Her skal byen ligge, sa kong Christian IV i 1624. Han sto øverst i Rådhusgata, der du finner Hansken i dag, nedenfor Akershus Festning, og ville flytte byens sentrum fra andre siden av Bjørvika opp hit. Hele middelalderbyen hadde nettopp brent ned, og de nye bygningene skulle bygges i mur. La oss oppleve vakre Kvadraturen midt i Oslo sentrum!
Skulle egentlig hete «Kvartalerne»
Kort om historien: Danskene regjerte jo her, og bestemte at det skulle bygges rette gater i et rutenett opp mot festningen. Det skulle bli tidenes idealby, en geometrisk ordnet byplan, og gatebredden skulle være nøyaktig 24 alen, eller 15 meter, for å hindre nye branner. Dette ble byens eneste sentrum i flere hundre år, og danskene ville kalle det «Kvartalerne».
Steen&Strøm, institusjon siden 1797
Vår tur starter på toppen av Prinsens gate, like ved Stortinget. Etter å ha beundret den flotte fasaden på venstre side øverst i Prinsens gate rusler vi nedover på venstre side av gaten. Sjekk art nouveau-stilen i Øvre Slottsgate 11, og litt senere kommer vi til Steen & Strøm, som har vært en handelsinstitusjon siden 1797.
Gå inn i Posthallen og ta deg en drink
På andre siden av Prinsens gate ser vi nummer 18, historisk bygning der vi i dag finner gamle mynter og en restaurant. Andreas Tofte, byens første ordfører, drev butikk i bygningen i 1824-48, og bygningen er fra 1600-tallet. Litt lenger ned i gaten får vi Posthallen på høyre hånd, og her inne er det gamle, flotte hovedpostkontoret gjort om til en gedigen drikkehall med 10 barer!
Børsen – i byens første offentlige park
Kikk inn i sidegatene, det er fortsatt noen små bygg som har fått stå her og der. Når vi er helt nederst i Prinsens gate, får vi øye på Børsen, som stod ferdig i 1829, og ble bygd på det som da het Grønningen, og var første offentlige park i Christiania. I dag er det ikke mye igjen av parken, for Børsen har selvsagt blitt utvidet flere ganger, ikke minst i 1909-11.
Strøket for administrasjonsbygg
Vi skal opp Tollbugata (Børsen er i nummer 2), og dessverre er flere av de fine fasadene pakket inn for restaurering. Der Tollbugata krysser Kirkegata finner vi Kunnskapsdepartementets bygg, Kvadraturen er et strøk for administrasjonsbygg av privat og offentlig art, ikke minst har bankene funnet veien hit. Vi passerer en kul cigarsjappe, og i nummer 24 har en populær barberer holdt til i alle år.
Her er hansken til danskekongen
Flotte fasader i Tollbugata også, ikke minst der den krysser Akersgata. Vi runder av nedover Nedre Voll gate – øverste gate i Kvadraturen før Øvre Vollgate ble bygd – og kommer ned til Rådhusgata. Hansken midt i krysset tyder på at vi er der kong Christian IV sa at Christiania skulle ligge. Bak Café Skansen er Kontraskjæret, der det var fornøyelsespark på 1900-tallet.
Byens første Rådhus ferdig i 1642
Vi går nedover Rådhusgata, og her er det mye å se. Øverst på høyre hånd Det Gamle Rådhus, som var byens første og sto ferdig i 1642. Her har det vært restaurant siden 1850, og Teatermuseet er også her. På den andre siden av gaten er Rådhusgata 19, et av byens eldste hus som sto ferdig i 1626. Her holder Oslo Kunstforening til, og i det lave bygget ved siden av Unge Kunstneres Samfund. Gamle Café Celsius er et godt sted å sette seg ned og nyte sommersol.
Stattholdergården – rokokkoperle
Borgen, det hvite huset på høyre side i neste kryss, er et gammelt bygg fra 1666. Lenger ned på høyre side Regina-gården, som ble oppført i 1899. Her lå byens eldste hotell D’Angleterre 1807-99 og Hotel Regina fra 1913-72. Stattholdergården i nummer 11 er fra 1640, og interiøret er noe av det fineste vi har av 1700-tallets rokokko til tross for brann i 1984. Stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve bodde her 1680-99. En førsteklasses restaurant nå.
Andre rådhus, arrest og skjenkestue
Fortsetter nedover, og kommer til det som var byens andre Rådhus i nummer 7. Eldste delene her er fra 1620-tallet, og det var rådhus 1733-1843. Christiania Sparebank startet her i 1822. I kjelleren var det fengsel i mange år, og skjenkestue ved siden av. Inne i gårdsrommet finner vi en sjelden flott svalgang, og dette bygget var stedet for borgerball, teater og gjøgleri! Rundt hjørnet er Magistratgaarden, oppført i 1647, og stedet for administrasjon av byen 1843-70.
Militærhospitalet – og Gamle Logen
Vi går Dronningens gate bortover til høyre, denne gaten var egentlig enden av Kvadraturen før gatene nedenfor ble bygd. På Grev Wedels plass finner vi Militærhospitalet, oppført 1807 i Akersgaten, men demontert i 1962 og gjenreist her i 1983 som et bygg for kulturinstitusjoner. Her finner vi også Gamle Logen, oppført i 1837-44 som frimurerlosje, og møtelokale for Bystyret 1867-1947. Vi rusler fra Grev Wedels plass bort til Bankplassen.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Bankplassen, Norges Bank og kafeen
Norges Banks nye bygning på Bankplassen sto ferdig i 1906. Det ble betegnet som et massivt bygg, solid og solvent, forblendet med naturstein fra Larvik og løvehoder på vakt. Inne er interiøret praktfull jugend, ekspedisjonshallen har et fantastisk glasskuppeltak. Utenfor legendariske Engebret Café står skuespiller Johannes Brun på sokkel. Etter hvert har han også fått selskap av en ung, tenkende kvinne hugget i sten. Hun har lagt mobilen fra seg. Kanskje ikke så dumt?
Oppfostring og militære diskusjoner
Vi er så vidt innom Christiania Oppfostringshus – «hjem for ægtefødte fattige børn af begge kiøn 1778-1917», før vi tar med oss bygningen til Oslo Militære Samfund, som ble tegnet av Wilhelm von Hanno og sto ferdig i 1878. Herfra tar vi veien via Myntgata inn til Akershus Festning. Vi legger ved en bildecollage fra besøket, for her må du nesten finne veien selv på kryss og tvers inne i området. Les gjerne artikkelen vår om Akershus Festning her.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken fra ReiseKick får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!
Kvadraturen er sentral i byhistorien
Turen er over, og vi håper den var verdt skrittene. Kvadraturen er jo hele tiden i endring, det er ikke mange tiår siden området var sentrum for byens horetrafikk. Det er en saga blott nå. Dette var også byens beste handelsstrøk til midten av 1900-tallet, og har vært typisk kontor- og administrasjonssted. Nå er det 25 000 slike arbeidsplasser her. Uansett, strøket har en sentral plass i byens historie, nå har du sett det med egne øyne, og fortjener en pause på kafé.
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 6 slott i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no