Arkitektene har ikke gjort det så enkelt for Grønland. Denne delen av Oslo er omringet av høye, grå, omfangsrike hus. Hør bare her: Hotel Plaza, Oslo City, Oslo Spektrum, Galleri Oslo, Postgirobygget, Oslo politistasjon, Oslo kretsfengsel og høyblokkene på Enerhaugen. De fleste hadde kapitulert, men ikke Grønland. Når denne delen av byen er i ferd med å bli attraktiv, handler det om å kombinere det gamle, tradisjonelle med det nye, flerkulturelle.
Kjøkkenet – Grønlands varemerke
Jeg går egentlig på kryss og tvers her, men turen har likevel en slags struktur. Jeg starter i Storgata, ned Brugata, og over Vaterlands Bro. Da er jeg der, gata heter Grønland, frukt og grønnsaker overalt. Rundt meg står plutselig hele verden, de plukker ting som jeg aldri har sett før, det er Grønlands varemerke nummer én: Kjøkkenet reflekterer folka som holder til her, det eksotiske, luktene, særlig luktene, men også det jeg hører og ser … wow!
Grønland Torg – før kalt Kvegtorget
Plutselig står jeg på Grønland Torg, der også T-banestasjonen er. Kjent som Kvegtorget da Kjøtthallen, Slaktehuset og Gartnerhallen lå her 1911-1974. Vi går inn Smalgangen, full av butikker og mat, vi tar en kaffe på Jønk, og der Smalgangen slutter er elva. Dette var grønne sletter (Grønland) og strandsone for Akerselva for veldig lenge siden.
Teaterplassen og Dramatikkens Hus
Tilbake langs gata Grønland. Steplagården i nummer 4 er et eksempel på funksjonalisme på sitt mest typiske, den ble bygd i 1939. Så kommer spisestedene, Dattera til Hagen og Asylet, som egentlig var en barnehage for barn som ikke hadde det så bra. I enden av torget krysser Tøyenbekken Grønland, jeg går ned til høyre og får med meg Teaterplassen, der blant annet restauranten Oslo Mekaniske Verksted og Dramatikkens Hus holder til.
Grønland Basar – stedets kjøpesenter
Vi går opp til gata Grønland, som nå heter Grønlandsleiret. Her er Grønland Basar, et kjøpesenter som er betydelig utbedret etter at de aller første pakistanerne valgte Grønland på 1970-tallet. Befolkningen på Grønland er nå i sterk vekst, og spisesteder dukker opp som paddehatter. Her er kebab, børek og curry over en lav sko – og gamle storheter i ny drakt.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Olympen – en perle du bare MÅ innom
På folkemunne ble den gamle storheten kalt Lompa, og da var jeg ofte her sammen med fotballkompiser i Vålerenga. Lompa er nå renovert etter alle kunstens regler, og fortjener navnet Olympen. Du MÅ innom her, dette er en perle. Menyen er upåklagelig, og det er topp service når jeg stikker innom.
Nye spisesteder dukker stadig vekk opp
Når vi først er inne på spisesteder: Grønland har tatt opp kampen med Løkka, og det dukker stadig opp nye steder. Her er flere forslag i tillegg til dem jeg har nevnt: Restaurant La Villa, Brutus Bar, Kafe Frodig, Caféteatret, Evita, Siste Sang og Bruket. Du finner selvsagt mange andre her også – og små sjapper der greia er kebab-on-the-go. Ja. Grønland er tross alt Grønland.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
Sosiale utfordringer og arbeidsledighet
Litt historie: Grønland ble innlemmet i Oslo i 1859, noen år etter at Botsfengselet ble innviet. De store leiegårdene som preger Grønland, ble bygd på slutten av 1800-tallet. Det er selvsagt ikke en nyhet at Grønland har hatt sosiale utfordringer og arbeidsledighet, og derfor årelange diskusjoner om hva som bør gjøres. Nå er flere prosjekter på gang; utfordringen blir å bevare identiteten når noe nytt blir til.
Grønland kirke – rommer 800 mennesker
Vi fortsetter bortover Grønlandsleiret, passerer den gamle brannstasjonen og nye Kaffebrenneriet, og kommer til Grønland kirke, eller Østkantkatedralen som vi også kan kalle den. Inne er det plass til 800 mennesker, den sto ferdig i 1869, og Wilhelm von Hanno tegnet den. Enkel og protestantisk i interiøret, men vel verdt å gå inn.
Grønn lunge med politi og fengsel som nabo
Grønlands park neste, og denne parken har flere navn: Botsparken, Fengselsparken og Politiparken er også vanlig å bruke. Den ligger rundt Oslo fengsel (tidligere Botsfengselet) og Politihuset. Parken er hele 27,5 mål stor, og nederst i parken finner jeg Egon Olsens allé. Det har vært mye kutting av parkens areal i årenes løp, særlig da Politihuset ble bygd (1978).
Et fengsel midt i byen med masse historie
Oslo Fengsel (før Botsfengselet) ligger øverst i Grønlands park. 243 innsatte menn soner sin dom her. Inngangspartiet på Avdeling A på gamle Botsen ble kjent gjennom flere filmer om Olsenbanden, nå er avdelingen nedlagt. Lenger nord i parken finner vi Avdeling B, Bayeren, for varetektinnsatte og Avdeling C, Stifinneren, som er et bra tilbud for innsatte med rusproblemer.
Moskeen i Åkebergveien er en must-see
Vi går opp Åkebergveien bak Politihuset. I nr. 28 holder World Islamic Mission, en stor organisasjon av sunnimuslimer, til, menigheten har 5000 medlemmer. Her inne er det plass til 700 av dem, og moskeen sto klar i 1995. Veggene ute og inne er utsmykket med fliser fra Iran og Spania, jobben utført av iranske håndverkere. To staute minareter gjør moskeen til et av de fremste landemerkene på Grønland.
Gatene opp mot Tøyen – sanselig virvar
På vår vei ned igjen passerer vi skyskraperne på Enerhaugen, og når vi kommer ned, går vi inn i gatene øst for Grønland(sleiret). Her er rester etter trehusbebyggelse, små butikker og kafeer her og der, Galleri MAP oppe i Tøyengata, street art på gavlvegger, de nevnte luktene, et sted for sansene, et slags Soho i miniatyr, og plutselig går jeg rett på … Mosaikk.
Kulturelt mangfold i Mosaikk barnehage
Hele bygget lyser imot meg når jeg kommer bortover Nordbygata, et symbol på mangfold ved hjelp av mosaikkens virkning, vi snakker om Mosaikk barnehage. Barnehagen er en krysskulturell barnehage, og her går 62 barn mellom 3 og 6 år. Mosaikk har fokus på mangfold, inkludering, fellesskap og respekt for andres bakgrunn.
Skjerp sansene og ta en tur til Grønland
Mosaikk er på sett og vis et flott symbol på Grønlands utfordringer. Mangfoldet på Grønland må smeltes sammen med fornuft, barnehagens fokus gjelder hele Grønland. Jeg utfordrer deg til å skjerpe sansene og ta en tur hit, og bruk gjerne turtipsene i denne artikkelen. Kanskje blir det da lettere å forstå hva som skjer, og så er det jo sånn at «den som reiser har noe å fortelle».
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Grønland i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no