Roma er mer enn bare en by, Roma er en hel verden og en makeløs miks av historie og kultur. Her kan du gå deg vill i alle kulturens tidsepoker, fra antikken frem til vår tid. Men når er den beste tiden å besøke Roma på? Tur til Roma
Vi valgte oss en langtur i desember, tiden med det vakre vinterlyset. Færre turister i byen, som medfører kortere køer til de store attraksjonene og bedre plass på piazzaer, spisesteder og busser. Vi hadde noen hektiske dager i Roma i desember, og vi feiret sågar julaften her. Vi ville oppleve flest mulig av de kjente turistattraksjonene de tre dagene vi hadde til rådighet. Her triller vi attraksjonene ut på rekke og rad! Tur til Roma
Piazza del Popolo – folkets torg
Vi starter vår lille dannelsesreise i Roma på Piazza del Popolo – folkets torg – som ligger ved en av de store portene inn til byen. I de eldre dager var det her folk kom reisende når de skulle besøke byen fra nord. Midt på piazzaen står Flaminio-obelisken, den første av 14 som ble sendt fra Egypt til Roma. Den er dekorert etter ordre fra Farao Seti I og sønnen Ramses II. Her er også kirken Santa Maria del Popolo, bygget over gravplassen til keiser Nero.
Gatelangs i fascinerende Roma Tur til Roma
Det er underholdende i seg selv å vandre gatelangs i Roma. Kirkeklokkene kimer, ambulansenes gjennomtrengende uling, mopeder og scootere som freser av gårde. Biler som tuter. Og folk av alle nasjonaliteter, som prater høyt og gestikulerende. Aldri et kjedelig øyeblikk, her utfordres sansene våre kontinuerlig.
Piazza di Spagna / Spansketrappen
Fra Piazza del Popolo spaserer vi oppover Via del Babuino, og kommer etter hvert til Piazza di Spagna, Romas mest berømte plass. Det er her Scalinata di Trinita dei Monti, Spansketrappen og Fontena della Barcaccia også er. Et must-see for alle som besøker byen. Det er som sagt jul, og overraskende få folk her i trappen, men Bernt er tydeligvis her … Tur til Roma
Neste stopp er en liten kafè med noen bord ute i den lave desembersolen. Vi unner oss et glass prosecco, og fryder oss over at vi kan sitte ute og kose oss i slutten av desember. Men vi har ikke tid til å nyte rusen i langdrag, for vi har mer på tapetet. Mye, mye mer. Tur til Roma
Kaffen i Italia er jo kjent for sin kvalitet, og vi koster på oss en kopp dobbel Espresso – Espresso Doppio, takk.
Det er en kaffebar på et hvert hjørne og en hver piazza, og det får aldri blitt feil med en kopp kruttsterk espresso akkompagnert av en aldri så liten nybakt lekkerbisken, faktisk en nyyyydelig sjokolademuffins!!!
Villa Borghese – byparken i Roma
Neste stopp er byens stolthet, parken Villa Borghese. Og for en park dette er! Det er en av de største byparkene i hele Europa, Staten kjøpte den av Borghesefamilien i 1901 og åpnet den for publikum 12. juli 1903. For en gave til folket! Og en utrolig vakker kombinasjon av natur og romansk kunst. Du kan leie sykler og rulleskøyter, og det er mange aktiviteter for barna. Sulten og tørst? No problema. Her finner du flere bra spisesteder, noen av dem har bygget om gamle bobiler for å nå folket. Vi anbefaler et besøk i Borghese-parken. Et flott sted å slappe av og senke skuldrene. Tur til Roma
Trevifontenen – her møtes tre gater
Trevifontenen neste! Uten tvil den vakreste fontenen i Roma, og med sin 20 meters bredde og 26 meters høyde også den største og mest kjente. Navnet Trevi kommer fra Tre Vie som betyr tre veier, fontenen ligger i møtepunktet mellom tre gater.
Torill satser på en italiener …
Som mange andre kaster også vi mynter i fontenen og vi tar bilder. Myten sier at hvis du kaster en mynt, vil du komme tilbake til Roma. Kaster du to, vil du forelske deg i en attraktiv italiener. Og kaster du tre, blir du sannelig gift med vedkommende også. Husk å kaste myntene over venstre skulder med høyre hånd. Hvis ikke, fungerer det dårlig. Det er muligens det jeg gjør feil.
Pantheon – arkitektur i verdensklasse
På vår vei mot Piazza Navona ligger gamle Pantheon, et arkitektonisk mesterstykke. Denne supersirkulære bygningen har akkurat den samme diameteren som høyden, 43,5 meter. I toppen er det en åpning på 9 meter, som slipper inn sollys som lyser opp hele bygningen. Pantheon er den best bevarte bygningen fra hele antikken. Denne må du bare få med deg!
Orkesterplass i turistløypa
Området rundt Pantheon er alltid fullt av folk, og på Piazza della Rotonda er det mange spisesteder hvor du har orkesterplass til show fra alle de pussige gateartistene. Vi finner et hyggelig sted, og spiser en ok middag til en altfor stiv pris, vi er tross alt midt i turistløypa. Vi nyter vinen og (delvis) maten, og legger planer for morgendagen. Det er så mye vi vil se, og vi innser at vi burde ha flere dager for å få med oss alt. Blir enige om å gjøre en skikkelig innsats i morgen.
Vi er på vei hjemover til Piazza Navona, når vi møter denne gøyale gjengen med joggende julenisser …
Piazza Navona – barokk og populær
Piazza Navona, type barokkstil, er sjarmerende, og selvsagt populær blant byens turister. Rundt hele piazzaen ligger det diverse restauranter og barer. Vi finner ganske fort ut at hele denne Piazza Navona egentlig er en gedigen turistfelle, runder hjørnet ut av piazzaen og lander på en superhyggelig uteservering i det trange smuget i stedet.
Og DET – var omtrent det vi rakk første dagen. Slett ikke dårlig, synes vi!
Colosseum – et av verdens sju underverker
Vi tar på oss gode sko, inntar en real frokost inkludert en dobbel espresso, og er klar for en innholdsrik dag. Første stopp er Colosseum, hovedsymbol for Roma, og på listen over de sju underverker. En historie på nesten 2000 år bringer seks millioner årlige turister tilbake i tid for å oppleve livet i det gamle Romerriket. Optimistisk stiller vi oss i kø for å komme inn, men køen er lang, og snegler seg av gårde. Vi dropper det. Nok en gang. Neste gang vi kommer, kjøper vi RomaPass, som gjør at vi kan snike i køen.
Palatinerhøyden – med rester fra antikken
Bare 40 meter unna ligger Palatinerhøyden. Dette er et flott sted for en rolig spasertur. Visste du forresten at Palatinerhøyden er den aller mest sentrale av Romas 7 høyder? Her er det flere ruiner etter hundrevis av imponerende bygninger fra antikkens Roma.
Forum Romanum – senter i gamle Roma
Neste stopp er Forum Romanum, nok et sted du ikke kan unngå å besøke når du er i Roma. Det er nesten som å ikke se Eiffeltårnet i Paris. Mens du spaserer langs Via Sacra, lukker du øynene dine og ser for deg at du går i fotsporene til selveste Julius Cæsar. Forum Romanum var både politisk og sosialt senter i det gamle Roma.
Over Tiber til Trastevere – Romas landsby
Vi krysser Tiber og går inn i kule Trastevere. Denne delen av Roma gir deg følelsen av å være i den aller kuleste landsbyen. Her er både trange smug og gater, små butikker og barer og solfylte piazzaer. Det er bare å nyte livet som bohem her i Trastevere!
Vi rusler gatelangs, kikker storøyd på terracottafargede bygninger med grønne vinduslemmer og blomsterpotter. Finner en liten fortauskafè hvor vi spiser lunsj. Det er deilig å hvile bena, skrittelleren melder om flerfoldige tusen skritt.
Jødekvarteret og den jødiske ghettoen
Jødekvarteret ligger strategisk til på Tiberns østbredd, og er et sentralt kvarter hvor boutiquer og kosherrestauranter ligger side om side med pittoreske historiske bygninger. Du er kanskje ikke klar over at Roma byr på en rik jødisk historie? Det er lite folk i gatene når vi kommer til dette populære distriktet, de eneste som er ute er menn med svarte kalotter og enkelte nysgjerrige turister.
Vatikanet – minste stat i Europa
Endelig kommer vi til dagens høydepunkt, Città del Vaticano, en uavhengig bystat midt i hjertet av Roma. Vatikanet styres av selveste paven, og er den minste staten i Europa. Her bor omtrent 1000 mennesker. Vatikanstaten ble erklært uavhengig fra resten av Italia 11. februar 1929. Vår plan er å besøke Peterskirken, Petersplassen og Vatikanmuseene, hvor det sixtinske kapell ligger. Tur til Roma
Super guide på Petersplassen
Når vi nærmer oss murene, aner vi at det kan bli trangt om saligheten der inne. Vi har ikke forhåndsbestilt billetter, men blir overfalt av en ung dame med guideskilt rundt halsen. Buongiorno! Smilende forteller hun at for 55 euro per person tar hun oss med innenfor murene. Vi skjønner at vi ikke har noe valg hvis vi vil innenfor og takker ja. Det skulle vise seg at det var smart. Alexandra er kjempeflink, kunnskapsrik, morsom og snakker bra engelsk.
Petersplassen – en av verdens største
Omvisningen starter på Petersplassen, som i dag er rigget med tusenvis av stoler. Paven skal muligens si noen bevingede ord i forbindelse med julen. Petersplassen er en av de største og vakreste piazzaene i verden. Her er det faktisk plass til hele 300 000 stående mennesker! Denne piazzaen ble anlagt mellom 1656 og 1667 av Bernini med støtte av pave Alexander XII. Piazzaen er flankert av 284 søyler og 88 pilastere, samt 140 statuer. Midt på piazzaen er det en svær obelisk og to fontener.
Peterskirken – Peter ble henrettet i Roma!
Peterskirken er en av de største kirkene i verden, og paven leder mange av liturgiene året gjennom. Kirken ble innviet i 1626, og er oppkalt etter Peter, en av de 12 disiplene. Peter ble henrettet i Roma, og er gravlagt nettopp her hvor kirken nå står. Tur til Roma
Kirken er imponerende. Både i størrelse, det er plass til 20 000 her inne, og et antall makeløse kunstverk.
Mer enn seks millioner turister besøker Vatikanmuseene hvert år, og køen utenfor er laaaang. Vi priser oss lykkelig for Alexandra. Hun loser oss forbi køen, gjennom flere museer før vi kommer til inngangen til rosinen i pølsa. Det sixtinske kapell! Tur til Roma
Det makeløse sixtinske kapell
Freskene i Det sixtinske kapell
Vi skjønner hvorfor det er lite folk i Spansketrappa. Det er jo her de er! I det Sixtinske kapell. Kapellet er kjent for sin utsmykning, og her blir pavene kronet. Det er ikke arkitekturen i seg selv som er så fascinerende, men alle freskene som dekker tak og vegger. Det er ikke smågutter som har bidratt til utsmykningen. Hør her: Botticello, Perugino, Luca og Michelangelo, folkens! Tur til Roma
Jul i Roma – en annen opplevelse
Hvem sa at julen må være hvit? Vi ville gjøre den gylden, ville oppleve julen i det fine vinterlyset vi finner i Roma om vinteren. Dette vakre, skjøre lyset, som kaster lange skygger i byens gater. Opplevelsene står i kø, her i Roma finner vi alt av kunst, historie, shopping og matkultur. For en julehelg dette er! Så blir det julaften, men ikke mye som minner om jul på hotellrommet. Vi har ikke med gaver, ingen nisser eller engler i krokene. Ei heller en liflig duft av julemat. Vi spiser en lang frokost på en hyggelig kafè, og går over til det store blomstermarkedet på Piazza del Fiori. Det kryr av folk, og vi spiser en juleis. Drikker et glass Prosecco. Stopper og tar en dobbel espresso.
Byen stenger noen timer på julaften
Klokka 1800 stenger alt. Hele byen stenger. Vi rekker akkurat å kjøpe en flaske Prosecco og en raus eske med konfekt. Så sitter vi på hotellrommet, med hvert vårt glass. Jeg vet ikke hva vi hadde ventet oss, men kanskje ikke akkurat dette. Det var en skrell at alt stengte så tidlig, her har vi vært altfor slappe med researchen. Vi har heldigvis reservert et bord på en restaurant klokka 2200. Da åpner byen igjen, og festkledde folk fyller gatene.
Mens vi spiser oss gjennom en nydelig 4-retters julemiddag sent på kvelden, kommer julestemningen snikende i takt med julemusikken som strømmer ut av høyttalerne. Vi konkluderer med at Jul i Roma faktisk er ganske OK!
Spise og drikke i Roma
Italiensk mat er berømt over hele verden, og har et ekstremt rikt utvalg av retter og ingredienser. Et klassisk bevis på dette er vel at det nesten er helt umulig å finne noen som ikke har prøvd pizza, ravioli eller lasagne. I Roma kan du fråtse i appetittvekkende retter, alt fra fargerike salater til smakfulle kjøttretter og fiskefat. Vi gir dere en liste over de mest typiske rettene og drikkene under. Tur til Roma
- Carpaccio – Tynne skiver med rått kjøtt eller fisk sprinklet med olivenolje og sitron
- Insalata Caprese – Mozzarella ost med tomat
- Frutti di Mare – Skjell og annen sjøkos
- Bresaola – Saltet, lufttørket kjøtt
- Prosciutti – italiensk skinke
- Gnocchi – Potetdumpling
- Panna Cotta – Fløtepudding med frisk bærsaus
- Saltimbocca – Tradisjonell rett av kalv med prosciotto og salvie eller basilikum på toppen
- Limoncello – Sitronlikør
- Grappa – Druebrennevin
Shopping i Roma
Roma er et eldorado for alle som er glad i shopping. Her er butikker som passer alle tykkelser på lommeboka. Vi sto over denne gang, vi ville ta en severdighetssjekk i stedet! Tur til Roma
Handlegater i Roma
Den mest kjente og mest eksklusive handlegaten i Roma er Via Condotti, mellom Spansketrappen og Via del Corso. Her er de kjente motehusene på rad og rekke. Parallellgatene Via Frattina og Via Borgognona er også verdt et besøk. Og som en liten kuriositet, Sigrid Undset har bodd i Via Frattina, rett ved, altså. Romas hovedgate, Via del Corso, er også kjent handlegate, og passer for en mer normal lommebok. Sjekk også Via Cola de Rienza på Vatikansiden av Tiberen. Tur til Roma
Tips til overnatting
Roma kan by på det meste av overnattingsalternativer, fra de dyreste hoteller til de rimeligste pensjonater. Hva med en leilighet? Supert dersom du skal bo over mange dager. Lyst på noe helt annerledes? Velg et kloster, da vel!
Vi velger oss Relais Orso, et lite hotell med 23 rom og takterasse i nærheten av Piazza Navona, og vi liker oss fantastisk godt. Her velger du mellom Superiorrom, Juniorsuiter og Suiter. Hotellet ligger sentralt, likevel ganske tilbaketrukket.
Husk å følge ReiseKick på Facebook!
Kjøp billetter på nett Tur til Roma
Det er lurt å booke billetter på nett i forkant, da går køen til de kjente attraksjonene så mye lettere.
Klikk på Pin for å lagre til senere.
Dagens økonomitips
På turistinformasjonen, på alle medlemsattraksjoner og på flyplassene kan du kjøpe Roma Pass 48 eller Roma Pass 72 timer. Prisen er henholdsvis 28 og 38,50 euro (2020), og gjelder for voksne mellom 25 og 65 år.
Er det verdt det?
Helt sikkert! Du slipper køen på Colosseum, og du får 1 eller 2 besøk gratis (avhengig av hvilket kort du kjøper) samt redusert pris på en rekke andre. All kollektivtransport er inkludert, med unntak av til og fra flyplassene.
Tips til andre artikler om Italia
Greve – hovedporten til Chianti
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!
4 flotte piazzaer i Firenze
Tips til artikler om andre storbyferier
Kultur og påskegodt i Wien
Bergen – en by full av opplevelser
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
En smakebit av Alicante
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
Nyttårsaften i Barcelona
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Valencia – både historisk og trendy
Heftig turistdøgn i Valencia
En langhelg i Milano
Websider å ta en titt på:
www.Rome.net
www.trenitalia.it
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Roma. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Tur til Roma
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no Tur til Roma