Vi har gjort unna 14 dager i Dolomittene, lengst nord i Italia. Nå er vi på vei til en av Italias mest attraktive badebyer, helt nede på Italias hæl. Cefalù på Sicilia er en sjarmerende liten by med en blanding av strender, spennende arkitektur, og mengder av butikker, barer og restauranter. Har du opplevd solnedgangen her, vil du alltid huske den, og for all del: Sicilianerne kan den kulinariske kunsten. Her er gode ferietips på Sicilia. Ferietips Palermo
Italias største vinregion!
Først litt om øya vi skal til: Sicilia har 265 soldager i året, og det bor mer enn 5 millioner mennesker på den relativt lille øya. Bare 600 mm regn fordelt på 50 dager i løpet av året bidrar til at Sicilia dessuten er den største vinregionen i Italia!
Reisen fra Palermo til Cefalu
Vi reiste med fly fra Venezia til Palermo. Vi valgte en delt taxi fra flyplassen til jernbanestasjonen i Palermo, og det gjorde at taxien ikke kjørte før bilen var full. Det tok sin tid … og når vi omsider kjørte gikk det hasardiøst fort. Toget fra Palermo tok i underkant av en time, og vi betalte 6 euro pr voksen. Vi kjøpte billettene på stasjonen, de kan også kjøpes på www.trenitalia.com. Vi var der i juli, og det var ikke trangt om plassen på toget. Fra togstasjonen i Cefalù tar det 10 minutter å gå til sentrum av den idylliske gamlebyen.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Gratiskonsert på Piazza del Duomo
Midt i gamlebyen i Cefalu ligger Piazza del Duomo, der den normanniske katedralen dominerer. Piazzaen er omkranset av spisesteder og barer. Det er koselig å sitte her om kvelden og nyte et glass vin. Et par kvelder var det også musikere som hadde gratiskonsert på kirketrappa. Man betaler alltid mer for mat og drikke på byens hovedtorg enn i de små, bortgjemte gatene.
Trangt om saligheten i sesong
På vinteren er Cefalù en liten, ganske søvnig by med kun 14 000 innbyggere. I høysesongen derimot, livner byen til, og det blir trangt om saligheten både på restauranter og strender. Vi var der definitivt i høysesong.
Yrende liv inne i gamlebyen
Det er flust med gode spisesteder og barer i byen, og en del butikker, de fleste i hovedgaten. Noen ok klesbutikker, men det det er nok flest souvenirbutikker og småbutikker med lokale produkter. Vi kjøpte flere typer olivenolje, blant annet med trøffel og appelsin, og det var gode kjøp. Summa summarum: Du drar ikke til Cefalu for å shoppe.
Praktfull utsikt fra La Rocca
Den aller beste utsikten får du fra La Rocca, en fjelltopp som troner over byen. Her er også restene etter et normannisk slott, som ble bygget i 1061. Vi anbefaler en tur opp hit. Vi betalte 4 euro for å komme inn, og måtte betale med kontanter. Du kan ikke gå opp når du vil, du må forholde deg til åpningstider. La Rocca er 268 meter høy, og første del av turen er trapper. Deretter går du på grusstier som svinger seg oppover mot toppen. Vi møtte mange turister i flipflopper, joggesko er absolutt å foretrekke.
Roger – greve, hertug og konge
Kong Roger II, eller Ruggero II som han heter på italiensk, fikk bygget denne borgen på La Rocca. Han startet sin karriere som greve av Sicilia i 1105, ble deretter hertug av Puglia i 1127, og endte som konge av Sicilia i 1130. Roger ble en av de mektigste personene i Europa, og kontrollerte på den tida store deler av Middelhavet i tillegg til hele det sørlige Italia.
Rett nedenfor det historiske sentrum i Cefalu ligger det en liten fin strand. Denne var ikke like fullpakket som hovedstranden, så vi foretrakk denne lille perlen, og vannet var helt fantastisk.
Strålende strandpromenade
Det er fint å gå tur langs promenaden her, og tar du turen ut av byen, er det flere gode restauranter langs veien. Fra disse har du en helt fantastisk utsikt over Middelhavet. Vi likte den lokale maten godt, sterk og annerledes, som vinen. Den lokale hvitvinen fra Grillo var veldig god, sitrus og grapefrukt var fremtredende. En annen kjent vin er Marsala, en sterkvin som brukes mye i matlaging.
Ikke ta toget til Castelbuono …
Vi besøkte en liten fjellby som het Castelbuono, en perle av et sted som vi gjerne anbefaler. Men ikke ta toget dit. Vi gjorde det, og gikk av på Castelbuono stasjon. Der var det ingenting, og timer til det gikk et tog tilbake til Cefalu. Vi begynte å gå hjemover de 12 kilometerne. Omtrent halvveis ramlet vi over en bitteliten kafe nede på en liten strand. Du verden så godt det smakte med lunsj, vann og et glass vin.
Castelbuono – en vakker fjellandsby
Dagen etter tok vi bussen til Castelbuono. Det gikk bedre. Castelbuono er en vakker fjellandsby med mye sjel, og vel verdt å få med seg. Byen ligger i Madonie nasjonalpark, en del av en fjellkjede med nest høyeste fjelltopp på Sicilia. Den er 1979 meter høy, og heter … Pizzo Carbonara! Vi rakk dessverre ikke å ta turen opp på toppen, men fant et hyggelig sted for en lunsj. Gamlebyen i Castelbuono fengslet oss fra første øyeblikk!
Vi var innom klokketårnsmuseet, en aldri så liten skuffelse. Ventimiglia Castel derimot, anbefaler vi en tur til.
Kjip takhøyde i leiligheten i Cefalú
Vi leier ofte leilighet gjennom AirBnB, og har vært fornøyd med det. Valget her falt på en leilighet med fantastisk takterrasse midt i gamlebyen. Ingenting å utsette på den, den var helt fantastisk. Men utleier hadde nok glemt å informere om at takhøyde i badet og i soverom var 160 cm. Pass også på når du skal booke hotell her, mange av disse ligger langt utenfor sentrum.
Lagre pin for å lese om Sicilia senere
Dra til Cefalu i skuldersesongen
Så hva synes vi egentlig om Cefalù? En ganske koselig by med en gamleby som har et stort potensial, men den blir nok herjet litt for mye med av turister. Reiser vi hit igjen, blir det i skuldersesong.
Palermo – sånn litt i all hast …
Vi tok en overnatting i Palermo på hjemreisen, og rakk å få et aldri så lite inntrykk av storbyen. Den er sjarmerende, og har også noen skumle strøk. Vi rotet oss bort i et strøk som vi kom oss fort ut av igjen, bare et par hundre meter fra hovedgaten der alt gikk sin vante gang.
Quattri Canti – Piazza Vigliano
Dette flotte åtte-kantede torget ligger akkurat der hvor de to hovedgatene Via Moqueda og Corso Vittorio Emanuele krysser hverandre. De to gatene danner fire av sidene, mens fire smellvakre, nesten identiske bygninger i barokkstil med fontener og statuer, danner de siste fire. Her snakker vi historie! Bygningene ble reist i år 1608-1620 .
Katedralen i Palermo – en arkitektonisk skatt
Katedralen i Palermo er en av de viktigste arkitektoniske monumentene på Sicilia. Den ble bygget i 1184 av normannerne, som en omgjort kristen kirke på stedet for en muslimsk moske som tidligere ble bygget over en kristen basilika. Denne katedralen er et must når du besøker Palermo!
Gategrafitti i fattige strøk
Bernt fikk forøvrig viljen sin da vi var innom et strøk der de fattige bor i Palermo. Her har de et prosjekt som handler om å la barn få lov til å dekorere murflater på hus som ellers ville vært grå og kjedelige. Det finnes masse forskning som viser hvilken betydning dette har både for barna som deltar og for området generelt. Flotte dekorasjoner i smugene, som dere ser!
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
TIPS: Les flere av våre artikler om Italia
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
7 eventyrlige, italienske øyeblikk …
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Middelalderbyen Montefioralle og Greve in Chianti
På tokt i Toscanas skjærgård
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Høyfjellssletta Seiser Alm
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Vakre Val Gardena – et Italiensk sommerparadis
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om ferietips til Cefalù og Palermo på Sicilia. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre Italia-elskere! Ferietips Palermo Ferietips Sicilia
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Palermo