Palma? What? Er ikke den byen tjåka full av turister i shorts og baris og hvite tennissokker i sandaler? Eller er det bare et ubehagelig charterminne fra 80-tallet som har satt seg fast? Det, og mye mer ville vi undersøke da vi dro på en todagers til Palma. Gjett om vi fikk svar på tiltale! Palma leverte så det suste, og vi opplevde en autentisk by der fortid og fremtid lever side om side. Mallorca, Palma de Mallorca
Midt i Palmas autentiske gamleby
Byen som blir kalt «lille Barcelona» er en helårsopplevelse med 17 grader i snitt. Vi tok fly fra vår base på Costa Blanca, det kostet 500 kroner t/r og tok tre kvarter. Et kvarter til, og så sto vi midt i Palmas autentiske «gamleby». Det er først og fremst der du skal stå. Eller gå.
Palasser, arabiske bad og shopping
Vi skal se på palasser, vasse i arabiske bad og unne oss østers og cava på Mercat de l’Olivar. Vi skal flanere langs den idylliske havnepromenaden, vindusshoppe på Passeig des Born, og nyte himmelsk tapas i smugene rundt Plaza Major, selve juvelen i denne kosmopolitiske byen. Vi skal innom fantastiske museer, og selvsagt skal vi liste oss andektig inn i byens religiøse logo: La Seu.
La Seu – byens religiøse landemerke
Vi starter like gjerne med La Seu, byens religiøse landemerke. Allerede i det herrens år 1229 startet arbeidet med den fantastiske katedralen, og den sto ikke ferdig før i 1601. Senere har Antoni Gaudi gjort tilpasninger, og du kan gå 215 trinn opp til toppen av den 43 meter høye kuppelen. Og de 61 glassmaleriene setter deg garantert i en helt spesiell modus.
Arabisk fort – og så kongelig residens
Ved siden av katedralen, ut mot havna, går vi inn i Palacio Real de La Almudaina, et arabisk fort som har vært kongelig residens og blir brukt av kongefamilien til forskjellige arrangementer. Å gå gjennom hallene og korridorene med sine fantastiske veggtepper, møbler og malerier er en magisk reise gjennom fortiden.
I Palma henger alt naturlig i hop
Palma er kupért, både selve landskapet og variasjonen i høyden på bygningene gjør sitt til at byen vibrerer. Her er skjeve smug, her er små, trivelige torg med et vannhull eller tre, og her er mektige, brede avenidaer. Her er vintage, og her er shopping for fiffen, her er det religiøse og det sekulære. Byens styrke er at det er noe for alle og en hver, og alt henger naturlig i hop.
La Llotja og kule Plaza Drassana
Fra La Seu er veien kort til heftige Santa Catalina. På vår vei dit er vi innom kule La Llotja, en laugbygning fra 1400-tallet med dramatisk gotisk arkitektur. Her er det kunstutstillinger, og vi tar en pust i bakken på benken her før vi går videre til Plaza Drassana med marked og mye liv og et slags vorspiel med blanco og cava før vi går inn i Santa Catalina med all sin kulinariske prakt.
Santa Catalina – et kulinarisk paradis
Santa Catalina har vokst frem som en sterk konkurrent til smugene rundt Plaza Major når det gjelder det kulinariske. Gangavstand over den vakre elven, forbi Plaza de la Feixina, vi krysser Argentina, og så er vi midt i et kulinarisk paradis. Vi spiser mye spansk, men gjør et unntak på italienske Il Tano. På vei tilbake er det party på Feixina, men vi velger Bodega Can Rigo, en skjult skatt med senka skuldre i San Feliu-smuget. Fire bord med plass til to, det er alt, og helt perfekt.
Banys Arabs – spor etter maurerne
Å starte dagen med et arabisk bad er tingen. Selvsagt har araberne også vært på Mallorca og lagt igjen tydelige spor. Fem minutter fra La Seu finner vi badet, Banys Arabs, som er vakre, eldgamle bad med en herlig, fredelig hage. Alt er over 1000 år gammelt, og var en gang et klassisk, arabisk herskapshus. Vi nyter freden og roen her, før vi tar med oss den vakre klostergården til katedralen rett ved. Deilig at det er så kort vei mellom attraksjonene i Palma!
Es Baluard – sprelsk kunst og utsikt
Nede på havnepromaden, Avinguda Gabriel Roca, finner vi et kunstmuseum, som Palma er svært stolt av. Galleriet Es Baluard er bygget inn i en militærfestning fra 1500-tallet, og full av verdifull samtidskunst, i tillegg er Miro og Picasso der. Vanvittige installasjoner utenfor, og på terrassen nyter du en fenomenal utsikt over byen og den vakre Palma-bukten!
Et shoppingparadis – og et gammelt tog
The golden mile kalles den, halvannen kilometer med sammenhengende shoppingmuligheter, alt fra det eksklusive i Avinguda Jaume III til shopping for alle i Passeig del Born. Vi finner også små, sjarmerende butikker i området rundt Plaza Espanya, og herfra går også det gamle toget til den idylliske fjellandsbyen Soller. Vi tok det toget, og du kan lese om turen her.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Mercat de L’Olivar – og tapas på TAST
Noen matmarkeder er nye og lekre, andre autentiske fra en annen tid. Mercat de L’Olivar er definitivt av den siste sorten, og her nyter vi østers og cava på tradisjonelt vis. Herlig å bare mingle rundt blant alle godsakene, helt siden 1951 har dette vært et paradis fullt av frukt og grønnsaker, kjøtt og fisk, oster og kjøttpålegg og mye mer. Her handler de lokale, en garanti for kvalitet, og det er åpent mellom kl 0700 og 1430. Og senere på kvelden ble det deilige tapas på TAST i Avenida Joan March rett nord for Plaza Espanya.
To små plazaer som vi falt pladask for
Alle veier fører til Plaza Major, heter det i denne byen, og den enorme plazaen er da også et episenter i Palma. Men så er det sånn at noen av oss trives bedre på de små intime plazaene. Vi fant to vi trivdes godt på. Den ene var Plaza Santa Eulalia midt mellom La Seu og Major. Den andre var San Francesc med sin Basilica, og ikke minst Osteria de Plaza Sant Francesc.
To perfekte steder for å finne hvilepuls
Et par tips om ting vi også var innom underveis: Jardi del Bispe, bispehagen til La Seu, et nydelig sted å roe ned i skyggen av trærne og nyte de vakre bassengene noen minutter i et prydområde av de sjeldne. Og så fredfylte Basilica de San Francesc, både kirke og kloster med et imponerende hageanlegg. Begge tipsene i gangavstand fra La Seu.
Palau Episcopal og Museu d’Art Sacre de Mallorca
Vi måtte innom her på det eldste museet på Mallorca. Dette er et museum for hellig kunst på øya, og det er virkelig verdt et besøk. Et veldig tilgjengelig museum rett ved katedralen, der de bruker gode pedagogiske metoder for å fortelle historien bak hvert enkelt objekt. Her har mange museer mye å lære!
Palma har lagt charterspøkelset bak seg
Med hånda på hjertet kan vi si: Dra til Palma, denne herlige byen med 400 000 innbyggere har alt vi forlanger av en slik by. Vi gikk til alt som er beskrevet her, og bodde selvfølgelig sentralt, det er nødvendig for at opplevelsen skal begeistre. Palma har tatt utfordringen, har lagt charterspøkelset bak seg, og fremstår nå som en storby som evner å ta vare på historien, samtidig som den fornyer seg. En slik byutvikling fortjener en sekser på terningen.
Et godt tips for overnatting i Palma
Det er overnattingsmuligheter i de aller fleste prisklasser i Palma. Vårt valg denne gangen falt på Ca n’Alexandre – Turismo de Interior, et hyggelig, lite ****hotell med supre folk på jobb. Vi hadde booket et rom med balkong, og var veldig fornøyd med både rom og frokost.
Hvordan reise til Palma
Det mest opplagte er selvfølgelig å ta fly til Palma de Mallorca. Men oppholder du deg i Sør-Europa kan du også ta ferge. Fra Denja på Costa Blanca går det for eksempel ferger til både Mallorca og Ibiza.
Mallorca satser på bærekraftig turisme
Mallorca har lenge vært en av verdens ledende turistdestinasjoner. Målet er i tillegg å bli ledende innen bærekraftig turisme. Noe av det viktigste som er gjort, er å erstatte alle øyas fossile busser med elbusser og hybridbusser. I tillegg er det satt inn 12 elektriske tog og 6 elektriske t-banevogner. Det er også utviklet et bredt tilbud av bussruter på kryss og tvers av Mallorca, og tanken er at turistene skal velge å reise kollektivt fremfor å leie bil under oppholdet. For oss var valget lett. Flybussen fra flyplassen til Palma by går hvert 10-15 minutt og koster 5 euro. Og når du så kommer deg kollektivt til alle Mallorcas hjørner herfra er det enkelt å droppe leiebil. Synes vi.
TIPS: Les vår artikkel om bærekraftig turisme
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tips: Les flere av våre artikler fra spanske byer
Sóller – sjarmerende idyll på Mallorca
Mallorca – en perle i Middelhavet
Altea – blendende hvit og vakker
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
En herlig nyttårsaften i Barcelona!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Palma de Mallorca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no