ReiseKick har laget en ny litterær vandring i Oslo: «Oslo i skumring» kom i 1991: Anmeldt: «En stor bok uten store ord.» «Oslo ved midnatt» kom i 1997: Anmeldt: «Rett og slett en strålende leseropplevelse.» Handlingen i bøkene foregår i krigsårene og på 1950-tallet. Vi er midt i Oslo.

Strålende romaner av Olav Angell

Vi skal ut på en fascinerende tur. Vandringen er basert på en samlet utgave av begge romaner. Forfatter Olav Angell har nok for mange gått under radaren med disse to strålende romanene. Samlet utgivelse kom ut i 2001. Følg kart, les utdragene knyttet til hvert enkelt sted, og sjekk om dagens bilder harmonerer med Angells tekster! Vi håper du får med deg 12 av 12 steder!

1: På sykkel på Sankt Hanshaugen

«Under løvtrærne går du av ved tjernet og triller forbi svanene. Så sykler du opp stien til toppen. Bassenget er stengt. Der har tyskerne luftvernkanoner. Du sitter på setet og dingler med bena nedover bakken. Tråkker videre gjennom forsommerens ettermiddager, halser av sted med hodet over styret, ned Geitemyrsveien, over Colletts gate, rundt Bislett stadion og over i Josefines gate …»

Tips: Les vår artikkel om Sankt Hanshaugen

St Hanshaugen
«Bassenget er stengt. Der har tyskerne luftvernkanoner»

2: Til topps på Vår Frelsers gravlund

«Det er søndag og jeg går inn på Vår Frelsers gravlund. I eiketrærne synger fugler. Ingen ting er forandret. Alt er som før, som da jeg vokste opp her. Her lekte jeg mellom gravstøttene, og her lærte jeg å lese ved å stave meg gjennom navnene til de døde. Her dro jeg og kameratene mine bortover grusganger, under lønnetrær, opp trapper, forbi vanntønner, gravstøtter, blomsterurner, og helt til topps, til Fjellet.»

Tips: Les vår artikkel om Vår Frelsers gravlund

«Her lekte jeg mellom gravstøttene»

3: Ut av porten til gamle Rikshospitalet

«Det er en klar aften i Oslo. Ingenting beveger seg i luften. Himmelen ligger mild over byen. Du kan tydelig skjelne stjerner i sør. Fra Rikshospitalet strømmer gråkledde mennesker ut i Nordahl Bruns gate. En og annen hvitkledd skikkelse i sykehusuniform skiller seg ut og smetter raskere forbi enn andre. En sykebil svinger over fortauet og ruller inn porten.»

Fra Rikshospitalet strømmer gråkledde mennesker ut i Nordahl Bruns gate

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

4: På baksiden av Trefoldighetskirken

«Bomsen holder til i krattet på baksiden av Trefoldighetskirken. Der sitter det noen halvgamle menn på steintrappen. De drikker av flasker og roper til deg når du går forbi, og tar snarveien til Deichman. Og når dere leker oppe på muren, hender det at noen roper hei! – og løfter en flaske øl i været som hilsen. Ingar sier de er sopere. Du får ti øre hvis de får lov til å suge deg. Derfor våger du deg aldri i nærheten av dem. De bommer folk for penger. Til kaffe.»

Trefoldighetskirken, Oslo
«Bomsen holder til i krattet på baksiden av Trefoldighetskirken»

5: Frukt og grønnsaker på Youngstorget

«Bordene renner over av frukt og grønnsaker. Og hele tiden kommer nye ladninger inn på torget. Dragkjerrer, hest og vogn og lastebiler. Torget er umettelig, det sluker alt. I gangene mellom bordene går husmødre og tjenestepiker. Men du finner også dagdrivere og lasaroner, arbeidsledige og skoleunger. Torget trekker til seg folk fra alle kanter. De går omkring, stanser og ser. Noen spør om priser. Noen handler. Alle prater.»

Tips: Les vår artikkel om fontenevandring i Oslo

Fontene Youngstorget
«Torget er umettelig, det sluker alt.»

6: Hest og trikk langs Karl Johans gate

«Trærne i Studenterlunden har kastet bladene. Grenene legger fra seg kalde skygger på plenene og asfalten. En hest klaprer av sted på Karl Johan med hodet bøyd over brolegningen. Den trekker et lass med fiskekasser og sildetønner. Fra den ene tønna drypper det våte flekker. En trikk klemter, utålmodig. Langsomt snur kusken på hodet. Han gir hesten et dask med tømmene. Langsomt svinger vognen ut av skinnegangen. På fortauet går frakkeskikkelser.»

Tips: Les vår artikkel om Karl Johans gate

«På fortauet går frakkeskikkelser»

7: Skansen oppe ved Akershus festning

«Vi har satt oss på Skansen, balkongen ved siden av Akershus festning. Jens og jeg er opptatt med hver vår halvliter. Sigarettene ligger i askebegeret mellom oss, og røyker seg selv. Skrepper går forbi, i sommerkjoler og med leende lepper og slanke legger. Oslo, verdens vakreste by i to-tre måneder.»

Tips: Les vår artikkel om På kryss og tvers i Kvadraturen

Akershus festning sett fra sjøen
«Vi har satt oss på Skansen, balkongen ved siden av Akershus festning»

8: Alle badefergene på Rådhusplassen

«Sommeren er her med jordbær og svaleskrik. Alle er fulle av forventninger, og solen strekker seg over himmelen. Folk strømmer gjennom gatene, halvt avkledde. De kommer fra alle kanter av byen, ned til Vika, der det halvferdige rådhuset stikker i været som en råtten tann, omgitt av spindelvevaktige stillaser og jernstenger. Hele dagen går badefergene ut til Hovedøya.»

Tips: Les vår artikkel om skulpturjakt på Rådhusplassen

«Hele dagen går badefergene ut til Hovedøya»

9: Pengene har gått til Rosekjelleren

«Jeg har vært på brygga og fått tilfeldige jobber, og pengene har gått til Rosekjelleren og Caprice hvor jeg har drukket billig tysk hvitvin sammen med Jens og hørt på tidligere frontkjempere. Etter at Tor døde har jeg losset frukt. Det har vært bananer fra Kanariøyene, epler fra Argentina, jeg er blitt ekspert på sydfrukter. Så har det vært kaffesekker fra Santos i Brasil og rødvin fra Genova, dessverre uten anledning til å arrangere noen brekkasje.»

» … og pengene har gått til Rosekjelleren»

10: Juster i underbuksa på Karl Johan

«Nede på Karl Johan står Leif Juster og tripper i bare underbuksene. Han har et pledd over skuldrene og snakker med mange mennesker. De holder på å lage en film, og der er også Ernst Diesen. Mennesker blir nysgjerrige og stanser opp. En mann med en skjerm i pannen snakker med to politikonstabler. Så blir det ryddet plass. Plutselig legger Juster på sprang. Han styrter opp Karl Johan alt han orker, springer midt i gaten i lange, hvite underbukser.»

«Nede på Karl Johan står Leif Juster og tripper i bare underbuksene»

11: Thorstedbygget og Gillette-reklamen

«På vei oppover Slottsbakken sniker øyet seg over mot uret på toppen av Thorstedbygget. Den roterende klokken med Gillette-reklamen. Jeg klarer aldri å la være å se på klokken når jeg tråkker opp grusbakken til Slottet. Den er blitt – hvor mye? – ti over ett. Dette er Oslo ved midnatt. Oslo med de blå skyggene. Byen med verdens blåeste skygger. Nei vent, Oslo – nettene dine er fiolette, visste du det? Oslo, te amo.»

«På vei oppover Slottsbakken sniker øyet seg over mot uret på toppen av Thorstedbygget»

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

12: Den store brannen i Hegdehaugsveien

«Det har vært brann i Hegdehaugsveien. I radio sier de at det er den største brannen i Oslo på mange år. Flere mennesker er døde, de har brent inne. Det er søndag, og du går tur med far. Han spør om du har lyst til å se huset hvor det har brent. Gaten er stengt. Brannbilene står der fremdeles. Det ligger slanger i gaten og det lukter brent.»

«Det har vært brann i Hegdehaugsveien»

Litt om forfatteren til slutt:

Olav Angell debuterte i 1966 med diktsamlingen «Burlesk», og avsluttet karrieren med diktsamlingen «Haiku» i 1999. I dette tidsrommet skrev han flere romaner, noveller og til og med en kriminalroman. Les Olav Angell, mannen som skrev store bøker uten store ord …

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vandring i Oslos oaser. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon