Et sommerminne midt i byen: Det kryr av blomster i alle slags farger, frukttrær bærer frukt med tung stolthet, ulike grønne saker skyter opp fra jorda. Snart er dyrkingen over, blomstene skal plukkes, frukt og grønt skal høstes, og det skal gjøres av små, kvikke hender. Porten står åpen. Hvor da? Jeg går inn i Oslos aller største skolehage en tidlig augustdag.

Er det ikke nydelig?
Nettopp! Her er vi!

En fantastisk oase

Jeg rusler rundt i en fantastisk oase, en 42 mål stor tomt midt i de tettest befolkede områdene i Oslo: Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen. Jeg går på måfå, på kryss og tvers, er alene, og det er en soldag. Skolehagen heter Geitmyra, og er hjertet for alle skolehagene i Oslo. Et annet sommerminne: Jeg var fast gjest i akkurat denne skolehagen da jeg gikk på … «folkeskolen». 

Blomster i vinden

Jeg tar bilder. Av blomster jeg ikke vet navnet på, jeg er absolutt ingen botaniker, men jeg ser det vakre i dem. Blomster overalt, noen henger med hodet, andre står ranke som tinnsoldater, alle er i vinden, ingen slipper unna fotosession. Det ser ut som om de liker det, å bli tatt bilde av, å vokse opp midt i et grønt klasserom. Navnene på dem? Må kanskje skaffe meg en blomsterbok?

Skolehage, blomster,
Fargene her spruter imot meg …

En fargerik trekant

Det er så fint og stille og grønt her at jeg har nesten ikke lyst til å fortelle nøyaktig hvor det er, men det må jeg jo. Et trekanta område, rammet inn av Kierschows gate, Griffenfeldts gate og Uelands gate. Altså hard asfalt på alle kanter utenfor. Men her inne er dagen myk og fargerik.

Jada – vi er på vei inn i høsten!

Livskunst i praksis?

Når jeg går her, blir jeg slått av variasjonen. Ulike farger, blader, blomster og vekster selvsagt. Men også vekslingen mellom det ville og det tamme, det som får vokse vilt og det som dyrkes snorrett etter alle kunstens regler. Kanskje dette er livskunst i praksis?

Nettingen tar vare på ripsen
Blomster av alle mulige slag …

Sommerferie i dag

I 1909 ga kommunen tillatelse til at dette området kunne benyttes til skolehage for skolene Møllergata, Foss, Bolteløkka, Lilleborg, Sagene og Grünerløkka. Disse, og mange flere, er fortsatt brukere av denne skolehagen. Men akkurat i dag er det sommerferie, og ingen barn å se.

En gammel benk, en grønn og overvokst utsikt …

Epleslang i august?

Jeg sniker meg til en smak av skolehagen, eplene henger jo i kø og venter på å bli høstet, ikke sant? Men nei, jeg biter i det sure eplet, straffen for å prøve seg på epleslang tidlig i august. Ja vel, så er det vel sånn da, at begrepet å høste signaliserer når på året epleslang er mest gøy.

Epler, skolehage
Eplene henger jo i kø her!

Først Bondejordet

Jeg blir nysgjerrig, tyr til mobilen, googler. Finner ut at første skolehagen i Oslo så dagens lys i 1906 på et lite jorde som ble kalt Bondejordet, i dag heter stedet Gyldenløves gate. Geitmyra skolehage ble etablert tre år senere, og har vært i kontinuerlig drift helt frem til i dag!

Røde, deilige epler på et fat, takk!

Et grønt verksted

Jeg finner redskapsboder som må være fra den første tida, de fortjener et strøk maling eller to. Og jeg finner nymotens design på bygget vest i området, der Geitmyra Besøksdrivhus holder til. Full fart for barn og ungdom her etter skoletid og i sommer. Et grønt verksted for de unge!

Skolehage, redskapsbod, oslo
Den gamle redskapsboden holder fortsatt ut …
Og et moderne bygg lengst vest i skolehagen

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

En nytelse i seg selv

Jeg tør ikke plukke blomster her, det får holde med det sure eplet. Men synet av blomstene og alt det grønne, fruktbare, er en nytelse i seg selv. Hvilken respekt for natur og klima du får når du går her! Hvilken naturglede! Hvilke tanker om hvor viktig det er å handle bærekraftig!

Bare synet er en nytelse i seg selv her …

Å se sammenhengen

Jeg drømmer meg bort her en drøy time. Det finnes 30 slike skolehager i Oslo, mange av dem er også flerkulturelle møteplasser utenom skoletida. Urbant landbruk, blomster og bier, dyrke og høste, matens opprinnelse, forstå sammenhengen … mange tanker flyr gjennom hodet mitt.

Mange tanker flyr forbi når jeg setter meg ned

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Mening og skjønnhet

Når jeg går ut porten i vest, tenker jeg at dette må du få vite. En oase, sprengfull av mening og skjønnhet, det vakre i det nyttige, følelsen av at en times tid kan inneholde noe du tar med deg i lang tid fremover. Et sommerminne – midt i byen …

Fantastiske blomster – men hvilke?
Og selvfølgelig – rabarbra og en kopp med sukker, takk …

Kontaktinfo for deg som vil vite mer:
e-post: skolehagene@osloskolen.no
mobil: 907 90 679 

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om skolehagen i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon