Vi gleder oss, vi skal gå en kyststi vi har hørt mye bra om. Vår tur på denne kyststien starter innerst i Bunnefjorden, på fjordens østside, og vi skal gå helt inn til Hvervenbukta. Været er på lag i dag, turen er målt til 15 kilometer, og det skal vise seg at det er mye enklere med transport enn vi trodde. Og – vi har flotte naturopplevelser i vente!
Enkelt å komme til start
Buss i 25 minutter fra Bussterminalen på Grønland til Nesset, rett forbi Tusenfryd. Så står vi plutselig der, tar det vakre bildet av sommerkransen og kjøper sjokoladeproviant i kiosken, før vi går i gang langs fjorden. Vi skjønner fort at dette blir fint, fjorden er rett ved, utsikt til østre del av Nesodden, folk bader, sola skinner, hvorfor i h … har vi ikke gått her før?
Praktfulle Breivoll Gård
Vi kommer til en stor gård ganske fort. Breivoll Gård har både gardskafé, selskapslokaler og kajakkutleie, og ligger praktfullt til med utsikt over fjorden og svære grøntarealer. Vi lar oss imponere av den store Eikedronninga med sine fire stammer, den er mer enn 500 år gammel. Men vi skal videre, langs sandstrender og hestebeiter, der en hest tar en liten galopp for oss!
Maritimt og sommerlig
Vi fortsetter langs Strandengveien, kan du tenke deg et bedre sommernavn på en vei? Stakittgjerder med koselige hytter innenfor, båtmiljøet er til å føle på og ute på Flatskjær sitter fuglene og betrakter de rare vesenene som kommer gående langs kyststien. Vi fortsetter, og en koselig bukt åpenbarer seg. Vi fortsetter rundt den, og går bort til en underlig husbåt ved Kjærnes Brygge.
En perfekt pausebrygge
Fra denne brygga skal vi rett opp en merket, litt bratt tursti, som munner ut i Sommerveien, nok et bra veinavn. Den tar oss ned til Nebbaveien etter hvert, vakkert langs fjorden her, og plutselig er vi jo på Nebba Brygge, en gammel dampskipsbrygge. En fin pausebrygge, med en liten badestrand rett ved siden av. Vi kunne selvsagt ikke dy oss! Og akkurat det området vi er inne i nå, er helt nydelig …
legger inn en kollage med bilder …
280 meter lang sherpasti
Når vi nå følger skiltet med tursti videre, går vi rett på sherpastien. Den ble lagt i 2019 av 14 menn og én kvinne, alle fra Nepal. Hele 278 trappetrinn av stein, totalt er det brukt 240 tonn skiferstein fra Vinje i Telemark og 60 tonn lokal stein. En 280 meter lang, bratt nytelse, som ikke er noe mindre når vi kommer ut av skogen og får øye på den lille idyllen Sjødalsstrand!
Plommene i Sjødalsstrand
Den luneste vika på hele kyststien. En gang i tiden, før reformasjonen, brukte munkene på Hovedøya jorda her i Sjødalsstrand som urtehage. Så ble det garnfiske og plommedyrking, men nå handler det kun om plommer i alle varianter: Syltetøy, terter, hermetiserte, gelé og chutney. Og for et vakkert sted! Men vi vandrer videre, inn i svarte skogen i … Svartskog.
Drømmen om kanelbollene
Før vi vet ordet av det, slutter skogen, og vi går på asfalt. Det gjør ingenting, for vi har hørt rykter om kanelboller på det stedet vi snart kommer til, Gamle Kolonialen som ble bygget i 1916, og har vært landhandel, postkontor og telefonsentral. Butikken ble nedlagt i 1988, nå drives kafé her. Men – akkurat den dagen vi er her, er Kolonialen stengt! Sjekk åpningstider, folkens!
Huset til Roald Amundsen!
Vi går 100 meter tilbake på veien, ned til høyre langs fjorden, og vipps, rett på den flotte skulpturen av Roald Amundsen og bikkja hans. Så ser vi det store huset ved fjordkanten. Huset heter Uranienborg, og ble bygd i 1908. Det var her han planla sine eventyr. Sjekk appen «Roald Amundsens hjem». Han bodde her til han forsvant i isødet i 1928.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
Vi i ReiseKick har gått alle turen selv.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.
Badestrender og gamle hus
Vi går gjennom hagen til Roald, opp en flott steinsti og kommer inn på Ingierstrandveien, grusveien som etter hvert skal bli til asfalt. Passerer Bekkensten badestrand med det gamle huset fra 1600-tallet, opprinnelig en husmannsplass. Passerer flere badestrender, og gamle hytter og hus etter hvert, og her burde det absolutt vært skiltet med navn ned til badeplassene.
Populære Ingierstrand Bad
Det er søndag og utfart, og det merker vi når asfaltveien tar oss til Ingierstrand Bad. Badet åpnet i 1931, og har vært en populær badeplass for folk på østsiden av fjorden i mange år. Hele 120 000 besøkende i løpet av sommeren på det meste, ifølge statistikker for det som en gang i tida ble kalt «Frognerseteren i fjorden» på grunn av sin svært så populære restaurant.
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
Finale rundt Hvervenbukta
Profilen av Oslo dukker opp i det fjerne når vi går fra Ingierstrand til Hvervenbukta. Mange badesteder hele veien, Sandbukta ser fin ut og Bestemorstranda er en populær en. Vi får øye på turmålet Hvervenbukta, som en gang tilhørte Ljangodset og Ljan Gård. Hovedbygningen her fra 1765 brant ned i 1913. I dag er det kafé her. Men vi tar rett og slett rutebussen inn til Oslo sentrum.
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tips: Les flere av våre artikler fra Ytre Oslofjord
En praktfull kyststi på Jeløya
Drømmedøgn på Engø Gård – en oase på Tjøme
Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
På dagstur til Sommerbyen Drøbak
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu
Kunstnerbyen Åsgårdstrand
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kyststien på fra Nesset til Hvervenbukta.. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Jeg har tidligere benytta meg av flere av deres reisetips, og denne kyststien her ser jo helt nydelig ut! Jeg går den veldig gjerne til fots, men lurer på om den også er grei å forsere på sykkel? Sikkert noen etapper der tohjulingen må bæres (som sherpatrappene), men det går fint! 🙂
Det skal gå fint, så lenge du er klar over trappene. Og noen krøtterstier opp fra Amundsens hus hvor du kanskje også må bære. Litt vanskelig å være konkret, da vi ikke er sykkelfolk selv😊