statue av kuppern utenfor bislett stadion

Her er et nytt turtips i Oslo! I dag skal vi gå Vårens vakreste eventyr. Du vet, det eventyret mange tusener løper i begynnelsen av mai. Bedre kjent som Holmenkollstafetten. Vi har planer om å gjøre 15 etapper om til én lang tur! Underveis skal vi innom en kafé eller to, og vi kaster historiske skråblikk på det vi passerer på hver eneste etappe. Turen kan deles opp i mindre turer, og den kan gås begge veier. Totalt skal vi gå 18 kilometer, og vi starter rett utenfor Bislet. Har du lyst på et morsomt turtips i Oslo og litt kunnskap om byen din på kjøpet? Da er Holmenkollstafetten – Vårens vakreste eventyr – midt i blinken for deg!

Etappe 2: Norabakken og langs Stensparken (1130 meter)

Dagens turtips i Oslo begynner med at vi rett og slett hopper over første etappe inne på Bislet, og går rett på etappe 2 fra Bislet plass. Vi går opp Pilestredet, som nesten ikke har et eneste piletre å by på lenger. Vi finner flyten oppover det som kalles Norabakken fordi Nora Mineralvannfabrikk en gang hadde produksjon her. Vi fortsetter ved oversiden av Stensparken, der Sigrid Undset står i granitt fordi hun bodde både i Stensgata og Lyder Sagens gate rett i nærheten. Øverst i parken er Blåsen, hele 81 meter over havet. Vi har gjort unna mange høydemetere og hele Stensparken når vi er på full fart inn i etappe 3 på fagre Fagerborg.

Oslo gate holmenkollstafetten
Flotte små og store bygninger på toppen av Pilestredet

Etappe 3: Fagre Fagerborg og Vestre Aker kirke (600 meter)

Tredje etappe er en transportetappe, som de sier i Sporten. Vi fortsetter til Pilestredet treffer Ullevålsveien, tar til venstre og krysser rett over toppen av Kirkeveien. Der oppe er Vestre Aker kirke, nygotisk og fin med hele 500 sitteplasser. Her var det opprinnelig beitemark for gamle Ullevål gård, men ingen kuer å se, bare rader med gravsteiner. Vi fortsetter mot Blindern, som for mange er synonymt med universitetet. Ullevålsveien er etter hvert blitt Blindernveien, og vi tar fatt på fjerde etappe nedenfor kirkegården. Den er nesten to kilometer, og går helt opp til Forskningsparken på nedre Gaustad.

Vestre Aker Kirke i Oslo
Vestre Aker kirke – gammel beitemark – men ingen kuer å se …

Etappe 4: Universitet, institutt og forskningspark (1910 meter)

Vi tar av fra Blindernveien, opp til høyre i Problemveien (ingen tvil om at vi er inne i universitetets verden nå) og på venstre side ligger en stor, flott, gul bygning. Blindern studenthjem ble åpnet allerede i 1925, noen år senere ble hele området campus for Norges største universitet.

Blindern Studenthjem
Blindern studenthjem gjemmer seg i tåkeheimen

Lenger opp passerer vi Meteorologisk institutt før vi tar til venstre, og så nedover Niels Henrik Abels vei og opp til Gaustadalleen, der vi tar ned til venstre, og så brått til høyre på gangveien over gressletta som tar oss bort til Harald Schjelderups hus, der Psykologisk institutt er midt i det som nå kalles Forskningsparken på Gaustad. Foran den flotte bygningen starter femte etappe.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Etappe 5: Ris skole – og gjennom Vinderen senter (1260 meter)

Vi holder oss langs og på innsiden av Ringveien, fortsetter vestover, og en gangtunnel tar oss under den trafikkerte Slemdalsveien og forbi Ris skole på vår vei nedover mot Vinderen, der vi går gjennom Vinderen senter og tar oss en kanelsnurr og kaffe på Baker Hansen før vi går opp den fjonge Holmenveien. Idet vi legger Vinderen sentrum bak oss, starter den sjette etappen opp til Slemdal.

Etappe 6: Flotte ambassader og gigantiske villaer (1240 meter)

Det blir litt brattere, og vi passerer travle Ringveien under oss, får Pakistans ambassade på høyre hånd (!) og tar inn på det som heter Frognerseterveien allerede her. Vi er nå i et staselig strøk, mange gigantiske villaer før etappen lander på Slemdal (Slemdal på Monopol koster ganske mye). Denne etappen går som en rask røyk, vi nærmer oss toppen på Vårens vakreste eventyr!

Pakistans ambassade
Pakistansk ambassade midt i tjukkeste Villa-Vinderen!

Etappe 7: I Hemingland – og i nærheten av Marka (1790 meter)

Vi tar oss gjennom Slemdal sentrum, fortsetter på Frognerseterveien, går forbi et villsvin på sokkel og passerer Slemdal skole, der etappe 7 starter. Dette området var opprinnelig en stusslig husmannsplass, men vi får vel si at status er betydelig hevet siden den gang. Blant annet har de et av landets flotteste idrettsanlegg, og ingen tvil om at Heming er klubben. Etappen vi er i gang med, er en tøff en. Skilt til skiløyper viser at vi nå er helt i nærheten av Marka, og vi går med freidig mot til toppen av eventyret på 242 meter over havet på Besserud stasjon!

Oslo grisen i Firenze
Villsvin på sokkel på Slemdal

Etappe 8: Start på Besserud – og ned til Gressbanen (1810 meter)

Etappen starter på Besserud, og nå har vi gjort unna den drøyeste delen av turen, for vi er på vei nedover! Den lille stasjonsbygningen her er fra 1898, da Holmenkollbanen ble åpnet. Da het stasjonen Holmenkollen og den var endestasjon til 1916! Besserud var jo opprinnelig en husmannsplass under Vestre Holmen gård, og navnet kommer fra mannsnavnet Bersi (!) Vi følger Ankerveien nedover, tar brått til venstre når vi ser Holmenkollveien, og så er det bare finfin flyt nedover mot Gressbanen!

Besserud stasjon
Stasjonsbygningen på Besserud fra 1898

Etappe 9: Kort etappe og Gressbanen på venstre side (630 meter)

Dette er en liten, grei etappe. Den går fint utfor nedover Holmenkollveien, og vi nærmer oss sentrum av byen! Ready er idrettsklubben, og vi passerer Gressbanen på venstre side. Banen ble åpnet i 1918, og var hjemmebane for det norske landslaget til 1928! I 1919 var det fotballandskamp her med hele 19 000 tilskuere!

Gressbanen Oslo
Gressbanen – den gamle hjemmebanen for fotballandslaget!

Navnet på Gressbanen ble til i en tid med grusbaner, derav navnet. Men så, i 2001 ble det kunstgress, og i 2004 kunstis for bandyfolket, for dette er også bandyland! Etappen er over når vi kommer ned til vakre Holmendammen.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Etappe 10: Den lengste etappen ned til Frognerparken (2840 meter)

Den lengste etappen starter like ved Holmendammen ved Holmenkollveien. Dammen ligger 112 meter over Oslofjorden, og her øver sportsfiskere seg på fluekastteknikk!

Holmendammen
Holmendammen – vakker både sommer og vinter!

I denne dammen skal det visstnok være ørret og abbor, men vi går videre og krysser Sørkedalsveien, tar til venstre, og krysser etter hvert Ringveien og går inn i Monolittveien. Vestre Gravlund er nå på vår venstre hånd, og vi velger etter hvert høyre side av Frognerparken. Vi passerer Livshjulet, som er en krans av kvinner, menn og barn, og symbol på evigheten, helt i enden av den 850 meter lange aksen i Frognerparken.

Vigelandsparken Livshjulet
Livshjulet – symbolet på evigheten

Etappe 11: Over Frognerelva – opp til Vigelandsmuseet (1530 meter)

Denne etappen starter i Frognerparken på vei ned mot Vigelandsmuseet på andre siden av Halvdan Svartes gate. Inne i parken går vi over brua over Frognerelva, som renner helt fra Frøen og ned til Frognerkilen, hele 12 kilometer lang.

Brua overe Frognerelva
Hengelåser i fleng over Frognerelva

Vi kommer til Vigelandsmuseet, som var bolig og atelier for Gustav Vigeland, og ble åpnet i 1947. Vi tar Nobels gate nedover, og så tar vi til venstre i Solheims gate, der Frogner politistasjon en gang var og Johan Sverdrup bodde, og etter hvert til venstre inn i Nordraaks gate, der tolvte etappe begynner.

Vigelandsmuseet
Vigelandsmuseet – hjem og atelier for Gustav Vigeland

Etappe 12: Ambassader – og en ridesti i Gyldenløves gate (370 meter)

Full fart oppover Nordraaks gate med ambassader og gedigne bygg, og så til høyre nedover Gyldenløves gate, oppkalt etter stattholder Ulrik Fredrik Gyldenløve. En staselig gate, som egentlig var planlagt mye lenger utover på vestkanten, men ble stoppet da Frognerparken ble anlagt. En bred ridesti løper midt i gaten, og på Arno Bergs plass lå en gang byens første skolehage! Plassen er også slutten på denne lille sjarmøretappen i Holmenkollstafetten. Turtips i Oslo.

Solheimsgate
Gamle Frogner politistasjon i Solheims gate

Etappe 13: Ned Gyldenløve og opp gaten med 3 ulike navn (1080 meter)

Mye flott arkitektur å se på her, og vi stikker også innom Samson Bakeri. Vi følger gaten ned til den treffer Skovveien, der vi tar opp til venstre. Herfra går vi rett fram til Bislet, og gaten har tre ulike navn underveis. I Skovveien var det furuskog i dansketiden, og navnet på gaten var så innarbeidet at det ble beholdt. Vi passerer Riddervolds plass, herfra heter den Camilla Colletts gate, og går der Thaulowløkka en gang lå. På venstre side, like ved veksling til ny etappe, står restene av en gammel furu, den eneste på Briskeby.

Oslo gate holmenkollstafetten
Ferdig med Gyldenløve – og så opp Skovveien til venstre borte på hjørnet

Etappe 14: Staselige gater oppkalt etter Camilla og Josefine (720 meter)

Den ene luksuriøse bygården etter den andre bortover Camilla Colletts gate. Gaten døpes om til Josefines gate når vi krysser Uranienborgveien, som er oppkalt etter dronning Josefine, kona til kong Oscar 1. Vi fortsetter rett fram og krysser Bogstadveien, før vi får lille Josefines park på venstre side, og så gamle, gode Josefines vertshus på høyre.

Josefines plass
Josefines park, fargerik og fin

Vi ser Bislet i det fjerne og gasser litt på fordi dagens tur i Oslo slutter på Bislet plass. Vi lar æresrunden rundt Bislet og på stadion bare være, men Bislet stadion fortjener vel noen hedersord:

Utenfor Bislet stadion
Vårens vakreste eventyr er fullført! Jippi!

Bislet – verdens femte beste stadion!

Bislet er Norges aller mest kjente idrettsanlegg sammen med Holmenkollen Skianlegg. Det internasjonale idrettsmagasinet Sports Illustrated har kåret Bislet til verdens femte beste stadion! På denne funkisarenaen er det satt 14 verdensrekorder på skøyter og over 50 i friidrett! To norske idrettsutøvere må nevnes når vi snakker Bislet, og det er legendariske Grete Waitz og Knut «Kuppern» Johannesen. Begge står på sokkel utenfor stadion. Fullt fortjent! Og jaggu fortjener du også ikke så rent lite heder hvis du tar utfordringen og legger ut på det som kan bli Vårens vakreste eventyr!

Statue av Grete waitz utenfor Bislet stadion
Grete Waitz på sokkel på nordsiden av Bislet

Husk å følge Reisekick på Facebook!

Tusen takk for at du besøker ReiseKick. Vi håper du liker vårt nye turtips i Oslo, alle etappene i Holmenkollstafetten. Vi setter pris på om du deler artikkelen.

Tips: Les flere artikler om turtips i Oslo


Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Vinteraktivitet for alle – på Voldsløkka i Oslo
Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder

Hva synes du om vårt turtips i Oslo?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon, reiserelatert tjeneste eller et turtips du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

2 Comments

  1. Er alt av gater lett å se navnene på, sånn dere skriver det i veiforklaringen, eller burde det benyttes noen form for kart? Finnes denne ruten i kortform?

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon