San Quirico, Toscana

San Quirico i Val d’Orcia er landsbyen med historiske landemerker, idylliske fortauskafeer og sypresser, olivenlunder og vinmarker så langt øyet kan se. En times kjøring sør for Siena, 409 meter over havet ligger byen som het Osenna før den skiftet navn til det mange av oss uttaler feil. Nok om det, vi er på vei inn i byen, og skal ta med oss naboen Bagno Vignoni på kjøpet.

Utsikten fra San Quirico er upåklagelig

De verdensberømte sypressene

Vi parkerer enkelt utenfor bymuren, og går inn gjennom porten i nord, Porta dei Cappuccini. Bare østlige del av bymuren er intakt, men den har til gjengjeld 14 tårn. De sypressene byen er så kjent for, har vi fått med oss som forrett. Det sies at de skal være de mest fotograferte sypressene i verden, to svære grupper av trær på isolerte åser ved byen.

Vi entrer byen gjennom Porta dei Cappuccini
Og da er vi kommet innenfor muren … det er gammelt her …

Sjekk Palazzo Chigi Zondadori

Bare å følge smuget rett frem når vi går inn porten, det tar oss bort til byens hovedgate med det klingende forfatternavnet Via Dante Alighieri. På vår vei passerer vi Palazzo Chigi Zondadori, kjent for sine fresker (mange av dem ødelagt i WW2). Herfra administreres landsbyen San Quirico.

Palazzo Chigi Zondadori, San Quirico, Toscana, Italia
Herfra administreres San Quirico

Piazza della Liberta er sentral

Hovedgaten her er rett og lang, slik den skulle være på den tiden, og herfra navigerer du deg rundt i hele landsbyen. Fortauskafeer med et par bord utenfor her og der, og midtveis i denne gata kommer vi til Piazza della Liberta, «sentrum» i San Quirico med én fontene og 4 kafeer.

Piazza della Liberta, San Quirico, Toscana, Italia
Vi koser oss på Bar Centrale på Piazza della Liberta
Inne på Bar Centrale

Et hospital for farende fanter

Via Dante Alighieri har vært løypa for pilegrimsleden Via Francigena i hundrede av år, og vi registrerer flere vandrere med ryggsekker og godt fottøy midt i hovedgata. Helt i enden finner vi sykehuset Spedale di Santa Maria della Scala, bygd på 1200-tallet. Her har både pilegrimer og andre veifarende søkt ly og behandling helt siden starten.

Og vi passerer pilegrimskontoret, der du stempler for at du har vært her som pilegrim
San Quirico
Nydelige små smug overalt

Mange kulturarrangementer

San Quirico og dens 2500 innbyggere, (sanquirichiesi), arrangerer flere kulturarrangementer i løpet av året, blant annet Orcia Wine Festival i april og Barbarossafestival i juni, som handler om folklore, parader og middelalderslag av den gode, gamle sorten.

Millimeterpresise Horti Leonini

På 1500-tallet fikk San Quirico anlagt en svær klassisk italiensk hage, kalt Horti Leonini fordi den ble designet av Diomede Leoni. Denne hagen må du få med deg, det er en geometrisk og millimeterpresis opplevelse på to gigantiske plan, hele 14 000 m2 stor. Alt handler om grønn symmetri, og her er også en vakker rosehage og en statue av Cosimo III de’Medici.

Horti Leonini, San Querico, Toscana, Italia, Italy
Å vandre i Horti Leonini er en lise for sjelen

Et par eldgamle kirker her også

Kirker i byen, jo da, men ikke så dominerende som vi ofte er vant til å se dem i disse byene. Collegiata dei Santi Quirico er en spennende miks av barokk/gotisk/romansk, bygd på 1200-tallet akkurat der det opprinnelig lå en landsens kirke fra cirka år 800 e.Kr. I andre enden av byen er Santa Maria Assunta, bygd på 1000-tallet og omkranset av grønnsakhager i flere hundre år.

Collegiata dei Santi Quirico fra 1200-tallet
Santa Maria Assunta i den andre enden av hovedgata

Å nyte selve essensen av Toscana

Det er kanskje først og fremst den idylliske roen som slår deg når du er i San Quirico. Her er det ingenting å stresse for, bare å sette seg ned og nyte det som er selve essensen av Toscana. Ett bord er nok …

SanQuirico
Ett bord er nok, det er rolig i hovedgata når vi er der … og takk for oss … for en herlig landsby

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Snartur til BAGNO VIGNONI

Ikke mange kilometerne senere svinger vi inn på parkeringsplassen på lille Bagno Vignoni, 306 meter over havet. Landsbyen er kjent for sine varme kilder, og hjertet i byen er et basseng på 49×29 meter. Det erstatter den typiske piazzaen, som ofte er møteplassen i slike byer, men her er kafeene rundt bassenget, ikke torget, og du har ikke lov til å bade i vannet.

Bagni Vignoni, Toscana, Tuscany, Italia, Italy
En piazza full av vann – ganske originalt …

Varme kilder bobler opp i byen

Denne kildeplassen er full av termisk vann, med andre ord varme kilder som bobler opp. Disse har terapeutiske kvaliteter, og dette stedet har vært kjent helt siden antikkens tid. Årsaken er geologiske formasjoner med ekstremt mye grunnvann langt ned i jorda, vulkanske utbrudd med andre ord. Da vi tok en kaffe der, lå vannbassenget stille og flatt.

Bagno vignoni, Toscana, Italia
Denne hovedplassen gir landsbyen en helt egen ro …

Dypp tærne dine i termisk vann

Rundt dette bassenget ble det bygd en «gamleby» med de gamle romerske badene, så det er nok av spa og bassenger her. Går du ned i Parco dei Mulini, kan du ta et gratis bad i kildene i utkanten av landsbyen. Det er noe helt eget med å dyppe tærne i termisk vann, i hvert fall her …

Bokhandel utenom det vanlige

Flere kjente filmer er innspilt her, blant annet Nostalgia (1983), og mange har dette stedet som sitt feriested, her har både paver, politikere og kjente kunstnere feriert. Landsbyen er også kjent for sin noe spesielle bokhandel med 5 meter høye veggreoler fulle av bøker fra gulv til tak. Sjekk den, her er bøker på alle språk!

En landsby for total avslapping

Termiske kilder og fantastisk utsikt gjør Bagno Vignoni til en by for full avslapping

Bagno Vignoni er en stille, liten landsby. Et sted for total avslapping, både på grunn av det termiske vannet, og fordi utsikten utover det toskanske landskapet er balsam for sjelen vår. Sjarmerende, små kafeer, ditto butikker, gode restauranter med pici, pecorino, trøfler og lokale viner på menyen. Pave Pius II og Lorenzo de’ Medici var faktisk faste gjester her.

Flere koselige smug i Bagno Vignoni
Her rusler vi rett ved vannkanten på byens «torg»

Via Francigena gjennom byen

Denne lille landsbyen ligger midt i Via Francigena, pilegrimsleden som forbinder England med Roma, og videre derfra til Jerusalem. Pilegrimene var antagelig de første som visste å sette pris på et bad i det termiske vannet her, og nå er det kanskje din tur?

Bagno Vignoni, Toscana, Italia
Og her går pilegrimsleden Via Francigena

REISEKICKS ANBEFALTE BOSTEDER

Hvor ligger San Quirico d’Orcia?

Tips: Les flere av våre artikler om Toscana


Vakre Montalcino i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Roadtrip i Chianti i Toscana
Badeferie i Toscana?
Pitigliano i Maremma, Toscana
Pienza – den ultimate renessansebyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om San Querico og Bagno Vignoni i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon