Her en kjempefin vandring full av historie fra 1800- og 1900-tallet. Langs Akerselva, forbi fargerike trehus, rester av fabrikkene som lå her, kombinert med mye grønt, hyggelige kafeer og pur idyll. Vi er på begge sider av elva, og turen starter der den slutter, ved Syver-kiosken ved Aleksander Kiellands plass.
63 bodde i 12 ettromsleiligheter
Oppover Maridalsveien fra Syver-kiosken, før vi tar av inn i Sagveien. i nummer 8 ligger et treetasjes trehus, kalt Brenna fra 1848, med tolv ett-roms-leiligheter. Her bodde det 63 mennesker i 1875! Vi passerer flere gamle, vakre trehus, og i nummer 28 finner vi Arbeidermuseet, som handler om industriutviklinga langs elva. Du kan lese mer om dette flotte museet i denne artikkelen.
Et industrieventyr av de sjeldne
En kjapp liten historietime: Det var møller og sagbruk langs elva på starten av 1800-tallet. Fra cirka 1850 overtar teglverk og tekstilfabrikker, som krevde mer kraft fra elva. Tidlig på 1900-tallet melder jern- og metallindustrien sin ankomst. Elva var fra gammelt av drikkevannskilde, men utslippene førte til at vanninntaket ble flyttet stadig lenger oppover og til sluttet landet det der elva kommer fra, nemlig Maridalsvannet.
Biermannsgården – barnas gård
Litt tilbake i Sagveien, og så inn på Våghalsen, oppkalt etter et av flere fossefall i Akerselva. Så til høyre opp Maridalsveien, vi er satt minst 100 år tilbake, mange koselige trehus her, de ble bevart i en plan fra 1980-årene. Den mest kjente bygningen finner vi i Maridalsveien 78, Biermannsgården er fra 1700-tallet. Johan Biermann testamenterte denne gården til barn på Sagene, og siden 1856 har det vært virksomheter for barn i den fredede bygningen.
Fra melkebutikk til bruktmarked
Vi går videre, og akkurat der Sagveien skjærer inn fra høyre er det et bruktmarked når vi går forbi. På Balberhjørnet var det melkebutikk og barbersjappe en gang for veldig lenge siden. På andre siden av veien lå Nedre Vøyen Gård, kun våningshuset fra 1783 er igjen av gårdsvirksomheten. Vi går videre, krysser Marcus Thranes gate, og koser oss oppover trehusidylliske Maridalsveien.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
Hagekafé og et vakkert gårdsmiljø
På venstre side, i Maridalsveien 12 finner vi Raades Hagekafé, som har servering i bakgården på søndager. På samme side lenger opp ligger Vøyenvolden Gård, et vakkert gårdsmiljø du leser om her. Vi tar Maridalsveien noen meter oppover, tar stien ned til Myraløkka, et grøntområde der det arrangeres flere konserter om sommeren. Løkka er oppkalt etter Myrens Verksted, rett ved på østsiden av elva.
Sørover på østsiden fra Bentsebrua
Vi går litt videre på vestsiden av elva, tar den bratte stien opp og kommer til Bentsebrua, som vi går over før vi skjærer brått ned til høyre og begynner på vår vei langs østsiden av elva. De gamle fabrikklokalene er nå fylt med ny virksomhet, blant annet restauranter. Vi går nå langs de gamle teglsteinsbygningene, kommer etter hvert inntil elva igjen, passerer det gamle vanninntaket ved Vøyenbrua, og går videre på gangveien under brua.
ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!
I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
Oslos eldste bevarte industribygg
Nedover langs elva, og vi kommer forbi en stor, gul bygning. Glads papirmølle fra 1736 er Oslos eldste bevarte industribygning, og nedenfor ved Beyerbrua står skulpturen av Oscar Braaten, og selvfølgelig fabrikkjentene, som minner oss på hvilken arbeidskraft de la ned her. Over på andre siden av brua er Hjula Veveri, og på nedsiden Knut Graahs bomullsspinneri, begge deler skildret i Oscar Braatens legendariske fortellinger fra Sagene.
Vi koser oss på Hønse-Lovisas Hus
Nå fortjener vi en aldri så liten pit-stop på berømte Hønse-Lovisas hus, like nedenfor brua. Her serveres nydelige saker å bite i, og stedet er mest kjent for vaflene sine. Det vesle, røde huset ble bygd en gang mellom 1800 og 1825. Her har ulike folk bodd, okkupantene sørget for at huset ble reddet da det skulle rives, og forfatter Sigbjørn Hølmebakk bodde her fra 1980. Fra 2007 ble det kulturkafé, og fra 2017 museumskafé for Arbeidermuseet rett over elva.
SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!
På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Lyst til å støtte oss?
Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.
MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65
TUSEN TAKK FOR KAFFEN!
Siste reis fra Hønse-Lovisa til Syver
Bare å sitte her og lytte til fossen, som stuper ned mot Wallmanns Salonger. Vi går over på andre siden, derfra tar du de beste bildene av Hønse-Lovisas hus, gå videre ned trappene til Walmanns og over brua, og herfra tar du de beste bildene av fossen. Så går vi videre ned til Sannerbrua, opp på brua, bort til høyre, og vips, så står du jammen ved Syverkiosken igjen!
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vandring langs Akerselva. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no