Vet du at byen vår har rund bursdag i år? Flere runde bursdager, faktisk! I 2024 er det 400 år siden 1624, da danskekongen Christian IV pekte på byen vår og kalte den Christiania. 300 år senere, i 1924, skiftet byen navn på nytt, og tok tilbake sitt egentlige navn, Oslo. Her skal vi vandre innom steder som har hatt historisk betydning for navnet til byen vår.
La «gamle Oslo» under jord
Vi starter i Rådhusgata, midt i Kvadraturen, som ble bygd på 1600-tallet. Her lå det eldgamle Rådhuset. Det var her danskekongen anla den nye byen, som primært skulle være en by for de adelige, rike borgerne. Den eldgamle middelalderbyen Oslo ble rett og slett lagt under jorda, og Kvadraturen vokste frem i armhulen på Akershus Festning.
Kryss og tvers i Kvadraturen
Du skal rusle rundt på kryss og tvers i Kvadraturen, og må selvsagt innom Akershus Festning på din vei. Navneskiftet skjedde med et pennestrøk, danskene skjønte ikke at det Oslo som lå her fra før var et bysamfunn som fortjente å få beholde navnet. Gå nedover Rådhusgata, tvers gjennom Bjørvika, til Ladegården i Gamlebyen. Du går nå en strekning gjennom flere århundrers historie.
Motstand mot Christiania øker
Midt på 1800-tallet fant man en steinmur vis-a-vis Ladegården, og den skulle vise seg å være rester av middelalderens mektige St. Hallvards katedral. Motstanden mot navnet «Christiania» vokste nå betydelig, blant annet på grunn av dette funnet, og Ivar Aasen mente at det var altfor dansk, barbarisk og et umulig navn å uttale for oss nordmenn.
Middelalderparken og Alnaelva
Ta deg en tur rundt i Middelalderparken når du først er her. Midt på 1800-tallet planla man å lage nye jernbanespor her, tvers over der Mariakirkens ruiner plutselig kom for en dag, og det omstridte jernbanesporet måtte flyttes. Nå var Ivar Aasen blitt varm i trøya, og talsmann for å skifte navn, tilbake til Oslo. Litt bortenfor rant for øvrig gamle Alnaelva ut i fjorden før i tida.
Stortinget vedtar navneendring
Midt på 1800-tallet sto stortingsbygningen klar, og du har nå vandret tilbake til Oslo sentrum. I 1877 bestemte Stortinget at byens navn skulle skrives med K, men navnet ble fortsatt skrevet med CH til byen vår i 1897 gikk over til å kalle seg Kristiania. Snart skulle tida også være inne for OSLO.
Politikerne i Rådhuset vegret seg
Det graves overalt i byen, slik har det alltid vært, og i begynnelsen av 1900-tallet ble restene etter Oslo-bispens flere hundre år gamle borganlegg funnet. Nok et bevis på hvor gammel vår by egentlig er, og kravet om å ta tilbake Oslo-navnet vokste da. Politikerne i Rådhuset vegret seg for å foreslå en endring, men så, i 1923, ble det full fres i navnedebatten.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
Vi i ReiseKick har gått alle turene selv.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.
Tøff strid om navnet på byen vår
Demonstrasjoner langs byens hovedgate var selvsagt en del av navnedebatten, så vi avslutter selve turen vår med et bilde av Karl Johan. Morgenbladet var veldig raskt ute med å mene at Oslo bare var et husmannsnavn. Andre mer saklige argumenter motsatt vei mente at Kristiania var et smakløst, illeklingende navn, som byen måtte streve med på grunn av et «uheldig innfall» av en dansk konge. Ja ja, dem om det.
LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
«Oslo»: Mer enn 1000 år gammel
Som du skjønner, byen vår har vært utsatt for en knallhard fight om navnet sitt. Politikerne på både Rådhuset og Stortinget vedtok i 1924 at det mer enn 1000 år gamle navnet «Oslo» er riktig i forhold til byens historiske bakgrunn og dens moderne fremtid.
Det korte, greie, enkle navnet Oslo
Kanskje du har blitt litt klokere om navnet til byen din? Du har i hvert fall fått deg en aldri så liten vandring innom sentrale steder som har bidratt til at vi i dag kan være stolte av det korte, enkle og greie navnet OSLO.
Kilder: «Namneskiftet Kristiania – Oslo» (Åse Wetås)
«Da Kristiania ble Oslo» – Leif Gjerland
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Fottur i Oslo – eller Kristiania – eller Christiania?. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no