Her har vi satt sammen en ny fottur, som dreier seg om Oslos vakre hagebyer. Ikke alle er med. Det finnes flere, men vi nøyer oss med 7 i denne omgang. Hagebyer dukket opp i starten av 1900-tallet, da The Garden City ble lansert av briten Ebenezer Howard. Meningen var å bygge hele byer med lave hus i hager. Den første, Letchworth Garden City, ble anlagt i 1903.
En slags «britisk» følelse
Du får en slags «britisk» følelse av å gå gjennom hagebyer, i hvert fall dem som er bygd i mur. Ingen høyhus, ingen blokker, ingen gedigne villaer. Bare lave, koselige hus, som ble anlagt i eksisterende byer som Oslo, eller Kristiania, som byen het den gang de første hagebyene ble anlagt rundt 1910. Sjekk kartet vårt for å se hvor den enkelte hageby ligger!
1: Aller først: Ullevål Hageby!
Vi starter i selveste Ullevål Hageby, kanskje den aller mest kjente hagebyen, og den største. Den ble anlagt i 1915-22, og var oppkalt etter Store Ullevål Gård. Få med deg Damplassen, den er sentral!
Vandre rundt her på måfå
Her er det bare å vandre rundt på måfå før du skal videre til Tåsen. Tanken på Ullevål var å bygge billige arbeiderboliger, men det ble boliger for middelklassen. Arkitektene her het Oscar Hoff, Adolf Jensen og Harald Hals.
2: Tåsen Hageby – bare trehus
Veien fra Ullevål til Tåsen Hageby er kort. Denne hagebyen er også anlagt etter et engelsk konsept, men dette er en trehushageby, Norges eldste faktisk, anlagt i 1923 i Nordre Aker Bydel.
Her finner du konseptet igjen
Du vil gjenkjenne hagebykonseptet på vakre Tåsen i for eksempel Pastor Fangens vei, Tåsenveien, Spångbergveien, Jutulveien og Løvåsveien. Her bor folk ganske landlig, likevel sentralt – i Oslo.
3: Lindern Hageby – murkunst
10 minutter sør for trehushagebyen på Tåsen finner du vakre Lindern Hageby. Lindern ble bygd i 1917-21, og består av 5 store kvartaler med lett gjenkjennelige murhus i 3-4 etasjer.
En skjult murperle her i Oslo
Store, grønne gårdsrom i området, som opprinnelig het Lillo Løkke, og hørte til Lindern gård. Området ble kjøpt av Kristiania kommune i 1909, og er en godt skjult murperle i Oslo Nord.
4: Sinsen Hageby – ukjente trehus
Øst for det store Sinsenkrysset ligger Sinsen Hageby, utparsellert fra Sinsen Gård på slutten av 1920-tallet, og anlagt i 1930-årene som 4-mannsboliger i tre med et tydelig preg av funkis.
En av de mer ukjente hagebyene
Sinsen Hageby ble bygd av Standardbygg, og du finner disse trehusene i Lørenveien 2-34, Breisjåveien 31-49 og Sinsenveien 38-42. Kanskje en av de mest ukjente hagebyene i Oslo?
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
Vi i ReiseKick har gått alle turene selv.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.
5: Hasle Hageby – kalt «Freiabyen»
Denne hagebyen er bygd i to etapper. Først i 1912 som arbeiderboliger for ansatte ved Freia Sjokoladefabrikk nede på Rodeløkka. Arkitekter var Christian Morgenstierne og Arne Eide.
En perle i «modern cottage style»
Området ble supplert med nye boliger i 1986, og var i Freias eie til 1997, da det ble omgjort til sameie og solgt i forbindelse med at Freia ble kjøpt av Kraft Foods. En ekte hagebyidyll i «modern cottage style», som du finner i Fjordgløttveien 4-11 og Hasleveien 25-27.
6: Lille Tøyen Hageby – idyll i øst
Hagebyidyllen Lille Tøyen Hageby gjemmer seg bort like ved Tøyen stasjon på østsiden av Gjøvikbanen. Kolonialen her er viden kjent, og her bor du virkelig i et stille strøk midt i byen.
Tegnet av en kjent stjernearkitekt
Lille Tøyen Hageby ble anlagt i 1916-22. Arkitekt var Magnus Poulsson, som også hadde flere fingre med i spillet rundt arbeiderboligene på Rjukan og ikke minst Rådhuset i Oslo.
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
7: Arctanderbyen Hageby – Ekeberg
Denne hagebyen ble oppført tidlig, 1910-11, oppkalt etter Sofus Arctander, som var Venstre-politiker og næringsminister da hagebyen ble oppført. Fin beliggenhet i Ekeberg-skråningen.
Kåret til Den ideelle arbeiderboligen
Arctanderbyen vant faktisk konkurransen «Den ideelle arbeiderboligen», og var den første hagebyen som sto ferdig i Oslo. Christian Morgenstierne og Arne Eide arkitekter også her.
Drabantbyene tok over posisjonen
Denne turen er det mulig å gjøre i løpet av en lang kveld, en lørdag eller søndag, og underveis er det mange hyggelige steder å stoppe. Hagebyene med trehus hørte til andre generasjon med hagebyer, og etter den andre verdenskrigen overtok drabantbyene posisjonen som viktigste boligbygging. I dag er boligene i hagebyene svært ettertraktet, og prisene selvsagt deretter. Her ble du også kjent med litt av Oslos arkitektoniske historie, og takk for at du fullførte!
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 7 hagebyer i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no