Vi gleder oss til denne turen, har hørt at det er mye å se underveis, her har det vært møller og fløting og sager og jernverk hele veien. Flere bruer, enkelt å skifte elvebredd. Vi har før laget en veiviser for en tur langs nedre del av Lysakerelva, den kan du lese HER.

En elv av viktig betydning

Først litt historie: Det fine grøntområdet rundt Lysakerelva er et av få grøntdrag som knytter Marka og fjorden sammen. Samtidig er elva grenseelv mellom kommunene Oslo og Bærum. Elva het tidligere Fod, eller Faad, som betyr kant, eller grenseskille. På 1880-tallet fikk elva navn etter gården Lysaker, som igjen kommer av «en lys åker».  

Lysakerelva
Vi er ved starten etter å ha gått av på Ekraveien stasjon

Jernverk og tømmerfløting

Vi tar t-banen til Ekraveien og starter der. Litt av den øverste lille delen fra der denne elva renner ut fra Bogstadvannet til t-banestasjonen vi starter fra, kan du lese om HER. Her var Fossum Jernverk, flere sager, Voksen Mølle frem til 1930-tallet og tømmerfløting helt frem til 1960-tallet.

Teglverk og mølle på Grini

Mye handler om Grini i starten. Grini Teglverk lå her fra 1790 til 1902, de lagde blant annet takstein for Bogstad Gård, og Grini Mølle ble anlagt her i 1867 og nedlagt i 1904. Bøndene i området malte kornet sitt her, alt sammen tilhørte Bogstadgodset. Verket, arbeiderboligen for Grini Teglverk, står her i sin opprinnelige form. De siste årene har småbedrifter holdt til i gamle Grini Mølle.

Verket, arbeiderboligen for Grini Teglverk
Grini Mølle, Lysakerelva
Grini Mølle – nå er det småbedrifter her
En nydelig dag langs elva

Holtekulpen – og en ny bro

Vi går videre, elva er overraskende kraftig, og det er grønt og fint. Noen steder ganske bratt, men ikke farlig å gå. Fin sti og et gelender å holde i når stien blir for bratt. Holtekulpen dukker opp, navn etter husmannsplassen Holte, rett ved der Røa Idrettspark er nå. Dagens bro ble bygd etter at storflommen i 1987 tok med seg den gamle. Holtet sag som var her, sysselsatte faktisk 7 mann på det meste.

Holtekulpen, Lysakerelva
Vi er like ved Holtekulpen

Møllebruket ved Røa-fossen

Vi går videre og kommer til Møllebruket, en gang et stort mølleanlegg på 7 etasjer fra 1880-tallet ved Røafossen, en av de høyeste fossene i elva. Et flott utsiktspunkt 200 hundre meter ovenfor fossen. Røa Mølle lå her, men brant ned bare noen få år etter at den ble tatt i bruk. Rester av mølla på Oslo-siden.

Lysakerelva, sti langs elva
Fin sti langs Bærumssiden av elva
Reisefølget kan ikke dy seg, må turne litt i trappa
Flott utsikt etter hvert
Lysakerelva Møllebruket
På vei ned mot der Ullern Mølle lå

Samlingsstedet Ullern Mølle

Nå skal vi litt opp, før vi skal ned, et ganske bratt parti før vi kommer til stedet der Ullern mølle lå på Oslo-siden, mølla til Ullern Gård. Rester av grunnmuren for bygningen lenger nede finnes fremdeles. Ullern mølle var i drift til 1913, og stedet var et populært samlingsted om sommeren, inntil kloakk fra nye boligområder gjorde det helsefarlig å bade her.

Bratt både opp og ned før vi kommer til Ullern Mølle

Populært sted for badeglade

Vi fortsetter på Bærumsiden i høyde med elva, og kommer til Sandbonn, grusbanken som i mange år har vært en yndet badeplass for de lokalkjente. Ta med badetøy hvis du er glad i å bade eller vade i elvevann, det er flere badefrelste her den dagen vi passerer. Vi nærmer oss Bærumsveien, som deler elva i to for oss, men først skal vi passere Wilseparken!

Lysakerelva, Sandbonn
Flere bruer underveis, så du kan skifte elvebredd
På vei inn i vakre Wilseparken

Wilseparken – vill skjønnhet

Fotografen Anders Wilse var forhekset av Lysakerelvens ville skjønnhet, og Løvenskiold ga han lov til å opparbeide en naturpark både gamle og unge skulle ha glede av på 1930-tallet. Wilse var en av Norges meste kjente fotografer, og hjertebarnet var Lysakerelva. Dette har senere vært et populært turområde, Wilse fikk også en vei ved Jar stasjon oppkalt etter seg.

Wilseparken, Lysakerelva
Og her rusler jeg i Wilseparken

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Du kan gå elvelangs helt til fjorden

Vi er ved veis ende. Dette var en vandring i vill skjønnhet, bratt og flatt, likevel greit å gå her, stien er godt tilrettelagt på Bærumssiden. Vi har kommet til Bærumsveien, og du finner skilter til stien videre nedover mot fjorden både på Oslo- og Bærumssiden. Vi har også gått nedre del fra fjorden og opp hit, det kan du lese om HER. Ha en god vandring i et vilt og vakkert område midt i villabebyggelse!

Villjordbær
Disse plukket vi i Wilsparken. Nam nam!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vandring langs øverste del av Lysakerelva. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon