Pienza

Vi er på vei til en stor favoritt i Toscana. Pienza. Den ideelle renessansebyen, der ideen jo var at innbyggerne skulle bo godt og fredelig. En by av en ideell størrelse, der det enkle livet skulle erstatte kaos, lidelse og anarki som var så typisk for middelalderbyer i Toscana. Mannen bak ideen vokste opp nettopp her i Pienza, og er mest kjent som pave Pius II.

Pienza
Vi er på vei til Pienza

Enkel struktur – magisk innhold

Det er mye å glede seg til når du nærmer deg Pienza. Middelalder-arkitekturen, selvfølgelig, her er den rendyrket. Enkelheten, det er så lett å manøvrere, det er kort vei til alt, du trenger ikke anstrenge deg for å følge med på hvor du er i byen. Du slapper bare av, og sender gode tanker til den som klarte å skape en lettmanøvrert by fylt med fantastisk innhold.

På vei inn til hovedgaten

Pienza ble bygd i løpet av seks år

I løpet av 6 år, fra 1658-64 ble den vesle landsbyen Corsignano, beliggende på en høyde 491 m.o.h., fullstendig forandret. Paven ba sin venn, arkitekten Bernardo Rossellino, om å tegne og bygge en helt ny by der Corsignano lå. Seks år senere sto den ferdig. Én hovedgate, som går på langs gjennom hele Pienza. Langs denne hovedgaten ble kirkene, palassene, piazzaene lagt. Korte, rette tverrgater fra hovedgaten ut til bymuren, som ble bygd rundt hele byen.

Pienza, Toscana, Italia
Vi rusler langs hovedgaten

Både by og dal er på Unescos liste

Vi er i Val d’Orcia, cirka en times kjøring sørvest for Siena, midt i Toscana. Som by, så også dal, begge er på Unescos liste over steder her i verden som må tas vare på og vernes. Typisk for området er kule landsbyer/byer på toppen av «fjell», avsides klostre, veier dekorert med sypresser langs veikanten, staselige renessansepalasser og etruskiske gravsteder.

De aller vakreste fjellandsbyene?

Hørt om Via Francigena, pilegrimsleden? Siden cirka år 1000 har den gått tvers gjennom Val d’Orcia og bidratt til at landskapet etter hvert ble modellert med estetiske mål som sypresser, små, idylliske skogholt og kanskje de aller vakreste fjellandsbyene i hele Toscana, slike som Pienza.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Start vandringen på Piazza Pio II

Det er store parkeringsplasser på «baksiden» av byen, men det er også mange biler her, så et godt tips er å besøke slike byer utenom helger og høysesong. Men når du har parkert, har du til gjengjeld bare 5 minutter å gå før du står midt i hovedgata Corso il Rossellino, der du skal starte. Eller, du kan bare følge alle piler bort til Piazza Pio II i hovedgata, der er nok DER du skal starte vandringen i Pienza når jeg tenker meg litt om.

Palazzo Piccolomini på Piazza Pio II

Katedral, palass og byens rådhus

På Piazza Pio II finner du den vakre domkirken, Duomo, og her må du selvfølgelig gå inn. Ved siden av kirken finner du vakre Palazzo Piccolomini, oppkalt etter pavens opprinnelige etternavn. Dette var egentlig biskopens palass, men er nå et museum med vakre bilder skapt av kjente renessansemalere. På andre siden av hovedgaten ligger Palazzo Comunale med sin åpne, nydelige loggia. Gå gjerne inn her, også!

Palazzo Piccolomini, Pienza
Vakkert i atriet til Palazzo Piccolomini
Pienza, Duomo
Duomo – rett ved palasset
Palazzo Comunale – herfra styres Pienza

Ost og vin er alltid på agendaen

Det er rett og slett hyggelig å vandre langs Corso il Rossellino. Gaten er full av vinhandlere, vinguden Bacchus har velsignet området med rødvin, og vi snakker blant annet om Brunello. Ost passer godt til vin, og Pienza er kjent for sin pecorino, ost av sauemelk, som lokalt bare kalles cacio. Og om høsten står hele Pienza på hodet under festivalen til ære for pecorinoen, sjekk gjerne Fiera del Cacio!

Pecorino, Pienza
Oster kan selvfølgelig brukes som vindusutstilling
Pecorino, Pienza
Vi tester ulike pecorino-typer. Alle var gode!

Renessansebyen for gode følelser

Pienza er rett og slett en by for gode følelser. Den italienske poeten Mario Luzi skrev en gang at «Pienza er et sted som gir de aller beste autentiske muligheter for dialog.» Godt skrevet når vi tenker på hvordan nabobyer i Toscana i middelalderen og renessansen ofte var i krig med hverandre. Kanskje er det også noe med lyset, Pienza blir nemlig også kalt Lysets by, Citta di Luce.

Prøv pici – Pienzas lokale pasta

Vi spiste en nydelig lunsj på Café Latte di Luna ved Porta al Ciglio i sørvestenden av Corso il Rossellino. Vi valgte den lokale pastaen Pienza er så kjent for, og det var godt. Pici, laget av mel og vann som knas sammen manuelt, dukket opp på midten av 1970-tallet, og er en favoritt hos alle de lokale. Prøv den, den er god!

Koselig stemning på Café Latte di Luna

Rusle rundt og inhalere stemning

Gode og mette går vi rundt i alle brosteinsgatene og inhalerer stemningen her. Vakre piazzaer, hus med vinduslemmer i farger som matcher umbro-nyansene på veggene, balkonger fulle av vakre blomster, håndverksbutikker med de gode luktene, kafeer med et par-tre bord ute. Bare å sette seg ned og nyte liv og stemning i Pienza.

Gode tips vi bare var så vidt innom

Det er mye å se her, stikk gjerne innom Case Nuove i det sørøstre hjørnet av Pienza – 12 like hus som pave Piu II fikk bygd for trengende familier. San Francesco-kirken vegg-i-vegg med Piccolomini-palasset likte vi også svært godt, og helt i nord finner du Gozzante Quartier fra middelalderen, som ikke ble revet da den nye byen ble bygd 1458-64.

Case Nouve – for trengende familier
San Fransesco, Pienza
San Francesco-kirken er absolutt verdt et besøk

Å henge på bymuren kan anbefales

Vi har gjemt noe av det fineste ved Pienza til slutt, nemlig alt du kan se fra Pienza. Gå ut på bymuren via Porta al Prato, Porta al Santo eller Porta al Ciglio. Ta deg en kaffe eller et glass med noe godt og sett deg ned og nyt utsikten utover Val d’Orcia, vinmarker og olivenlunder så langt øyet ser. Mange kafeer/restauranter i hovedgaten har de beste bordene innerst, altså ute på muren. Å henge her en gyllen stund er en magisk øvelse.

Val Dórcia, Toscana, italia
Typisk utsikt fra Pienza utover Val d’Orcia

Pienza er verdt en plass høyt på lista

Oppsummert er Pienza en by vi absolutt anbefaler med begge hender på reisehjertet vårt. En god by å være i, en by for alle, universell, flat og fin, og kvaliteten på mat og vin er udiskutabelt god. Så neste gang du besøker Toscana, bør du sette Pienza høyt oppe på lista!

Det er noe med fargene her, den roen som det byr på …

Hvor ligger Pienza?

Tips: Les flere av våre artikler om Toscana her:


Vakre Montalcino i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Roadtrip i Chianti i Toscana
Badeferie i Toscana?
Pitigliano i Maremma, Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Pienza i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon