Hasle Hageby, Oslo

Her har vi satt sammen en ny fottur, som dreier seg om Oslos vakre hagebyer. Ikke alle er med. Det finnes flere, men vi nøyer oss med 7 i denne omgang. Hagebyer dukket opp i starten av 1900-tallet, da The Garden City ble lansert av briten Ebenezer Howard. Meningen var å bygge hele byer med lave hus i hager. Den første, Letchworth Garden City, ble anlagt i 1903.

En slags «britisk» følelse

Du får en slags «britisk» følelse av å gå gjennom hagebyer, i hvert fall dem som er bygd i mur. Ingen høyhus, ingen blokker, ingen gedigne villaer. Bare lave, koselige hus, som ble anlagt i eksisterende byer som Oslo, eller Kristiania, som byen het den gang de første hagebyene ble anlagt rundt 1910. Sjekk kartet vårt for å se hvor den enkelte hageby ligger!

1: Aller først: Ullevål Hageby!

Vi starter i selveste Ullevål Hageby, kanskje den aller mest kjente hagebyen, og den største. Den ble anlagt i 1915-22, og var oppkalt etter Store Ullevål Gård. Få med deg Damplassen, den er sentral!

damplassen i oslo
Damplassen er sentral på Ullevål Hageby

Vandre rundt her på måfå

Her er det bare å vandre rundt på måfå før du skal videre til Tåsen. Tanken på Ullevål var å bygge billige arbeiderboliger, men det ble boliger for middelklassen. Arkitektene her het Oscar Hoff, Adolf Jensen og Harald Hals.

Alltid fint på Ullevål Hageby – sommer som vinter

2: Tåsen Hageby – bare trehus

Veien fra Ullevål til Tåsen Hageby er kort. Denne hagebyen er også anlagt etter et engelsk konsept, men dette er en trehushageby, Norges eldste faktisk, anlagt i 1923 i Nordre Aker Bydel.

Tåsen Hageby
Ganske typisk Tåsen, ikke sant?

Her finner du konseptet igjen

Du vil gjenkjenne hagebykonseptet på vakre Tåsen i for eksempel Pastor Fangens vei, Tåsenveien, Spångbergveien, Jutulveien og Løvåsveien. Her bor folk ganske landlig, likevel sentralt – i Oslo.

Tåsen hageby, Oslo
Tåsen er et grønt og koselig område

3: Lindern Hageby – murkunst

10 minutter sør for trehushagebyen på Tåsen finner du vakre Lindern Hageby. Lindern ble bygd i 1917-21, og består av 5 store kvartaler med lett gjenkjennelige murhus i 3-4 etasjer.

Lindern, Oslo
Lindern – her liker jeg meg godt!

En skjult murperle her i Oslo

Store, grønne gårdsrom i området, som opprinnelig het Lillo Løkke, og hørte til Lindern gård. Området ble kjøpt av Kristiania kommune i 1909, og er en godt skjult murperle i Oslo Nord.

Oslo, Lindern
Vakre fasader i Lindernbyen

4: Sinsen Hageby – ukjente trehus

Øst for det store Sinsenkrysset ligger Sinsen Hageby, utparsellert fra Sinsen Gård på slutten av 1920-tallet, og anlagt i 1930-årene som 4-mannsboliger i tre med et tydelig preg av funkis.

Sinsen Hageby, Oslo
Denne fine trehushagebyen er det kanskje flere enn meg som har gått glipp av?

En av de mer ukjente hagebyene

Sinsen Hageby ble bygd av Standardbygg, og du finner disse trehusene i Lørenveien 2-34, Breisjåveien 31-49 og Sinsenveien 38-42. Kanskje en av de mest ukjente hagebyene i Oslo?

Sinsen hageby, Oslo
Et slags funkispreg over Sinsen Hageby

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

5: Hasle Hageby – kalt «Freiabyen»

Denne hagebyen er bygd i to etapper. Først i 1912 som arbeiderboliger for ansatte ved Freia Sjokoladefabrikk nede på Rodeløkka. Arkitekter var Christian Morgenstierne og Arne Eide.

Hasle Hageby, Oslo
Sjekk Hasle Hageby – en bortgjemt perle

En perle i «modern cottage style»

Området ble supplert med nye boliger i 1986, og var i Freias eie til 1997, da det ble omgjort til sameie og solgt i forbindelse med at Freia ble kjøpt av Kraft Foods. En ekte hagebyidyll i «modern cottage style», som du finner i Fjordgløttveien 4-11 og Hasleveien 25-27.

Hasle Hageby
Velkommen inn til Hasle Hageby!

6: Lille Tøyen Hageby – idyll i øst

Hagebyidyllen Lille Tøyen Hageby gjemmer seg bort like ved Tøyen stasjon på østsiden av Gjøvikbanen. Kolonialen her er viden kjent, og her bor du virkelig i et stille strøk midt i byen.

Lille Tøyen Kolonial
Lille Tøyen Kolonial

Tegnet av en kjent stjernearkitekt

Lille Tøyen Hageby ble anlagt i 1916-22. Arkitekt var Magnus Poulsson, som også hadde flere fingre med i spillet rundt arbeiderboligene på Rjukan og ikke minst Rådhuset i Oslo.

Tøyen Hageby, Oslo
Koselige hus og uterom på Lille Tøyen

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

7: Arctanderbyen Hageby – Ekeberg

Denne hagebyen ble oppført tidlig, 1910-11, oppkalt etter Sofus Arctander, som var Venstre-politiker og næringsminister da hagebyen ble oppført. Fin beliggenhet i Ekeberg-skråningen.

Statue av Sofus Arctander
Ingen tvil om hvem som har æren for Arctanderbyen

Kåret til Den ideelle arbeiderboligen

Arctanderbyen vant faktisk konkurransen «Den ideelle arbeiderboligen», og var den første hagebyen som sto ferdig i Oslo. Christian Morgenstierne og Arne Eide arkitekter også her.

Arctanderbyen i Oslo
Flere slike små, koselige hus i Arctanderbyen

Drabantbyene tok over posisjonen

Denne turen er det mulig å gjøre i løpet av en lang kveld, en lørdag eller søndag, og underveis er det mange hyggelige steder å stoppe. Hagebyene med trehus hørte til andre generasjon med hagebyer, og etter den andre verdenskrigen overtok drabantbyene posisjonen som viktigste boligbygging. I dag er boligene i hagebyene svært ettertraktet, og prisene selvsagt deretter. Her ble du også kjent med litt av Oslos arkitektoniske historie, og takk for at du fullførte!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 7 hagebyer i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon