Salamanca, 18 mil nordvest for Madrid.
Selvfølgelig på Unescos liste
Det smeller i trelemmer som felles ned og jernslåer som settes på plass med eldgamle, gedigne hengelåser. I smugene merkes ekkoet etter ritualer som er gjennomført av kjøpmannsfamilier i århundrer. Jeg haster nedover Calle de Toro for å oppleve byen som er valgt til Europas kulturby. Den er også på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv. Ferie i Spania
Gyllen sandstein fra Villamayor
På Plaza de los Bandos stanser jeg for å orientere meg. Sandsteinen fra Villamayor, som arkitekturen her i tusen år har vært så heldig å få bruke som ingrediens, er i ferd med å mørkne. Men høyt der oppe er himmelen farget av solens siste stråler der den går ned over den romerske broen fra det første århundre over Rio Tormes.
På Plaza Mayor i Salamanca
Mine labyrintiske bevegelser skal føre meg til kveldens arkitektoniske og stemningsfylte høydepunkt: Salamancas enorme utendørs salong fra 1200-tallet. Jeg har nytt min vino tinto i skyggen under arkadene på Plaza Mayor i Spanias glohete villdyr Madrid og ramlet rundt fra plaza til plaza i hippe Barcelona. Men Plaza Mayor i Salamanca er plazaen i Spania som fortjener sitt navn med rette. På spansk betyr mayor større, eldre eller voksen.
Katolsk nådestøt på 1100-tallet
Jeg krysser noen smug og kryper inn i Calle Santa Teresa – som etter hvert skifter navn til Calle Rector Lucena. I Salamanca går tro og kunnskap hånd i hånd slik de har gjort det siden byen ble grunnlagt et par hundre år etter at vår tidsregning ble nullstilt. Senere kranglet arabiske maurere og kristne om byen til de katolske satte inn nådestøtet på 1100-tallet. Ferie i Spania
Et av verdens fire ledende lys
Jesuittene har hatt gode tider her, men det spørs om ikke kunnskapens vekstvilkår har vært vel så gode. Førti år etter at Kong Alfonso IX grunnla universitetet i 1218, det eldste i Spania, kalte pave Alexander IV det for et av verdens fire ledende lys. I Europa var det bare Paris og Bologna som kunne måle seg den gangen.
Lespelyd og sterke konsonanter
Salamanca er en blanding av gotikk, renessanse, barokk og romansk stil, det er som om hver minste arkitektoniske detalj er bygget for å glede øyet. Jeg passerer Stradivarius i shoppingstrøket, og hvilket navn kan vel passe bedre på en klesbutikk i Salamanca? Jeg hører summing av lespelyder og bråsterke konsonanter, og den buede åpningen i enden av smuget vokser. Ferie i Spania
Alle veier fører til Plaza Mayor
Plaza Mayor er en magnet for alle i Salamanca. Churriguerafamilien visste hva de gjorde da de bygget dette barokke mesterverket i 1729-55. Her er det intimt, men overveldende. Her er det mengder av mennesker, men romslig og åpent. Arkader på gateplan og doble gallerier gjør plazaen monumental, og neonfrie kafeer innbyr til å ta for seg av føde og hvile. Ferie i Spania
Tar pulsen på byens møteplass
En gang i tiden var Plaza Mayor arena for det katolske hoff. Her fant byens seremonier sted, her ble matadorer hyllet etter å ha beseiret El Toro. Nå har studenter, musikanter og gateteater overtatt. Siger ned ved et kafébord for å ta pulsen på byens knutepunkt, en blanding av Grand Place i Brussel og et klassisk meksikansk torg.
Skrev Cervantes Don Quijote her?
Kanskje skrev Miguel de Cervantes Don Quijote her på Café Cervantes? Her skrev han i alle fall El Licenciado Vidriera, der handlingen er i Salamanca: ”Salamanca vekker ønsket om å komme tilbake hos alle som lot seg erobre av byens fredfylte liv”. Stotrer fram noen gloser om vino tinto til kelneren i sin svarte smoking, og observerer spanske damer pyntet med de tykkeste gullkjeder og rødeste lepper.
ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!
Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.
Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.
E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
La movida – det spanske nattelivet
30.000 studenter fyller Salamanca med kunnskap, forelskelser og natteliv. Når mørket faller på, møtes de på Plaza Mayor – klare for La Movida. Da Franco slapp jerngrepet i 1975, ble ”La Movida” et begrep som betegner spansk natteliv. Ordet betyr bevegelse, og var brudd med spansk autoritet. Kunstnere og personligheter i musikk, foto, mote, design og film gikk opp løypa, i spissen sto blant annet Pedro Aldomóvar, mannen bak Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd og Alt om min mor. Ferie i Spania
Full fart klokken 4 om natten
Jeg går ut i Salamanca over midnatt, gjør som salamantinerne, og jager la marcha, det saliggjørende trykket. Reker rundt fra bar til nattklubb rastløs og nytelsesyk. På Puerto de Chus er det rolig klokka to, og når jeg er tilbake klokka fire er det full fart med folk og språk fra hele verden. I morgengryet avsluttes natten på et chocolateria, med frityrstekte churros dyppet i varm sjokolade. Natten har lært meg at i Salamanca slår ett slagord mer enn alle andre: Ingen andre byer har natteliv som Salamanca! Ferie i Spania
Morgenkyss på Patio Chico
Alt er dørgende stille, det er morgen på Patio Chico, turistene har ennå ikke begynt å strekke nakker og slippe haker for å beundre casas og iglesias. Jeg passerer to studenter på en benk i smuget, og de kysser heftig. Ingen kysser mer dramatisk enn spanjoler på vei hjem fra nattens movidas, jeg skjønner at Salamanca ikke bare er høyborg for tusen år gammel kultur og språk, men også et utstillingsvindu for ung lidenskap.
Catedral Nuevo – 500 år gammel
Jeg skråner innom Plaza los Leones der to spanske småtasser spiller fotball. Den flere hundre år gamle bakdøra til kirken fungerer som mål, det smeller i døra hver gang gutta treffer. Fotball og kirke går hånd i hånd her i Spania. Dunkene dempes når jeg runder hjørnet opp Calle Silencio og overmannes av Catedral Nuevo, den nye katedralen, over 500 år gammel.
Her er alt umiddelbart vakkert …
Inne i Catedral Nuevo er alt umiddelbart vakkert. Det virker som lyset ble brukt like mye som sandstein da de valgte materialer. Her er det ikke som med moderne kunst, som du må lære å like. Her ligger den enkle, geniale skjønnheten i dagen, naken og åpenbar for alle som er her.
Kombinerer bønn og kunnskap
Jeg går ut av kirkerommet og inn i skyggerommet til smuget Calle Calderon som knytter sammen bønn og kunnskap i Salamanca. Jeg er på vei inn i universitetsområdet et steinkast unna det religiøse kraftsenteret. Men først trenger jeg en kafé for å riste av meg nakkekink og respekt etter møtet med religiøs prakt.
På kafé for å snakke sammen
Et glass vino rosado, som jeg banner på har blitt voktet av engler med rosa vinger på Café Librero, følges opp med et glass himmelsk vino tinto på Café Puccini. To-tre bord utenfor hver kafé, og stolene vendt mot hverandre for at de som avlegger et besøk skal snakke sammen, ikke sitte på utstilling bak hverandre, slik de ofte gjør på hippere steder enn Salamanca.
Salamancas fantastiske bibliotek
Bak renessansefasaden til Salamancas bibliotek finner du 165.000 verker fra hele verden. Jeg lister meg inn og slår meg ned på de brunskurte, flere hundre år gamle benkene mellom flotte vegger av metertykk filigransaktig sandstein. Mellom søyler og arkader under et ti meter høyt tak finner jeg ro til å reflektere over det som var og det som kommer.
Columbus var en tur innom
Columbus var her og søkte støtte for sine ideer og prosjekter. Det spørs om ikke det ble vel høytsvevende for de høye herrer på La Meseta, den spanske høysletta full av store eiketrær, svære okser og fyldige vino tintos, langt fra sjøliv og tanker om andre kontinenter. Det endte med at Columbus fikk en liten plaza der han peker mot det nye kontinentet, og turistløypa går ikke innom den fredfylte, lille pletten.
Casa Lis – Museo modernista art deco
Jeg går nedover Calle de San Pablo og tar av i Paseo de Rector Esperabe full av forventninger. Jeg skal til noe som er annerledes. Nede i paseoen får jeg øye på det. Casa Lis, Museo modernista art deco er Salamancas bevis på at byen ivaretar kultur helt opp til i dag. Fargede glassvinduer og findekorerte jernstolper utfyller hverandre perfekt, og inne rommer museet kunstverker og gjenstander i art deco og nouveau.
Fantasifulle Casa de la Conchas
Casa de la Conchas, kamskjellhuset som sto ferdig i 1512, er dekorert både på vegger og dører. En krokete sigøynerdame vil selge ti utslitte turistkort for to euros. Når min respons er positiv, er jeg plutselig mucho bueno. Hun lever livet foran inngangen på huset med tema fra den pilgrimsreisen som ender i Santiago de Compostela. Salamanca var jo en gang et stoppested for gamle pilgrimer, så hva er mer naturlig enn at motivene for en av verdens mest omtalte pilgrimsruter finnes i Casa de la Conchas? Ferie i Spania
La Movida og jesuittordenen
Casa de la Conchas ligger i hovedgaten Rua Mayor mellom katedralene og Plaza Mayor, og rommer blant annet byens turistkontor og det offentlige biblioteket. Her ser jeg studenter med mobil i én arm og kjæresten i den andre møte jesuittpresten i sin flagrende kappe der de slentrer nedover Calle de Jesus. I Salamanca lever la movida og jesuittordenen side om side, her er skole for katolikker og tyrefektere, her lever art deco og renessansen i symbiose, og de gamle stolte ved siden av de hippe unge.
Siste kapittel i Don Quijote
Jeg samler sammen fotosakene, knytter sekken og reiser meg for å erobre flere arkitektoniske skatter. Men så ombestemmer jeg meg. Jeg går ned Rua Mayor, tvers over Plaza del Poeta Iglesias, og bøyer meg inn under arkaden på Plaza Mayor. Der finner jeg mitt stambord på Café Cervantes og bestiller et glass vino tinto. Så tar jeg fram en utslitt pocketbok med krøllete sider og går løs på siste kapittel i Don Quijote …
Slik reiser du til Salamanca
Du reiser med rutefly til Madrid. Derfra taxi i et kvarter til Plaza Conde Casal. Fra bussterminalen tar det 2 timer med direkte rutebuss, som går hver time. Du kan også ta tog fra Madrid til Salamanca. Salamanca er et jernbaneknutepunkt.
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
Dette må du bare få med deg:
Plaza Mayor, den største plazaen i Spania, må du få med deg. Plassen er enorm og intim. Her er kafeer for alle døgnets tider.
De to katedralene i byen, cirka 900 og 500 år gamle, er to arkitektoniske mesterverker, som du ikke finner maken til andre steder i Spania.
Casa Lis, huset som utvendig er laget av mangefarget glass og utskåret jern på ulike måter, er Salamancas museum for Art Deco og Art Nouveau!
TIPS: Les våre andre artikler om Spania
Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
Sjokoladebyen Villajoyosa
En smakebit av Alicante
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – en leken og livlig by
Gata vår i Villajoyosa
Topptur til Puig Pedro – Pyreneene
Porten til Pyreneene
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Klima i Salamanca
Norsk sommerklima fra mars til oktober. Byen ligger 800 meter over havet, så det blir ikke så hett, men midt på sommeren kryper gradestokken opp mot 30 varmegrader. Om vinteren kan temperaturen gå ned mot null. Området er nedbørfattig.
Nyttige adresser i Salamanca
Salamanca har to turistbyråer. Det ene ligger på Plaza Mayor og det andre i Casa de la Conchas i gamlebyen. Før du reiser, kan du sjekke på internett:
www.aboutsalamanca.com
www.red2000.com/spain/salaman/
www.renfe.com
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Salamancal, ferie i Spania. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre reiseglade.
FOTO:
Toppbildet er også fra Turismo de Salamanca. På denne turen hadde vi ekstremt dårlige bilder selv, og har valgt å hente bilder fra turistbyrået i Salamanca og Colourbox.
Merk: Steder og priser kan selvsagt variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@reisekick.no