Slovenia er en liten nasjon som ofte går under radaren, men de som er så heldige å ha besøkt landet og hovedstaden Ljubljana, lar seg lett sjarmere. Det samme gjør vi. Ljubljana kombinerer et pittoresk middelaldersentrum med moderne liv og en avslappet atmosfære. Her er noen grunner til hvorfor du skal skrive Ljubljana opp på bøttelista.

Ljubliana
Elva og katedralen – to sentrale saker i Ljubljana

En by med sjarm i bøttevis

Jeg ble blåst av banen over hvor sjarmerende denne hovedstaden er. Kanskje fordi den er så liten at den kan utforskes til fots, men stor nok til å tilby spennende opplevelser? Eller kanskje på grunn av Ljubljanica-elven, som snor seg gjennom byen og deler den i to? Den kompakte og bilfrie gamlebyen? Den livlige, behagelige stemningen? Den arkitektoniske atmosfæren? Kafélivet? Musikken og kunsten? Den spennende historien? Folka som bor her? Sannheten er nok en god kombinasjon av alt dette.

Ljubliana, Slovenia
Mange hyggelige sidegater – og alltid en kafé

Kulturell rikdom og historie

Ljubljana har en rik historie som strekker seg tilbake til romertiden. Byen pulserer av liv og moderne kultur, men middelaldersjarmen er beholdt. Her er mange godt bevarte bygninger fra barokken og renessansen, og gamlebyen minner om både Wien og Paris.

Arkitekten som endret Ljubljana

Jože Plečnik er en av Slovenias mest berømte arkitekter og en nøkkelfigur i utformingen av Ljubljanas unike bylandskap. Hans verk preger byen på en måte som gjør Ljubljana spesiell og verdt et besøk for alle med interesse for arkitektur og historie. Han tok rett og slett på seg oppgaven med å revitalisere Ljubljana, og hans innflytelse ser du over hele byen. Plečnik var for Ljubljana det Antoni Gaudi var for Barcelona.

Bærekraft og grønn livsstil

Ljubljana ble kåret til Europas miljøhovedstad i 2016. Store deler av sentrum er bilfritt, og byen er full av grønne parker og rekreasjonsområder. Tivoli Park, byens største park, er et helt perfekt sted for avslapping og utendørs aktiviteter.

Art Noveau i lange baner

Ljubljana ble rammet av jordskjelv i 1895, og den nordlige delen ble bygget opp i Art-Nouveau-stil. Få også med deg Dragebroen fra 1901 og gaten Miklošičeva ulica, der du finner mange bygninger i den lekne Art-Nouveau-stilen.


Tar opplevelser og ferieliv på sparket

Vi har få planer når vi kommer til Ljubljana med buss fra Budapest. Vi har bare lyst til å rusle rundt, ta ting som de kommer. Utforske det vi har lyst til her og nå. Å gå på måfå, suge inn atmosfæren, stanse på en fortauskafe, er opplevelser gode nok. Så vi rusler ut fra hotellet vi bor på til Prešeren-plassen til hovedtorget i Ljubljana, oppkalt etter den slovenske nasjonalpoeten France Prešeren. Her er det liv og røre, med butikker og kafeer og historiske bygninger.

Preseren-plassen og byens katedral

Vi fortsetter bort til Ljubljanica-elven, krysser den ikoniske Tromostovje, Trippelbruen, laget av overnevnte Jože Plečnik. Broen forbinder Prešeren-plassen med gamlebyen, og er en utmerket plass for å beundre elven og byens arkitektur.

Byens stolthet – både bro og katedral

På en høyde rett over oss troner Ljubljana slott, og vi skal dit. På veien passerer vi en kenguru, og vi hopper inn i taubanen som tar oss til topps. Her oppe er det utstillinger, restauranter, museer, guidede turer og panoramautsikt!

Ljubliana Castle, Slovenia
God stemning oppe på slottet
Ljubljana Castle
Og god utsikt fra slottet, selvsagt

Ljubljanica-elven ser vi flere små cruice-båter, og vi kjøper billett til den første og beste. En times tur i stillhet nedover elven med Ljubljanas vakre arkitektur på begge sider. Livet er herlig!

Vi stikker innom Ljubljanas berømte marked og fiskehall, også designet av Jože Plečnik. Her kjøper du ferske råvarer, lokale delikatesser, håndverk og suvenirer.

Markedshallen sett fra en av de 7 broene

Hver fredag arrangeres Open Kitchen, et marked hvor kokker fra ulike restauranter fra hele landet serverer sine spesialiteter. Duften av nydelig mat kiler i nesen når vi rusler forbi de mangslugne matbodene. Det er bare å kjøpe noe å spise og drikke, finne en ledig stol et eller annet sted, og nyte maten sammen med dem som tilfeldigvis havner på samme bord som deg.

Få med deg fredagens matmarked!

Rett ved siden av markedsplassen ligger katedralen som vi går inn i. Vi er er gamlebyen nå, og velger å utforske denne delen etterpå. Fy søren, så fint det er her! Vi lar bare bildene tale for seg selv.

Inne i et trangt smug ramler vi over Ansiktene i Låsesmedgata. Jakov Brdar, en kjent billedhugger, har laget 700 uttrykksfulle ansikter i bronse, og disse er arrangert i en renne som går gjennom midten av den brosteinsbelagte gaten.

For et fantastisk påfunn!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Metelkova Mesto

Metelkova Mesto er et alternativt kultursenter i Ljubljana, etablert på området til en tidligere militærkaserne. Stedet er kjent for sin livlige kunst- og musikkscene, fargerik gatekunst, og som en møteplass for subkulturer og alternative livsstiler. Her arrangeres jevnlig kunstutstillinger, konserter, festivaler og andre kulturelle arrangementer, og nattelivet er hektisk. Vi bestemmer oss for å stikke dit en tur, men kommer ikke lenger enn til et strøk hvor alt ikke er like velpolert og fint som i sentrum. Vi finner en pub hvor det spilles hardrock utendørs, bestiller en Zero og vender nesa tilbake til sentrum.

Vi fant ikke helt tonen i dette strøket …

Hvor ligger Ljubljana?

Byen ligger omtrent midt i Slovenia, noe som gjør den til et naturlig knutepunkt for all transport og kommunikasjon. Slovenia grenser til Italia i vest, Østerrike i nord, Ungarn i nordøst, og Kroatia i sør og sørøst. Byen er også strategisk plassert mellom Alpene og Adriaterhavet, noe som gjør det enkelt å utforske fjellområder og kystlinje med Ljubljana som en nær base.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Europeiske hovedsteder

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Ljubljana i Slovenia. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar