Sevilla

Vi ankommer Spanias 4. største by med tog. Fra stasjonen spaserer vi opp til gamlebyen hvor vi skal bo. Det tar en halvtime, men på veien er det mye spennende å se, og vi kjenner allerede på Sevillas herlige puls. Store, trafikkerte gater erstattes etter hvert med smale, brosteinsbelagte smug så trange at sjåførene slår inn sidespeilene på bilene for å komme gjennom. Appelsintrær overalt. Små tapasbarer på hvert et hjørne. Byggverk som gir oss hakeslepp. Og ennå aner vi ikke hvilke opplevelsesrike slag pulsen til denne herlige byen skal slå det neste døgnet. Vi gleder oss!

Sevilla
Flere av de brede sentrumsgatene er gjort om til gang-, sykkel- og trikkegater!

Historien flyter bokstavelig talt gjennom Sevilla

Rio Guadalquivir som flyter gjennom Sevilla, er den eneste seilbare elven i Spania. Guadalquivir har spilt en ledende rolle i mange av byens historiske øyeblikk. Utallige beleiringer, forsvar og erobringer har blitt utkjempet her, og den første jordomseilingen startet også her i Sevilla. I 1519 seilte nemlig Ferdinand Magellan ut med sine skip herfra!

Elv i Sevilla
Rio Guadalquivir setter sitt preg på vakre Sevilla

Forhåndsbestilte billetter til Alcazar og katedral

Vi har et helt døgn til disposisjon i Sevilla. 24 timer må brukes godt for å få med seg bare en brøkdel av hva byen har å by på. Vi har forhåndsbestilt billetter til katedralen og Alcazar, resten tar vi på sparket. Vi elsker å bare rusle rundt, gå oss bort i gater og smug, nyte det historiske suset og ramle over spennende ting å se og gjøre. Det skal vi nok også gjøre i Sevilla, men denne gang må vi nok være ørlite mer målretta fordi vi bare har et døgn til rådighet. Kom igjen!

Tips: Les vår artikkel om smarte tips for et bedre storbybesøk her

Barske Real Maestranza de Caballería de Sevilla

På veien ned til elven kommer vi til tyrefekterarenaen fra det attende århundre. Den er en av Spanias eldste med sin barokke fasade i hvitt og oker. Her er plass til 14000 tilskuere, fra påske til oktober er det jevnlige corridas, kamper mellom okser og menn (sistnevnte i trang rosa trikot) her. Vi mener tyrefekting tilhører fortiden, men besøker gjerne en tom tyrefekterstadion. Og uansett hva vi mener, så har tyrefekting sterke kulturelle røtter i Spania. De aller beste matadorene er svært godt betalte profesjonelle utøvere, og millioner av spanjoler elsker den blodige tyrefektingen.

Tyrefekterstadion sevilla6
Tyrefekterstadion i Sevilla – her er det plass til 14 000 tilskuere!

Torre del Oro – Sevillas siste skanse mot fienden

Vi fortsetter vår spasertur på måfå, og sikter oss inn på et tårn like ved elven. Det viser seg at dette er Torre del Oro, et 36 meter høyt vakttårn som bidro til å beskytte Sevilla mot invasjon fra elven. I dag ligger byens sjøfartsmuseum her, og det er flott utsikt over elven fra toppen. Dessverre rekker vi ikke å besøke museet, vi har jo inngangsbilletter til Alcazar som må benyttes «on time».

Torre del Oro i Sevilla
Torre del Oro – i dag Sevillas sjøfartsmuseum

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Royal Alcázar of Seville – det kongelige palass

Midt i Sevillas historiske distrikt Santa Cruz ligger Alcazar. Vi oppdager til vår store glede at vi er så tidlig ute at vi rekker å nyte et glass vin på en fortauskafè mens vi studerer det yrende folkelivet. Et folkeliv som vi antar er flere ganger yrende i høysesong. Hestedrosjer på rad og rekke, og kuskene rusler rundt for å rekruttere nye kunder.

Bernt er klar for et stjernebrett med gode oster!
Hestedrosje i Sevilla
I Sevillas sentrum er det lett å få tak i hestedrosje

Det tar sin tid å få betalt, og vi løper til inngangen for å rekke inngangstiden vår. Alcazar står oppført på UNESCOs verdensarvliste og er en av Spanias vakreste borger, omringet av enorme, fantasifulle hager, og vi blir ikke skuffet! Palasset er et fremtredende eksempel på Mudejar-stil, det innebærer at man kombinerte det romanske og gotiske med det arabiske og til en viss grad også trekk fra renessansen. Det er helt fantastisk å rusle rundt i disse hagene og bygningene som kan fremvise en arkitekt- og håndverkskunst av de helt sjeldne. Det er nesten ikke til å fatte at mye av dette ble til for mange hundre år siden.

Vær så god, dere, magiske Alcazar er herved servert!

Opp i toppen på Catedral de Santa Maria de la Sede

Det er lange køer for å komme inn i katedralen. Vi har som nevnt forhåndsbestilt billetter og spaserer rett forbi køen. Med ærefrykt går vi inn i verdens største gotiske katedral, og vi starter besøket med en tur opp til toppen av tårnet. Tårnet er faktisk moskeens arabiske minaret fra slutten av 1100-tallet, og er et mesterverk innen arabisk arkitektur. Det eneste som er endret siden det sto ferdig i 1198, er at det er lagt til en klokkeetasje og så har det fått en kristen figur på toppen av spiret.

Katedralen i Sevilla har nesten ufattelige dimensjoner …

Turen opp i tårnet er lettgått, det er ingen trappetrinn, men snarere en vindelvei som snor seg oppover. Utsikten over Sevilla er magisk og mobilkameraet går varmt når vi kommer opp. Katedralen sto ferdig tidlig på 1500-tallet og fortrengte Hagia Sophia i tidligere Konstantinopel som den største katedralen i verden, en tittel den bysantiske kirke hadde i omtrent 1000 år. Christofer Columbus er gravlagt i katedralen, sarkofagen hans var nok det mest populære stedet for mobilkameraer mens vi var der. Men nå må vi ut og kjenne enda mer på byens puls!

Seville cathedral
Sarkofagen til Christofer Columbus
Utsikt over Sevilla fra katedralen
Katedralen i Sevilla er omkranset av gamlebyen

Vi går oss helt bort i labyrintiske Santa Cruz

Essensen av dagliglivet i Sevilla finner vi i den hippe bydelen Santa Cruz, rett ved katedralen. Vi går oss selvsagt vill i den autentiske labyrinten som utgjør en viktig del i et av de største og vakreste historiske sentra i Europa. Her kryr det av små, trange kunst- og håndverksbutikker. Et hvert lite torg omkranses av appelsintrær. Nå er appelsinene modne, mon tro hvor vakkert det er her om våren når trærne blomstrer og vi kan trekke inn den liflige duften av appelsinblomster.

Santa Cruz distriktet i sevilla
Santa Cruz er trange smug, hvitkalkede hus og okerfargede rammer

Sevilla er flamencoens temperamentsfulle vugge

Den skarpe klimpringen fra en akustisk gitar på et gatehjørne minner oss om at Sevilla er flamencoens vugge. – Blir du med på Flamenco-show i kveld, spør jeg og myser bort på reisefølget mitt. Det vil han. Et kjapt søk på mobilen, og vi har billetter til et show på Lola de los Reyes samme kveld.

Vi krysser elven, og kommer inn i Triana-distriktet. Overalt henger skilt og plakater som lokker med flamenco. Men med elektroniske billetter på plass er det ingen stress. Vi rekker innom en lokal pub og får med oss første omgang i en fotballkamp som engasjerer resten av gjengen i baren.

Sevilla bar
På bar i Sevilla. Surt ute i kveld, men deilig stemning her inne. Gøy å oppleve det spanske engasjementet!

Forrykende flamencoshow og sangria på kjøpet

Egentlig burde vi har vært på ordentlig fotballkamp. Sett Sevilla overkjøre motstanderen på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Tror kanskje reisefølget synes det ville vært enda kulere, men det får bli neste gang. Nå venter flamencoen! Og for et show dette viser seg å være! Sammen med et tjuetalls andre er vi vitne til et forrykende flamencoshow der temperament, rytmer og sjalusi er i fokus. For deg som tenker på å besøke Sevilla: Få med deg flamenco, bestill på forhånd, til og med sangria var inkludert!

Helt fantastisk å overvære flamencoshow med en gitarist, en sanger og to dansere!
Flotte flamencoartister imponerte oss virkelig!

På veien tilbake til hotellet passerer vi Bachio, en italiensk restaurant like ved elven. Kanskje det? Vi ser avventende på hverandre. Det er lenge siden vi har spist italiensk, det vil bli en hyggelig avveksling fra all tapas og paella vi har prøvd i det siste. Restauranten viser seg å være hjemmekoselig, og pizza og rødvin smaker jo helt fortreffelig!

Italienske Ristorante Bachio i Triana-distriktet kan anbefales!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Det første matmarkedet man kjenner til i Sevilla

Våre 24 timer i Sevilla går mot slutten. Vi står tidlig opp for å få mest mulig utbytte av de timene vi har igjen før vi må sette oss på toget igjen. Hva skal vi velge, mon tro?

El Mercado de la Encarnación er det første matmarkedet man kjenner til i byen Sevilla. Det ble bygget på et gammelt middelaldersk augustinerkloster kalt «Convento de la Encarnación». Markedet ble designet av Sevillas store arkitekt, Melchor Cano, og hadde mer enn 400 boder med ferske produkter. På grunn av størrelse og beliggenhet forsyner markedet hele byen. Det er marked her den dag i dag. Og rett over det finner vi verdens største trekonstruksjon, Setas de Sevilla.

Matmarked i sevilla

Setas de Sevilla – en svært omstridt installasjon

I 2010 åpnet et moderne og renovert Mercado de la Encarnación sine dører. Og Setas de Sevilla er nå plassert over. Dette fantastiske monumentet er på 5 etasjer, og er 28,5 meter høyt. Her er blant annet matmarked og restauranter, museum og en 250 meter gangvei hvor du kan nyte utsikten over byen ovenfra. Setas de Sevilla var omstridt da den kom, men nå er det en av Sevillas viktigste turistattraksjoner. Sjekk her for mer informasjon og priser.

Setas de Sevilla
Omstridte Setas de Sevilla – en fantastisk installasjon

Vincci La Rabida – godt tips til overnatting i Sevilla

Som så mange ganger før i Spania velger vi et hotell i Vincci-kjeden. Da er vi sikre på å bo bra. Denne gang booket vi superiorrom med balkong på Vincci La Rabida Hotel til kr 1200. Absolutt verdt prisen, balkongen var kjempestor, og vi vil booke samme rom neste gang vi besøker Sevilla. Et stort pluss for hotellet er at flere rom har balkong, det har en stor takterrasse og beliggenheten er perfekt i forhold til opplevelser i det historiske sentrum. Minus: noen av rommene har ikke vindu …

Rom på vincci la rabida i sevilla
Et deilig rom der alt fungerte fint
Reisefølget er fornøyd med størrelsen på balkongen, men vi fikk ikke tid til å bruke den …

Hvor ligger Sevilla?

Hvordan reise til Sevilla?

Det er internasjonal flyplass i Sevilla, men det går ikke flygninger hit fra Norge. Heldigvis er det enkelt å komme seg hit med tog fra eksempelvis Madrid. Vi tok tog derfra, brukte 3 timer og betalte 63 euro per billett. Om dette er de rimeligste billettene er vi usikre på, vi tok turen på sparket, og bestilte billettene veldig sent.

Sjekk rutetider og priser på Renfe.

REISEKICKS ANBEFALTE BOSTEDER

Tips: Les flere av våre artikler om Spania

10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
Toledo – storslått, vakker og kulturell
Briljante Barcelona – Europas mest populære storby
Sitges på Costa Dorada – familiested og festivalby
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Heftig turistdøgn i Valencia
Salamanca i Spania – den gylne byen6
Valencia – en leken og livlig by
Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
Sjokoladebyen Villajoyosa
Kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
Porten til Pyreneene
Topptur til Puig Campana på Costa Blanca

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Sevilla. Vi setter stor pris på om du deler med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon