Rådhuset i Bremen, Bremen Rathaus

Bremen i det nordvestlige Tyskland er en gammel Hansa-by. Byen ble med i Hanseatforbundet i 1358, og gjennom sin handel med Europa, opplevde byen et økonomisk oppsving. Bremens handelshus ble svært velstående, og dette førte i sin tur til bygging av Bürgerhäuse, borgerhus, som er luksuriøse og dyre bygninger med vakre fasader. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Som mange andre tyske byer ble store deler Bremen bombet av allierte under andre verdenskrig.

Bremen Altstadt – flott arkitektur

Vi tilbringer tiden i gamlebyen, da det er her de flotteste bygningene, de mest sjarmerende plassene og smugene er. La oss rett og slett starte på Marktplatz. Her er det hele 1200 år med historie og tradisjon, denne plassen er selve hjertet i hansa-byen. Reisetips Bremen, Tyskland

Bremen Marktplatz, Tyskland
Vakre bygninger på Bremens Marktplatz

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Marktplatz – episenter i Bremen

Her er flere flotte bygninger, det gamle rådhuset som er på UNESCOs verdensavliste sammen med Roland-statuen, katedralen og parlamentet. Jeg liker meg veldig godt på Marktplatz. Den er stor og åpen, omkranset av historiske bygninger og med mange spisesteder. Om kvelden syder det av liv her.

Marktplatz Bremen, Germany, Tyskland
Koselig miljø på Bremens Marktplatz
Fin stemning på Marktplatz om kvelden

Roland-statuen foran rådhuset rager mer enn 5 meter i været, og er den største av 26 slike statuer i Tyskland. Statuen er et symbol på handelsrettigheter og frihet.

Bremen, Roland
Roland-statuen – mer enn 5 meter høy

Rathaus – sto ferdig i 1410!

Rådhuset er et skue, ta deg tid til å studere fasaden skikkelig. Det ble bygget mellom 1405 og 1410 i gotisk stil, men fasaden er fra 1700-tallet i Weser-renessansestil, inspirert av nederlandsk arkitektur.

Rådhuset i Bremen, Bremen Rathaus
Rathaus sto ferdig i 1410, og fasade fra 1700-tallet

I kjelleren på rådhuset ligger Tysklands største vinkjeller, Bremen Ratskeller fra 1405. Vinkjelleren er på imponerende 5000 m2, og liggger under torget. Her er det 400 000 viner fra 13 tyske vinregioner. Jeg fikk dessverre ikke sett vinkjelleren selv, men jeg spiste middag på Ratskeller. Fine lokaler som alltid er fullbooket, og en vinmeny som inneholder 650 viner. Ikke så galt, det heller.

St Petri Dom – fra 1000-tallet

Dom St. Petri er oppført tidlig på 1000-tallet i romansk stil. De to tårnene og fasaden er fra denne tiden, mens resten av domkirken er bygd om og bygd på utallige ganger opp gjennom århundrene.

St Petri Dom, Bremen, Tyskland, Germany
St Petri Dom – bygd om og på flere ganger

Liebfrauenkirche – byens nest eldste

Bak rådhuset troner Liebfrauenkirche, byggget i 1020, den er med det Bremens nest eldste kirke. Her er også flere arkitektoniske stiler mikset, den har eksempelvis ett tårn i romansk stil og ett i gotisk stil.

Liebfrauenkirche – sto ferdig i 1020

Bremer Stadtmusikanten i bronse

Eselet, hunden, katten og hanen som rømte hjemmefra for å bli musikere er en populær bronsestatue som ble oppført i 1953. Kanskje har du lest eventyret? Det ble først utgitt av brødrene Grimm i 1819.

Og du, dersom du holder hendene rundt bena til eselet, vil du oppleve evig lykke. Eller noe i den duren.

Bremen Musikanten
Bremer Stadtmusikanten – kan du eventyret om dem?

Guidet tur med Nachtwäkter

Vi er med på en guidet kveldstur med en av Bremens nattevakter. Kjempebra! Han viser oss de mest interessante og mørke hjørnene av byen. Underveis forteller han interessante anekdoter om hvordan livet i Bremen var rundt 1830. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Vår dyktige guide, nattevakten
Her er vi på vei sent på kvelden

Böttcherstraßes arkitekturmiks

I middelalderen var Böttcherstrasse en gatestump hvor Bremens tønnemakere holdt til. Nå ligger små butikker, restauranter, museer, verksteder og et ølbryggeri her. På begynnelsen av 1900-tallet kjøpte kaffehandler Ludwig Roselius opp husene i smuget – og kjøpmannshuset i nummer 6 ble hovedkontor for kaffevirksomheten hans. Nå er det museum. Mellom 1926 og 1931 ble husene bygget opp igjen i en miks av Art Deco, moderne mursteinsbebyggelse og middelaldersk mursteinsbygg, og håndverkere og salgsmenn flyttet inn. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Funfact: Det var Ludwig Roselius som «fant opp» den koffeinfrie kaffen allerede i 1906.

Böttggerstrasse, Bremen
Ludwig Roselius museum ligger i det flotte huset i midten

Haus des Glockenspiels – spiller hver time

I enden av gaten ligger Haus des Glockenspiels, og hver time kan du se det berømte klokkeslippet Bremen er viden kjent for. Det fikk jeg dessverre ikke med meg …

Bremen Bonbon Manufaktur – nam nam!

Stikk innom den lille godterifabrikken! Her ser du hvordan godteriet blir laget, og det er ikke til å unngå at en del godis blir med i kofferten hjem. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Bonbon, Bremen
En veldig morsom godterifabrikk

Tips: Jeg anbefaler deg også å rusle en tur i Langenstrasse. Her finner du flere historiske bygninger som absolutt er verdt å ta en nærmere titt på. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Sjarmerende Schnoorviertel

Schnoorviertel, Bremen, Tyskland, Germany
En nydelig del av den gamle bydelen

For et sted! Bare elsker det. Ganske utrolig, men hele dette sjarmerende området kom nesten uskadd fra bombingen av byen. Dette var en gang Bremens fattigste bydel, og mange av småhusene fra tiden mellom 1450 og 1700-tallet har stått i mot modernisering og fancy byplaner.

Dette er selvfølgelig et av de aller mest populære stedene for turister, og jeg anbefaler å gå hit tidlig om morgenen, i alle fall hvis du vil ta bilder. Da er det stille og rolig med lite folk. Nedsiden er selvfølgelig at de koselige butikkene, galleriene, kafeene, kneipene og restaurantene er stengt tidlig om morgenen.

Mellom de små fargerike husene ligger også et privat Antiken-museum og et leketøysmuseum.

Gå Weserpromenade Schlachte!

En kort spasertur fra Marktplatz ligger Schlachte, Bremens maritime mil. På rad og rekke ligger små og større spisesteder og puber. Stikk innom en Biergarten, eller ta en tur med en av de mange båtene som starter sine elvecruise her. Jeg anbefaler deg å legge turen hit, og du, husk å somle!

Weserpromenade Schlachte
Fin promenade langs elva her
Weserpromenade Schlachte
Bremens maritime mil heter Schlachte. Prøv den!

Wallanlagen Park – en grønn oase

På de historiske vollene som omgir gamlebyen i Bremen ligger Wallanlagen Park. Dette er et fantastisk friområde med småkuperte turstier og gangbruer over elven. Her er skyggefulle trær, rhododendron, hortensia og roser. Her er lekeplasser og petanca-baner, det er bare å kose seg.

Den karakteristiske sikksakkformen som parken har, kommer fra en tid da alle vollene fungerte som et kanonsikkert festningsverk for å beskytte byen. Fra 1802 ble dette Tysklands første offentlige grønne område. Reisetips Bremen, Tyskland, Schnoor

Nydelig her i Wallanlagen Park
Idyll midt i storbyen, ikke sant?

Werder Bremen og Beck’s

Hele byen er stolte av sitt store fotballag, Werder Bremen, hvor nordmannen Rune Bratseth en gang var kaptein. Og er det noe folk i Bremen er mer stolte av enn fotballaget, er det nok ølmerket Beck’s, et av verdens mest kjente og beste ølmerker.

Veldig lokale spesialiteter …

Jeg spiser ikke mye kjøtt, og i Tyskland er det en fryd å være wannabe-vegetarianer. Her fråtser du i deilige, innovative, kjøttfrie retter. Du får riktignok ikke testet ut de beste lokale spesialitetene, men det gjorde flere andre i reisefølget.

Her er tips til lokale spesialiteter du kan prøve: Bunch med eplemos og sylteagurk. Knipp, som er en slags pølse laget av korn, fett og ulike kjøttyper. Labskaus, ikke som hjemme, men en blanding av corned beef, salt kjøtt, potetmos, egg, stekt egg og rødbeter. Pannfisch. og …Ål.

Tips til overnatting i Bremen

Vi bor på Radisson Blu Hotel Bremen. Hotellet ligger sentralt i Bremen. Går du ut bakveien, kommer du rett ut i Böttcherstraße. Nydelig frokost må også nevnes.

Radisson hotel, bremen

Hvor ligger Bremen?

Hvordan reise til Bremen?

Det enkleste er å fly til Hamburg og ta S1 fra flyplassen til Hamburg Hbf, og toget derfra. Togturen tar en times tid. Sjekk www.bahn.com for rutetider, priser og online bestilling av togbilletter. Billetter til S1 kjøper du enkelt på automater.

Det er også mulig å fly til Bremen Flughafen, men per nå går det ikke direktefly fra Norge hit.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Lübeck – en kortreist verdensarv
Travemünde – på Østersjøens riviera
Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Bremen, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon