Hovindammen, Oslo

Noen fine fotturer blir bare til av seg selv. Jeg var på fotballturnering på Valle Hovin for å se et talentfullt barnebarn, og da alt var over, tenkte jeg: Hvorfor ikke gå ned til sentrum? Så jeg gjorde det, og landet til slutt i Storgata. Stort sett nedover og bortover, variert og flott, og gøy å se hvordan byen skifter ham hele tiden. Turen er lettgått, og slik jeg gikk den 4,35 kilometer lang.

Hovindammen – en godt gjemt idyll

Jeg starter turen ved kunstgressfeltet rett bak Valhall Arena. Jeg går rett inn i et grønt område, det glitrer i vann, jeg går på en fin turvei mellom Vallefaret og Hovindammen. Det er virkelig fint her, en gjemt idyll på østkanten. Ved enden av vannet kommer jeg til en typisk blokkbebyggelse, det er Lillebergsvingen, og her heter det da også Lilleberg.

Hovindammen, Oslo
Hovindammen – en godt gjemt idyll
Noen går – og noen løper her
Lilleberg, Oslo
Jeg er på vei ned Lillebergsvingen

Ned mot Ensjø – og OBOS tett-i-tett

Jeg vandrer nedover Lillebergsvingen, et gammeldags blokkmiljø, med andre ord god plass og mye grønt mellom blokkene. Kommer etter hvert til litt mer travle Grenseveien, krysser den og går videre nedover snorrette Gladengveien. På min vei nedover får jeg nye tettbygde OBOS-blokker på høyre side. Nå er jeg på Ensjø, og alt på den andre siden av veien handler om biler.

OBOS bygger tett-i-tett på Ensjø
Ensjø
Og her ligger fortsatt bilforhandlere på rad og rekke

Fra bilby til super-sentral drabantby

Ensjø blir fortsatt på folkemunne kalt «bilbyen». Her har det vært forhandlere og verksteder overalt, nå har blokkene til OBOS tatt over. Fine blokker og trivelige plasser i mellom, men det er trangt her. Jeg har lest et sted at Ensjø-byen skal ha fått 30 000 nye innbyggere når de er ferdig med utbyggingen her om noen få år. Supersentralt, noen få minutter med T-banen ned til sentrum.

Ensjø, Oslo
Godt eksempel på at også det grønne er tatt vare på her
Ensjø, Oslo
Vi er kommet til Ensjø sentrum

Trivelig trehusbebyggelse på Kampen

Men jeg tar ikke T-banen, har lyst på mer fotarbeid, og går gjennom tunnelen som går under toglinja og kommer ut på Kampen! Vi har laget flere fine turer som handler om Kampen, en av dem kan du lese om her. På Kampen kan du egentlig gå rundt resten av dagen og nyte denne historiske trehusbebyggelsen, men etter å ha vært en tur innom Kampen kirke, tar jeg veien opp Bøgata, går inn i Kampen Park og ned Brinken trapp, som ender nede på Tøyen.

Trehus, Kampen, Oslo
Mye fin trehusbebyggelse på Kampen
Brinken trapp, Oslo
Brinken trapp tar meg fra Kampen ned til Tøyen

Kjølberggata og japanske kirsebærtrær

Den brede gata som Brinken trapp løper ut på, er Kjølberggata, kjent for blomstringen på sine japanske kirsebærtrær i mai, den er til å bli helt satt ut av. Vi krysser Kjølberggata, og går rett inn på Tøyen Torg, episenter for livet på Tøyen. På andre siden av Tøyen Torg går Kolstadgata, kjent for sin gatekunst, som du kan lese om her.

Tøyen torg, Oslo
Alltid liv på Tøyen Torg – ta en kaffe her!

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Sørligatas skjulte perler – og Grønland

Vi velger Sørligata, som renner ut fra gigantiske Tøyen skole, følger den nedover, og kommer innom flere, små, skjulte perler, en liten park, gatekunst, en hyggelig kafe, før vi tar til venstre når Sørligata ender i Tøyengata. Full fart ned mot Grønland, og ReiseKick har selvsagt laget en morsom artikkel om Grønland, som du kan lese om her.

En bra fyr spiller gitar i en liten park langs Sørligata
Oslo Gatekunst Sørligata
Gatekunst i Sørligata: Livets tre

Lompa, Grønland Park og litt shopping

Stikk gjerne inn shoppingsenteret på Grønland når du kommer ned i Grønlandsleiret. Her er butikkene litt annerledes enn hva du kanskje er vant til, du har allerede også fått en forsmak på det på vei ned Tøyengata. Lompa på andre siden av Grønlandsleiret kan anbefales, og Grønland park oppe ved det gamle fengselet er et deilig, grønt friminutt midt i travle byen.

Lompa, Olympen, Oslo, Grønland
Lompa har reist seg igjen – nok en gang

En halvliter på Kafé Asylet – bygd i 1730

Men jeg har en favoritt her. Kafeen Asylet ligger i et av byens eldste trehus, med mye historie i hvert eneste rom. Adressen er Grønland 28, bygd i 1730, og her har det vært både barneasyl, sykehus og aldershjem. Det har til og med fungert som tinghus og banklokaler, og her finner du et nydelig utendørs atrium der du kan nyte kaffen, pilsen eller hva det nå måtte være.

Tok en pils på Asylet og roet ned litt
Og fra et tidligere besøk … vin i kjøkkenglass på Asylet!

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Frukt og grønt – og historiske Akerselva

Jeg forlater Asylet for å sette kursen hjemover. Bortover Grønland ser jeg frukt og grønt overalt, krysser Akerselva, som du kan lese mer om her, og går oppover den livlige Brugata, som munner ut i Storgata, midt i byen. Håper du likte turen min og tipsene på hver enkelt link som gjelder andre knallfine fotturer i dette området!

Frukt og grønt overalt på Grønland!
Radisson Blu
Kul installasjon ned fra Plaza hotell, rett ved
Akerselva, Oslo
Akerselva – du gamle, du grå!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen på Valle Hovin-Ensjø-Kampen-Tøyen-Grønland. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon