I dag tar vi for oss en klassiker i Østmarka. Turen rundt Nøklevann er cirka en mil lang, og da er også Ulsrudvann inkludert, som du skjønner av bildet. Nøklevann ligger 163 meter over havet. Vi kommer med bil, og parkerer ved Østmarkseteren. Reiser du kollektivt, tar du t-bane til Ulsrud stasjon, derfra er det ikke langt til starten på turen, fra t-banestasjonen til startpunktet er det 1 km. Dette er en rundtur, vi kommer tilbake der vi starter. Turen slik vi går den, er ca 10 km. Totalt 330 høydemeter på turen.
Tyskerne bygde bunker i to etasjer
Og vi starter altså ved Østmarkseteren, den ærverdige tømmerbygningen som ble utsatt for brann rett etter at den sto ferdig i 1926. Thorvald Astrup tegnet den, han tegnet jo også Skjennung- og Kikutstua. Tyskerne bygde en bunker i to etasjer 20 meter under bygningen, nå er den murt igjen. Bra restaurant og vinkjeller her, og familien Engblom har utviklet stedet til det det er i dag. Unn deg en lunsj når turen er over!
En litt kupert tur på fine grusveier
Turen rundt Nøklevann er godt skiltet. Fra starten følger vi Ulsrudvann et stykke, men slapp helt av, vi kommer raskt til Nøklevann. Vi går på fin grusvei hele veien, og det er mulig å ta en liten snarvei på sti her og der, dette er uansett en litt kupert tur. Fint å trille barnevogn og sykle her. Mot slutten er vi tett inntil bebyggelsen på Bogerud og Bøler.
Benker flere steder langs hele turen
Vi er litt imponert over at det er satt ut benker mange steder langs denne turen. Folk sitter og koser seg og ser utover vannet, det er det all grunn til, for det er virkelig vakkert her. Vi skal forbi et par steder med historisk schwung over navnet, og vi går også forbi en sportsstue, der vi kjøper klassisk marka-mat og drikke.
Sarabråten og Thomas Heftyes villa
Det er som sagt kupert, vi går nedover fra Ulsrudvann til Nøklevann, og så bærer det opp til Sarabråten. Thomas Heftye er overalt, her også, han kjøpte dette området i 1856, og bygde blant annet en vakker dragevilla, så dette ble etter hvert et utfartssted for sosieteten i byen. Her var Henrik Ibsen, Jonas Lie, Ole Bull og Sophus Bugge på besøk, til og med Sveriges konge var her, og intet var deiligere enn å ta seg en dukkert i Nøklevann innimellom slagene.
Helt supert med stopp på Sarabråten
Da kommunen bestemte seg for at Nøklevann skulle være drikkevann på starten av 1900-tallet, solgte Heftye stedet til kommunen, og dragestilvillaen ble revet i 1917. Bare kuskeboligen og våningshuset sto igjen, men de brant ned i 1971. I dag er det benker her, og plakater som forteller historien til Sarabråten. Her tar vi oss en pause og litt termoskaffe, og utsikten fra ruinene er praktfull.
Kattisa, et hvilested for plankegjengen
Vi går videre, ned mot Rustadsaga. Blomkålskyer på himmelen, men mange folk som koser seg på tur. Vi krysser restene av plankeveien ved Kattisa, en gang et hvilested for dem som transporterte planker fra Enebakk til Christiania. Serveringsstedet her ble stengt i 1916. Da var Nøklevann blitt drikkevann for lengst, og det var slutt på bademulighetene.
Rustadsaga, før sagbruk, nå sportsstue
Plutselig er vi på Rustadsaga, her har det vært sagbruk siden 1600-tallet. Vannhjulet ble erstattet av dampmaskin i 1914, så ble det elektrisk drift fra 1937 til sagbruket ble nedlagt i 1954. Vi koser oss med markavafler, og gøy for barna med alle dyrene her. En hyggelig sportsstue, kupert og uformelt terreng, Her trives vi, og herfra renner også Ljanselva videre sørvestover og ut i Skraperudtjern. Turen vår langs Ljanselva og ned til fjorden leser du om her.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Nøklevann, drikkevann for byen i 80 år
Opp, opp, opp fra Rustadsaga, men grusveien er like fin, og vi googler oss frem til at vannet vi snart har gått rundt var drikkevann fra 1903-83. Nøklevann er 34 meter dypt på det dypeste. Vi får etter hvert deler av bebyggelsen på Bøler på venstre side, og passerer en flott gård som fortjener litt omtale.
Besøksgård, parsellhage og idrettsanlegg
På Sørli besøksgård er det sau, gris, høner og kaniner. Her dyrkes et mangfold av grønnsaker, og her er det også åpent tun lørdag kl. 11-15. På andre siden av grusveien er parsellhagen, et sosialt møtested for folk med grønne fingre. Rett ved er det også et moderne idrettsanlegg.
Men vi vandrer videre med freidig mot, og langs Ulsrudvann er det bare rett og slett vakkert.
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.
Nøklevann rundt – klassiker i Østmarka
Siste innspurt langs vannet, klokka viser at dette er en tretimers tur inkludert pause. Vi kunne ha gått kortere hvis vi bare hadde gått rundt Ulsrudvann, den turen er 1,8 km. Vi har lest at det finnes bevere, ender og hakkespetter her, men har verken sett eller hørt dem. Vi har derimot hatt en strålende rundtur rundt Nøklevann, og turen regnes for å være en av turklassikerne i Østmarka.
Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:
13 gratis opplevelser i Oslo
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om fotturen rundt Nøklevann. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Great information, thanks for sharing
Bare hyggelig😊