I desember 2023 reiser jeg to uker til randsonene – i grenselandet mellom eksistens og tilintetgjørelse. Det er delte meninger om en slik reise, og dersom man velger å pakke snippesken og dra, er det på eget ansvar. Helt naturlig å komme inn på krigen i denne teksten, men heldigvis har Kyiv så mye mer å by på enn stridigheter. Spesielt kulturentusiaster og religionsinteresserte vil finne Kyiv fascinerende.

Ja, jeg vet at det er delte meninger om reisen min.

Her er to bilder som viser de religiøse skattene på en helt annen årstid:

kyiv, ukraina, kiev
St. Michael ortodokse Kirke i Kyiv (Foto: Colourbox)
kyiv, kiek, ukraina
Kyiv Botaniske Hage om våren. Og Vydubichi-klosteret og Dnipro-elven (Foto: Colourbox)

Kamp for selvstendighet i 100 år

I hundre år (helt siden 1917) har Ukraina kjempet for sin suverenitet og selvstendighet, med Russland som en konstant fiende. All herjing har gjort at dagens ukrainske befolkning har opparbeidet seg en sterk motstandsdyktighet og tålmodighet kombinert med en sjelden ydmykhet og forståelse om at folket har rett til uavhengighet.

Kyiv, Kiev, Ukraina
En kamp for selvstendighet som fortsatt varer … (Foto: Colourbox)

Langt fra «Farvel til våpnene»

De siste knappe to årene har de forsvart seg mot brutal krigføring fra Europas absolutt største land og Norges naboland, Russland. Invasjonen har pågått helt siden 2014 – da Krimhalvøya ble annektert, rett etter Maidan-revolusjonen. Farvel til våpnene, sa Hemingway, men lite tyder på det her i Ukraina. Siste rakett er dessverre ikke på langt nær avfyrt.

Fly til Polen – nattoget til Kyiv

Fra Gardermoen til Kyiv tar turen under tre timer. Med fly. Men ikke fly nå. Av helt åpenbare årsaker må jeg ta tog inn i Ukraina etter å ha tatt fly til Polen, slik Anniken Huitfeldt, Jonas Gahr Støre og Joe Biden gjorde. Jeg tok toget fra Przemysl i Polen til Kyiv (tidligere Kiev) i Ukraina. Her er det bare å kjøpe en tube tålmodighet, smøre på et tykt lag og finne frem en god bok.

Pakkesel på vei inn på et tog fra en tid ukrainerne ikke vil tilbake til.

Misha (9) knuser meg i sjakk

På nattoget spiller jeg sjakk i kupéen mot ukrainske Misha på ni år, på vei til en firedagers sjakkturnering sammen med moren sin. Selv er jeg en erfaren spiller, men Misha går fort lei. Han spiller nærmest i blinde, og slår meg hver eneste gang.

Jeg taper overlegent i sjakk mot Misha – 9 år

Ganske snart merker du det

Ved første øyekast virker faktisk alt ganske normalt i Kyiv, men snart ser du det: Flyalarmer, tildekkede vinduer, sandsekker, polstrede monumenter, militæruniformer, vaiende flagg, ødelagte bygg, brente biler. Her har døden blitt rutinemessig for mange. Hver dag stenges Kyiv ved midnatt, og de uvisse nettene begynner. Om man får sove eller ikke, er det russerne som bestemmer.

Metroen – det trygge stedet

Å gå under jorda når angrepet kommer, kan bety forskjellen på liv og død. Kyiv har en god del store undergrunnsstasjoner, og metroen er blant byens aller tryggeste steder å være når luften fylles av raketter og droner.

Bildet over er et vanlig skue i tilfluktsrommene i Kyiv da krigen brøt ut. Her nede bodde innbyggerne i månedsvis. Det søkes fortsatt tilflukt på metrostasjonene den dag i dag.

Verdens nest dypeste undergrunnsstasjon, Arsenalna i Kyiv, hele 105,5 meter under bakken.

Kiev
Metro-stasjonene utsmykket med mosaikk. Ganske annerledes enn Stortinget T-banestasjon i Oslo?

Julaften på 24.12. for første gang

Julen 2023 feires for første gang 24. desember i Ukraina, tidligere ble den feiret 7. januar. Nok et tegn på russiske bånd som kuttes av. En ny tid venter med store endringsprosesser. Selve feiringen er litt lavmælt, det viktigste er å være sammen i en tid som denne, naturlig nok.

Tradisjonell ukrainsk folkemusikk fra Lviv-området, på julemarkedet Kurazh.

Markedene er populære i Kyiv

Kurazh-markedet er både populært og koselig, og popper opp på ulike steder til ulike tider rundt i Kyiv. Her får man kjøpt alt fra vyshyvanka (Ukrainas svar på bunad), til håndmalt kunst og godt øl fra lokale bryggerier. Å støtte lokal kultur er blitt viktigere enn noen gang i Kyiv.

På det livlige og koselige Kurazh-markedet

Ekstremt vakre kirker og katedraler

Uansett om man er troende, agnostiker, spirituell, åndelig eller ateist – kirkene og katedralene i Kyiv er ekstremt vakre og mektige. Dette er spesielt. Man lar seg berøre. Jeg anbefaler virkelig å sette av god tid til å besøke flere av dem, både ortodokse og katolske, og glem ikke St. Nicholas.

Inne i St. Michaels Katedral. Slående vakkert. Stemningen er svært spesiell. 
Det kimer i klokker utenfor St. Michaels Katedral, og folk er på vei inn i kirken. 
St. Sofia-katedralen – den og St. Michael-kirken ligger i hver sin ende av den flotte gata Volodymyrska.  
St. Sofia har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1990.

Maskineriet i Kyiv går rundt

Til tross for for mye krig og katedral, er det fint å se at maskineriet går rundt i Kyiv. Barer og restauranter med mat fra alle verdens hjørner er det flust av, og det til en veldig billig penge.

Innbyggerne prøver å leve et normalt liv på en hipp Ramen-restaurant i Podil-distriktet.

På Loggerhead cocktailbar

Her må man egentlig ha bestilt bord, noe jeg ikke visste. Da dørvakten forsto at jeg var turist, fant han et bord likevel. Det er ikke veldig vanlig med turister i Kyiv nå om dagen, men hvis man først kommer på besøk er behandlingen upåklagelig. Generelt er servicen i Kyiv utrolig god. Det gjør at man vil komme tilbake til denne flotte byen.

Inne på Loggerhead, langt under bakken. Drinkene kommer i utallige former, farger og smaker. Et fint sted å være hvis flyalarmen skulle gå.

En vakker park – og elven Dnipro

«Park of Eternal Glory» i Pecherskyi-distriktet er vel verdt et besøk. Her finner du også «Ukraine Crucifixion», en utstilling fra den pågående krigen. En vakker park med utsikt over Kyiv og Dnipro. Her får du virkelig forståelsen for Kyivs størrelse.

«Slava Ukraini»!

«Mor Ukraina» holder en trident, det ukrainske nasjonalsymbolet, i venstre hånd.

Det ukrainske nasjonalsymbolet

Tridenten har røtter tilbake til 900-tallet. Helt frem til 01. august 2023 holdt Mor Ukraina et sovjetisk våpenskjold i samme hånd, men nå fjernes all sovjetisk og russisk propaganda fortløpende. Ukraina river seg løs fra den klamme, russiske, kontrollerende hånden, som har dekket over landet i årevis.

Grotteklosteret, grunnlagt i 1015, nå senter for ortodoks kristendom, skimtes så vidt i bakgrunnen. Grotteklosteret har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1990.

Flagg for de falne på velkjente Maidan, selve Uavhengighetsplassen midt i Kyiv.

Wall of Remembrance med bildene

Ved «Wall of Remembrance» er det bilder av hver enkelt soldat som har ofret livet sitt for Ukraina i peroden 2014–2023. Og når våren kommer, tusler man gjerne langs bredden av elven Dnipro, i en av de utallige parkene eller bare sykler rundt i denne flotte byen på lykke og fromme. Jeg gleder meg oppriktig til å komme tilbake til menneskene, kulturen og maten i Kyiv når buskene spirer og fuglene kvitrer igjen.

Faktaboks Kyiv:

– Innbyggertall: Cirka 3 millioner. Noe flytende.
– Språk: Verdens største ukrainsktalende by.
– Navn: NB! Kyiv, ikke Kiev. Kiev er russisk talemåte og godtas ikke.
– Grunnet krigen stenger byen ved midnatt, og åpner igjen klokka 05.
– Kyiv består av ti distrikter. (Pecherskyi, Schevchenkivskyi og Podilskyi er de viktigste, best beskyttede og mest interessante distriktene. Konsentrer deg om dem først.)
– Å leve i Kyiv er halve prisen av Spania.
– Europas fjerde lengste elv, Dnipro, renner gjennom Kyiv og deler byen i to.
– Her har det vært 3 revolusjoner siden 1990.
– Kyiv-riket var en av de mektigste statene i Europa på 1000-tallet.
– Ukraina har kjempet for frihet i over 100 år.
– Per januar 2024 er byen under daglige artilleriangrep fra Russland.

Nyttige tips:

– Avstandene er lange, og drosjebil/Uber er billig.
– Klokka på perrongen viser når forrige undergrunnsbane dro! (ikke når neste kommer).
– Spis Borsch.
– Varenyky, Holubtsi, Syrniki og Salo: et knippe kjente ukrainske retter som må prøves.
– Hold deg oppdatert på lokale nyheter og hendelser.
– Følg nyhetskilder på Telegram, for eksempel: «Ukrainska pravda. In English».
– Respekter flyalarmen.
– Vit hvor du skal gå når flyalarmen går (leilighet, undergrunn, etc.)
– Ha fulladet laptop, telefon og powerbank.
– Unge folk snakker stort sett prikkfri engelsk.
– Google translate er en veldig god venn.
– Gode sko er viktig. Kyiv er en kupert by.
– Innbyggerne forteller at Kyiv først og fremst er en grønn sommerby

Reis hit på våren/sommeren!

BONUS:

Besøker et par byer i nærheten

Jeg er heldig nok til å få en privatsjåfør som kjører meg rundt i Kyivs omkringliggende byer. Byene Hostomel, Irpin og Bucha gjorde massiv motstand, og stanset russerne fra å ta Kyiv i februar 2022. I avstand befinner disse byene omtrent slik Lillestrøm er i forhold til Oslo.

Her står jeg foran en godt sikret streetart av Banksy i Borodyanka, en liten by cirka én times tid utenfor Kyiv. Bildet er verdt millioner av kroner. Uført november 2022.

Et dystert blikk på massegraven i Bucha, en by på størrelse med Tromsø, 30 minutter fra Kyiv. Russerne henrettet cirka 500 mennesker på de mest bestialske måter i Bucha. Mange er fremdeles verken funnet eller identifisert.

Selv om ukrainerne er ufattelig raske til å bygge opp igjen etter ødeleggelsene, finner jeg svært mange boligblokker a la denne. Her fra Irpin i nærheten av Kyiv.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Det er gjesteskribent Henrik Hande Nilsen som har skrevet denne artikkelen fra Ukraina. Han har også tatt de aller fleste bildene. Les 2 andre artikler av ham her på ReiseKick:
Bilbao – et annerledes reisemål
En skiklassiker i Nordmarka

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: ReiseKick ser mot øst! Se våre artikler her:

Badebyen Jurmala – og andre skatter i Latvia
Riga i Latvia – Baltikums Paris
Warszawa – Europas mest dynamiske metropol?
En magisk weekend i Krakow i Polen
Prespa-regionen sør i Nord-Makedonia
Vakre Ohrid i Nord-Makedonia
Skopje – Europas vennligste hovedstad?
SPA-opphold i Piešťany i Slovakia
Praha – våre beste reisetips

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Henriks besøk i Kyiv julen 2023. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon