Gode byer har gode møteplasser utendørs, og Oslo har mange, små og store. Vi kaller dem torg, åpne plasser som gjerne var beregnet for utendørs handel i gamle dager. De fleste byer i verden har torg, og i den antikke byen var torget også stedet for forsamlinger. Her skal vi rett og slett gå en lettgått torgtur i Oslo sentrum, og kartet viser hvor løypa går.
Marked på Vestkanttorget
Vi skal gå fra vest mot øst en dag i februar, og starter på Vestkanttorget på Majorstua. Gå gjerne hit på en lørdag, her har det vært antikk-, brukt og klesmarked og yrende liv hver lørdag fra mars til desember siden 1989. På en bra dag er tusenvis av mennesker innom, og vaflene er deilige!
Vestkanttorgets opprinnelige navn er faktisk Amaldus Nielsens plass, og midt på torget står statuen av Amaldus, som var Norges første friluftsmaler (1838-1932). Skulpturen som heter Gutten på delfinen, er utført av Sigri Welhaven. Veien fra Vestkanttorget til Frognerparken er kort.
Bryggetorget på Aker Brygge
Vi rusler østover, først Professor Dahls gate, videre ned mot sentrum, passerer Urraparken, etter hvert Slottsparken, og dreier av ut på Aker Brygge, der vi finner Bryggetorget. Her er bygninger fra 1980-tallet i variert arkitektur, morsomme skulpturer og starten på Oslofjorden!
Bryggetorget ligger midt i et gedigent kjøpesenter, Aker Brygge, der 6 000 personer jobber, og 900 har sin bolig. Her og der er restene av Aker Mekaniske Verksted, som jo lå her fra 1854 til 1981, da arbeidet med Aker Brygge startet. En bro fra torget tar deg over til Tjuvholmen.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Christiania Torv – byens første
Vi går over Rådhusplassen og opp til Christiania Torv, byens første torg, og sentrum etter at byen ble flyttet til Kvadraturen i 1624. I stedet for å legge det midt i Kvadraturens gatenett, ble torget lagt nært byens høyeste punkt, slik at Rådhuset den gang skulle bli mer synlig.
På Christiania Torv lå byens domkirke, Hellig Trefoldigheds Kirke, som brant ned i 1686. Her er også Christianias eldste bygning fra 1626 og byens første rådhus. Midt på torget lå Vannkunsten – som var den eldste og flotteste bybrønnen. I dag er den erstattet med den kjente skulpturen Hansken.
Egertorget – og … Freiareklamen!
Egertorget neste, som faktisk ble uttalt med k i stedet for g en periode! Er egentlig ikke et torg, men et restareal som oppsto etter regulering i 1846. Ole Eger var en kjøpmann som en gang eide Karl Johans gate 20. Og Freiareklamen var Oslos første da den ble oppført i 1909!
Egertorget er et tilholdssted for gatemusikanter og gjøglere, og det er ikke mange tiår siden trikken føyk over plassen. Sør på torget ligger Horngården, oppført i 1930 som Oslos første høyhus med 8 etasjer, og rett ved siden av har Baker Samson holdt til siden 1894!
Stortorget – sentraltorg siden 1736
Stortorget (eller Stortorvet) må vi innom, det har vært byens sentraltorg siden 1736. Torget har fungert som møteplass, handelsplass og trafikknutepunkt, og her ligger Domkirken. Når avstand til Oslo vises på veiskilt, er det alltid avstanden til Stortorget, som også er Oslos blomstertorg.
Der Stortorget ligger nå var det opprinnelig en sump, som ble fylt igjen rundt 1700, et par år etter at Domkirken ble innviet. I 1756 ble det satt opp gapestokk her, og i 1848 også en firearmet, fantastisk kandelaber med gasslykter, som i 1880 måtte vike plass for statuen av Christian IV.
Youngstorget – og en eim av politikk
Fem minutter bortover Torggata, så står vi på Youngstorget, (skjønner godt det gatenavnet). Torget ble anlagt i 1846, og er oppkalt etter stortingsrepresentant Jørgen Young. Torget har politiske undertoner, og er kjent som arbeiderbevegelsens storstue i Oslo.
Arkadene på Youngstorget er historiske, her er det flere gode spisesteder, og bygget der AP holder til, er flott med Folketeaterpassasjen tvers gjennom og Stratos på toppen. Men ellers er vel Youngstorget kanskje modent for en renovering som vil gjøre det triveligere?
Lilletorget – både skjenking og avhold
Vi går bortover Storgata, forbi Gunerius og ned eksotiske Brugata, og der Brugata treffer Stenersgata, finner vi restene av Lilletorget. Vi er på Vaterland, og torget het da også Vaterlands Torv til 1872. Tvers over her gikk hestesporvogn, og senere trikk i mange år.
Lilletorget har en lang historie med godt besøkte skjenkesteder, for plassen lå ved innfartsåren østfra inn i byen. I forbudstida var Lilletorget et sentralt sted for ulovlig salg av brennevin, og senere har det vært flere avholdskafeer her. Nå er dette området fullt av våre nye landsmenn.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
Grønlands torg – kjøtt, tivoli og sirkus
Et steinkast unna ligger Grønlands torg. Det ble etablert som kvegtorg i 1860-årene, og Gartnerhallen og Kjøtthallen lå på torget fra 1911 til 1974. Nå er torget bare en liten rektangulær plass langs gaten Grønland, og gjennom det gamle torgområdet går Smalgangen.
Slaktehuset lå midt på torget fra 1913, men ble sammen med Kjøtthallen revet i 1974, samme år som Gartnerhallen brant ned til grunnen. Torget var i årevis kjent som et sted for tivoli og sirkus, men i dag dominerer asiatisk mathandel både torget og Smalgangen.
Jernbanetorget – trafikknutepunktet
Det er kort vei ned til siste torget, Jernbanetorget, som i mange år har vært trafikknutepunkt. Navnet stammer fra jernbanestasjonen Oslo Ø, som nå er erstattet av Oslo Sentralbanestasjon. Under torget ligger Jernbanetorget T-banestasjon, som faktisk i mange år var endestasjonen!
Der Østbanehallen ligger nå, lå Oslo Civile Sygehus fra 1808 til 1851. Østbanestasjonen skulle bygges, og da var det ikke plass til sykehus. Den ble nedlagt i 1980. Midt på torget står Trafikanten, og Tigeren ved siden av er laget av Elena Engelsen og symboliserer Tigerstaden Oslo (år 2000).
Flere av torgets funksjoner er redusert
Tradisjonelt har torg vært en markedsplass, et sted der bønder og fiskere fra distriktene solgte sine varer. Torget var som regel omgitt av kafeer og gjestgiverier for tilreisende, ofte var det flere torg der ulike varer ble solgt. Nå er en stor del av torghandelen flyttet innendørs i salgshaller. Torget var også samlingssted i forbindelse med høytider, men også den funksjonen er mer sjelden nå.
Torgene er byens pulserende hjerte …
«Tenker vi oss byen som et organisk vesen, var torget – rettere sagt torgene – byens hjerte. Pulserende og livgivende og forbundet med årer inn og ut av byen … det var på torgene at mat og nødvendige varer fra byens oppland ble fordelt ut til resten av bykroppen.»
Oslo byarkiv, 2005
Tips 2: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fottur fra torg til torg i Oslo sentrum. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no