Vi skal endelig oppleve Balestrand, den lille bygda på nordsiden av Sognefjorden med under 1000 innbyggere. Den har vært et turiststed siden slutten av 1800-tallet, og har i tillegg en lang, kunstnerisk historie og mange kulturelle skatter. Er du av den aktive typen, er det også mange muligheter her. Hva med RIB-safari på Sognefjorden, sykling langs fjorden, vandring på ikoniske fjellturer, padling på fjorden eller rett og slett vandring rundt i bygda på jakt etter sjeldne arkitektoniske perler? Eller kanskje bare en rolig stedsvandring mellom gallerier? Bygda har flere gallerier, vi skal avlegge et annerledes besøk på ett av dem. Været er ikke på lag den dagen vi er her, og vi har egentlig en åpen agenda. Men én ting vet vi: Aller først skal vi smake på bygdas nye gull: Eplecider!
Cidersmaking på gjestfrie Ciderhuset
Cidersmaking er et must når du er i området rundt Sognefjorden, og i Balestrand ligger Ciderhuset en liten spasertur fra Reiselivsmuseet og Kviknes Hotell på kaia.
Om sommeren kan du bli med på cidersmaking på dette spesielle stedet, og få en levende fortelling om hvordan folk her destillerer og lager musserende cider på den tradisjonelle måten. I restauranten serveres meze og hovedretter av lokale råvarer. Alt inspirert fra Middelhavet, da kjøkkensjef og svigerdatter Tuba er fra Tyrkia. Og all mat er helt perfekt matchet med cider eller andre fruktdrikker.
Vi to i ReiseKick har tidlig ferie, og restauranten har dessverre ikke åpnet for sesongen ennå når vi kommer dit (den åpner rundt 20. juni). Men cidersmaking er vi gjerne med på. Sønnen i huset, Gard Eitungjerde Høyvik, forteller med stor innlevelse og kunnskap om poding av epletrær og hvordan de dyrker frukten i den økologiske hagen på gården.
Han forteller også om hvordan de lager cider etter fransk «methode traditionelle». Det er en eksklusiv musserende cider, som vi får med oss fra den innholdsrike gårdsbutikken, sammen med flere andre nydelige varianter av cider.
Selve smakingen består av 5 smaksprøver med cider. Vi valgte en smaking med alkoholfri most og en med alkohol. Det var en genistrek, vi smakte og byttet og smakte og byttet. Og du salige vingud, alt her smaker så utrolig godt!
Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
St. Olafs Church – den engelske kirken
Like ved Ciderhuset ligger en vakker kirke fra 1897, som har 95 sitteplasser. Den tilhører Church of England, og er underlagt biskopen av Gibraltar. Hver sommer kommer engelske prester hit og forretter på engelsk etter anglikansk, religiøst mønster. Vi er nesten i det religiøse hjørnet av begeistring når vi kommer ut av Ciderhuset, og bestemmer oss for å stikke innom den lille kirken. Historien bak kirken er helt fantastisk, bare å google:
Kirken ble reist til minne om Margaret Sophie Green Kvikne som kom til Norge som fjellklatrer. Hun ble gift med Knut Kvikne, og ble dermed også deleier i Kviknes hotel. Margaret var prestedatter fra England, men ryktene sier at hun ikke fant seg til rette i den norske kirken med luthersk rituale. Hennes siste ønske var derfor at det skulle reises en engelsk kirke i Balholm i Balestrand. Som sagt, så gjort, altså. Kirken er vakker, både ut- og innvendig!
Det Gylne Hus Galleri på kaia i Balestrand
I et gyllent hus med glasskuppel på toppen, på kaia i Balestrand sentrum, ligger Det Gylne Hus Galleri, som eies og drives av kunstnerduoen Bjørg Bjøberg og Arthur Adamson. De ønsker velkommen til en kunstopplevelse med fokus på lys og fargeglede. I galleributikken deres kan du kjøpe kunstkort og kunstprodukter til en hyggelig pris, og deler av huset er nesten som en blanding av en gammel krambu og et spinnvilt museum.
Mye av første og andre etasje er viet kunsten til ekteparet, men oppover i etasjene snakker vi artig museum. Bjørg tar oss med på en morsom og inspirerende omvisning i huset, og vi får se bygdesamlinger, kunstfilm og til slutt en fantastisk utsikt fra glassdomen på toppen av huset.
Snakk om kreativ og sprudlende kunstnersjel! Kribler det i kunstnergenet nå? Bli med på et minikurs i akvarellmaling her, da vel! Men hva er egentlig det gigantiske huset vi ser den ene enden av litt lenger borte på kaia?
Kviknes hotell – gjestfrihet i generasjoner
Helt nede på kaia, med en fantastisk utsikt over fjorden, ligger historiske Kviknes Hotel. Her har det ligget helt siden 1752. Ganske utrolig. Familien Kvikne, som i dag eier hotellet, overtok i 1877. Hotellet ble bygget i sveitserstil, og har heldigvis beholdt særpreget sitt selv etter flere ombygginger og utvidelser. I dag er Kviknes et moderne hotell, men historien sitter i veggene. Overalt i hotellet henger fantastisk kunst og klenodier, og disse bidrar til å gi hotellet den helt særegne stilen. Når du våkner etter en god natts søvn på dette prominente hotellet, skuer du utover fjorden og kjenner nasjonalromantikken boble inni deg.
Du er ikke alene om å ha bodd her, listen over prominente gjester er lang. Keiser Wilhelm II av Tyskland var ofte gjest her. Og ikke nok med det; kongelige, keisere, presidenter, statsministre, filmstjerner og kunstnere fra en rekke land står også på den årelange gjestelista. Vi skjønner det inderlig godt! Beliggenhet, kvalitet og service er jo fantastisk!
Vi rusler litt rundt gjennom salongene, og lar oss begeistre av all kunsten denne hotellfamilien har samlet gjennom fire generasjoner. Overalt henger kunst fra ulike epoker. Så flott og verdifullt at de vil dele sine egne investeringer med hotellets gjester! Her må vi overnatte neste gang!
Norsk Reiselivsmuseum – her MÅ du gå inn!
I sentrum av Balestrand, linket til hotellets fløy, ligger et moderne bygg, helt annerledes enn alt det andre du finner her. Norsk Reiselivsmuseum er plassert i Balestrand, og vi må finne ut hvorfor.
Bendik Egge som jobber på museet står plutselig der og byr på en liten omvisning når vi har funnet oss til rette i den flotte kafeen. Det viser seg fort at han er et rent oppkomme av kunnskap og innlevelse, og vi blir med rundt på hele museet (hvilket ikke er så rent lite, folkens).
Målet er å vise reiselivets utvikling i Norge fra vi virkelig ble reiseoppdaget til i dag. Derfor er også museet etablert i et historisk og autentisk reiselivsmiljø. Balestrand var nemlig tidlig en del av et europeisk fenomen der både kunst og reiseliv ble knyttet sammen, noe som også skapte en helt spesiell kunstnerkoloni nettopp her i Balestrand.
I hovedutstillingen Reiseliv i Norge legges det vekt på å vise den historiske utviklingen av den moderne turismen her i landet, fra første halvdel av 1800-tallet og frem til i dag. Her er det mye spennende og morsomt å se, og du vil garantert gjenkjenne flere remedier fra campinglivet for noen tiår siden.
Balestrand – en unik attraksjon i seg selv
Vi anbefaler deg virkelig å stikke innom dette flotte museet! Ikke bare er det flinke omvisere her, det er utrolig hva de har samlet av kunnskap og dokumentasjon. «Lad oss gjøre det let og billigt at riktig mange kan komme og se, hvad der er stort og vakkert i vort land,» sa Thomas Heftye, grunnlegger av DNT i 1868. Det fantastiske Reiselivsmuseet i Balestrand ivaretar og viser oss årsaken til at Norge er et så populært ferieland, nå også for sine egne landsmenn. Besøk dette fantastiske museet når du er i Balestrand, du får ikke bare kunnskap om ferielandet Norge, du forstår også at lille Balestrand er en unik attraksjon i seg selv!
Tips: Sjekk ut www.visitbalestrand.com
Hvor ligger Balestrand?
Hvordan kommer du deg til Balestrand?
Reise med buss
Det er flere busser som går innom Balestrand. Søk etter bussrute her!
Reise med hurtigbåt fra Bergen
Ta hurtigbåten fra Bergen til Balestrand. En triveligere båtreise skal du lete lenge etter. Rutetider og booking.
Reise med bil
Bergen – Balestrand: 200 km – ca. 4 timer
Om sommeren er ruta via Voss og Vikafjellet på sitt aller vakreste. Dersom Vikafjellet er stengt, er det enklest å kjøre via Knarvik og ta fergen Lavik-Oppedal.
Førde – Balestrand: 100 km – ca. 1 t. 40 min.
Om sommeren kan du kjøre via Gaularfjellet og oppleve en av landets vakreste fjelloverganger. Om vinteren må du kjøre over Høyanger.
Ålesund – Balestrand: 320 km – ca 5 t. 30 min.
Oslo – Balestrand: 380 km – 6 t. 30 min.
Vi kjørte bil over Hemsedalsfjellet. Deretter ferja Fodnes-Mannheller og gjennom Sogndal, før neste ferje Hella-Dragsvik.
Sogndal – Balestrand: 50 km – ca. 1 t
Du tar ferje Hella-Dragsvik
Reise med fly
Widerøe har flere daglige avganger til Førde lufthavn. Og herfra er det korte 96 km til Balestrand. Du kan også fly til Sogndal lufthavn, og da tar du ferja fra Hella til Dragsvik.
Tips: Les flere av våre artikler fra Vestlandet
Bergen – en by full av opplevelser
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Stavanger – et besøk for minneboka!
Eidslandet – paradiset innerst i Eidsfjorden
Voss – i hjertet av fjord-Norge
Eenstunet på Voss – og en topp fjelltur …
Aktiv gårdsferie langs Turistveien på Gaularfjellet
Amble gård – en ekte ferieperle i hjertet av fjord-Norge
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Balestrand. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no