Granfossen Lysakerelva

Det er ganske vilt. Midt i et svært så velholdt villastrøk snor den seg nedover mot fjorden. En nordisk jungel er den blitt kalt. Ikke uten grunn, for her utfolder naturen seg helt fritt. Og vilt. Grenseelva. Lysakerelva. Med A-ending, selv om den danner grense mellom Oslo vest og Bærum. Vil du vite hva som gjemmer seg langs den? Bli med på tur langs Lysakerelva!

Starten på Lysakerelva
Vi starter der Lysakerelva er blank og fin og rolig nede på Lysaker …

Lysakerelva er 8 kilometer lang og fallhøyde på 145 meter

Kanskje ville det være naturlig å starte fra Bogstadvannet der den renner ut fra, men vi vil ha motstand, se den nedenfra, så vi starter på Lysaker stasjon. Vi vet at Lysakerelva er 8 kilometer lang, og at den har en samlet fallhøyde på 145 meter fra topp til bunn, og at offisiell navneform er Lysakerelva med a til slutt. Selve Lysaker er en jungel av asfalt, men elva er blank og fin.

Bro over Lysakerelva
På vei opp mot Granfossen. Vi velger Oslosiden oppover.

Både laks og ørret på vei opp Lysakerelva til Granfossen

Vi velger å gå langs Oslo-siden oppover, og i starten snor Lysakerelva seg forbi flere store konsern som mener det er praktisk å ha kontorbygg i gangavstand fra et av Norges største kollektivknutepunkter. Vi er ikke alene, både laks og ørret vandrer samme vei, de skal opp til Granfossen, symbolet på at Lysakerelva en gang var kraftkilde til smelteovner, møller og sagbruk. Granfos Brug er ikke lenger slik det var da elva var industrialisert, men fossen stuper fremdeles 13 meter ned.

Langs Lysakerelva
Fine stier, lettgått og fint, og novembersola skinner

Fåbro gård – og arbeiderboliger på Lilleaker

Altså: Ikke bare Granfos Brug, men også O. Mustad & Søn, Glommen Træsliberi og Lysaker Kemiske Fabrik og sikkert enda flere har benyttet seg av elvas vannkraft opp gjennom tidene. Så langt er vandringen asfaltert og godt skiltet, slik det sømmer seg i møblerte strøk. Det skal snart bli annerledes. De gule arbeiderboligene på Lilleaker er kanskje et hint, og vi ser Fåbro gård, som eies av Mustad. Elva het forresten en gang i tiden Fåelva, som betyr grenseelva.

Fabro Gård
Fåbro gård eies av Mustad & Søn
Gårdstun ved Lysakerelva
Ikke bare jungel, her er også flotte parseller

Mellom staselige villaer og forvokste Teslaer

Vi kunne tatt brua over Granfossen og gått ned igjen nå, men det hadde blitt for enkelt, så vi fortsetter oppover, og nå snakker vi jungel. Det er utrolig at denne åren med naturnærvær har fått være i fred, der den snor seg mellom staselige villaer og forvokste Teslaer. Det biologiske mangfoldet er fantastisk, og selv om det er styggbratt her og der, er stien rimelig velholdt hele veien langs Lysakerelva.

Granfossen i Lysakerelva
Granfossen er stri i dag. Bildet tatt fra Bærumssiden

Her trener flere av Norges beste elvepadlere

Hadde det ikke vært november, hadde en dukkert vært obligatorisk. Vannet ser krystallklart ut, og flere steder er det mulig å vanne kroppen. Du kan entre elva fra begge sider, her er det flotte naturstier på begge sider, og ikke nok med det, Norges beste elvepadlere trener faktisk litt lenger opp i elva! Å gå tur langs Lysakerelva går greit, det er bratt, men lettgått, og en og annen ivrig jogger kommer pesende av og til, men ellers er det slik det skal være i et fredet område.

Langs Lysakerelva
Antall tresorter her er faktisk helt vilt …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Et panorama for alle som er glad i ville trær

Er du interessert i trær er dette et magisk område, her er det en skokk med ulike tresorter som står på flere viktige lister: Alm, ask, bjørk, hegg, hassel, osp, spisslønn, svartor, rogn, morell, selje, lind, gran og furu, bare for å nevne noen av de mest kjente. Biologisk mangfold deluxe, med andre ord. Og jammen karer ikke ørreten seg videre oppover fra Granfossen, også!

Skog langs Lysakerelva
God sikring i bratte partier

Bærumsveien – vandringens nordligste punkt

Vi har kommet til Lysakerelvas høyeste foss – Jarfossen – som faller hele 22 meter. Fordi vi har stoppet flere ganger, fotografert og spist medbrakt, blir travle Bærumsveien denne turens nordligste punkt. Det går en bru over elva, vi går sørover og får med Jarfossen og Granfossen en gang til. Det skal ha vært et sagbruk her på 1500-tallet, og den siste Jarsaga ble i hvert fall nedlagt i 1888. Da flyttet baron Harald Wedel Jarlsberg all sin sagproduksjon opp til Fossum.

Jarfossen i Lysakerelva
Jarfossen faller hele 22 meter!

Pilegrimsleden går på gangbrua over Granfossen

Vi rusler sørover langs elva, som altså har vært grense mellom Oslo og Bærum siden 1848. Det er litt lettere å ta bilde av fossene fra vestsiden, så vi legger dem inn i artikkelen vår på vei nedover mot fjorden. Elva har også mange fosser og stryk på sin vei videre opp mot sitt opphav. Den delen har vi tenkt å ta en annen gang. Gangbrua over Granfossen er forresten pilegrimsleden, og har vært ferdselsvei siden middelalderen.

Skilt Pilegrimsled langs Lysakerelva
Pilegrimsleden går over Granfossen!

Lysakerelva er en offisiell del av Oslovassdragene

Både stier og merking er nok hakket bedre på Bærumssiden, så skjerp dere, Oslo kommune! Dette er jo en viktig kulturarena å ta vare på, akkurat som Akerselva og Alnaelva, og så er jo Lysakerelva offisielt en del av Oslovassdragene! Vi nyter uansett innspurten langs den nedre delen av elva og en moderne Granfos Næringspark, passerer Fossekallen Selskapslokaler, og går til slutt under Lysaker togstasjon på vår vei helt ut til Oslofjorden.

Langs Lysakerelva
Her er jeg både urban og landlig – nemlig 😉

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Ut til fjorden – og så kyststien innover mot Skøyen

Vi har vært heldig med været, men nå skyer det over og legger seg som et grått lokk over alt det grå på Lysaker. Vi finner veien under E18 og ut på Lysaker brygge og fjorden, og skiltet levner ingen tvil om at vi kommer til Oslo kommune. Vi tar kyststien langs Sollerudstranda, og går helt til Skøyen, der vi finner en liten hyggelig, italiensk kafé, og lar pasta og vin være en perfekt belønning for å ha gjennomført en spennende tur i Lysakerelvas jungel.

Osloskilt ved Lysakerelva
Ingen tvil om at Oslo overtar her …
Utsikt over Lysaker
Og så … tar vi kyststien til Skøyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

TIPS: Les om noen av de andre turene i Oslo her

En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Oslo – byen med de vakre øyene
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Bygdøy – for hele familien!
Ja vi elsker Frognerparken!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon

ReiseKick