elba portoferraio

Vi har besøkt Elba, øya som er 20 km utenfor Toscanas fastland, kanskje mest kjent for sitt jern, og å være stedet Napoleon ble forvist til i 1814. Øya har et areal på 224 km² og ei kystlinje på 147 km, som er full av vakre strender. Elba er faktisk den tredje største italienske øya, og tilhører den toskanske skjærgården! Italia

Som vanlig må ReiseKick lese seg opp før vi reiser

Fredelige Capoliveri øst på Elba

Vi befinner oss plutselig i Capoliveri, et smykke av en fjellandsby øst på Elba. Noen landsbyer har alt som skal til. Blomstrende bougainvillaer kryper innover de trange smugene, frodige sukkulenter fyller terrakottapotter i bøttevis, og ingen biler er å se, her parkeres utenfor byen. Landsbyen ligger 167 meter over havet, avstanden til havet er et par kilometer, og det ser ut som om smugene ender rakt i Middelhavet. Toscana

Ender smugene rett i Middelhavet?
Halve ReiseKick smugkikker i et veldig hyggelig miljø i Capoliveri

Det er lunsj. Etter å ha lagt bak oss trange smug med alt fra Replayklær til badeballer setter vi oss på byens piazza og nyter maibrisen i selskap med babbalucci, snegler i tomatsaus. Det er nydelig, og alt er fredelig, det eneste med volum på er kirkeklokkene, som slår når de finner det for godt. I løpet av den drøye halvtimen fra Elbas “hovedstad” Portoferraio har vi passert en tørr, men frodig natur med sitrontrær, vinstokker, olivenlunder, kaktus og bambus.

Elba er grønn og frodig og vakker

Gratis shuttlebuss opp til sentrum

Parkér din egen bil på parkeringsplassen helt i bunnen av bakken under Capoliveri, og ta gratis shuttlebuss opp til sentrum av byen. Etter klokka 9 om morgenen er det nemlig umulig å finne parkering i byen. Når du kommer opp, skjønner du at turen var verdt det, Capoliveri har en flott piazza med en fredelig atmosfære. Toscana

En fin båttur rett inn i Elbas historie

Vi ankom Elba kvelden før etter cirka en times båttur fra Piombino inne på Italias fastland. Å seile inn i hovedstaden Portoferraio er som å seile rett inn i øyas historie. Murene på toppen av havna forteller om en beskyttet øy, som har overlevd mange herskere. Her har både romere og etruskere kjempet mot hverandre, her har republikken Pisa, greven av Milano, Appianiklanen, Medicifamilien og lorden av Piombino skiftet om makten, og her har kongen av Spania og keiseren av Frankrike regjert i sin storhetstid. Hvorfor? Elba har selvfølgelig en fantastisk strategisk beliggenhet!

Portoferraio er «hovedstaden» på Elba

Hit kom Napoleon med 600 mann!

Elba er nok mest kjent for Napoleons 300 dager på øya. I 1814 ble Napoleon sendt hit etter å ha abdisert. Han hadde med seg 600 mann, og tok makten selv om engelskmennene da kontrollerte øya. Så gjennomførte han en rekke reformer, før han returnerte til sine siste 100 dager som keiser, og måtte gi tapt i slaget ved Waterloo. Huset der Napoleon planla gjenerobring av makten, ligger i utkanten av Portoferraio.

Ferdig utlært i tango på én kveld

I sentrum av Porteferraio ligger et danseinstitutt, og vi stakk innom. Bernt deltok på kveldskurs, og viste at han har sansen for smektende rytmer.

Smektende rytmer, og halve Reisekick gjør en god jobb!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Her må vi bestille mat på fransk 

Så det er kanskje ikke veldig rart at vi må bestille på fransk når vi skal spise første kvelden på en hyggelig trattoria kalt La Ferrigna. Kanskje er fransken vår noe mangelfull, for vi får ikke det vi har bestilt, men et assortert utvalg av lokale småfisk og marinerte blåskjell med pommes frites som tilbehør. Det smaker uansett deilig!

Den flotte havna i Portoferraio
Blåskjell på et rotete bord
Bordet ble fullt av mye interessant etter hvert …

Klaser av lysende himmellegemer

Enkelt, men hyggelig, tenker vi på vei ut av trattoriet. Og det er nettopp slik det er på Elba. På vei til hotellet slenger vi oss ned på intime Café il Baretto med klaser av lysende himmellegemer over oss, og nyter kule drinker og en smørblid betjening mens vi smelter av italienske ballader som spilles gang på gang på gang …

Fredet nasjonalpark og flott natur

Sammen med sine seks lillesøstre i Toscanas skjærgård er Elba en del av en fredet nasjonalpark, og naturen her er virkelig praktfull. Femten mil kyst med én strand per kilometer gjør at det aldri er langt til nærmeste bad. I Golfo di Campo og Golfo di Lacona finner vi de beste strendene, men de er også best besøkt. Kjører man lenger vestover, er naturen villere og klippene brattere, og her kan man finne små bukter for seg selv. I tillegg finnes grotter som er ideelle å utforske i kajakk. Vil du surfe, dykke eller snorkle, er mulighetene tallrike over hele Elba.

Bukt på Elba i Toscana
Ikke langt mellom hver strand på Elba

Årlig Elbajazz i Marciana Marina

Vi forlater lille Capoliveri og kjører vestover. Vi skal til en by delt i to, slik mange av byene her er. Fjellandsbyen Marciana har sin berømte halvdel, Marciana Marina nede ved kysten. Her nede går ElbaJazz av stabelen i starten av september hvert år. Det myldrer av godt kjente musikere og sangere på Lungomare Margeritha under festivalen. Det nærmeste vi kommer ElbaJazz når vi slår oss ned på strandpromenaden nå, er en iskald caffé freddo med jazz i bakgrunnen på hyggelige Samba Café. 

Havnepromenade, Marciana Marina, Toscana
Strandpromenaden i Marciana Marina

En guddommelig by på Elba

Vi tar veien til Marciana i fjellene, og parkerer på en parkeringsplass med en parkeringsautomat ute av funksjon. Svartkledde koner på torvet slår ut med armene og ser oppgitt mot himmelen, som om det skulle være religiøse grunner til at automatene ikke funker. Kanskje er det det, for Marciana er visstnok det nærmeste du kommer det guddommelige på Elba fysisk og åndelig. Veien er kort til Elbas høyeste fjell, Monte Capanne på 1019 meter, og landsbyen har i tillegg mange kirker og kapeller. Vi går inn i Via Appiani, et smug som fører oss helt opp til toppen av byen, og ender i kapellet til ære for selveste Frans av Assisi!

Deilig utsikt ned til lillebroren av en by

Dolci og caffé uten å be om det

På torget i Marciana holder Elbas moder Theresa til i et bruschetteria. Her kan vi velge mellom 30 typer, alle med en særegen smak. Hun serverer oss en hvitløksdynket bruschetta – og en utsikt som tar pusten fra de fleste. Når hvilepulsen tar over, kommer hun med vogna med hjemmelagde kaker og husets likør, og serverer oss dolci og caffé uten at vi har bedt om det. Når vi skal betale, kommer Theresa med en il conto, der kaker og likør er utelatt. – Det er viktigere at dere trives her enn at jeg blir rik. Jeg får jo ikke penger med meg til Gud, sier hun med et smil. Og vi lover å stikke innom Marciana neste gang vi er på Elba.

Tips: Stikk innom det arkeologiske museet!

Theresas bruschetta smakte deilig!

Et eldorado for turgåere og syklister

Elba har et edderkoppnett av stier og grusveier. 314 kilometer sti og 60 kilometer grusvei er rett og slett en åpen invitasjon til fot- og sykkelturer. Som en kuriositet er det “bare” 220 kilometer hovedvei. Og når Elbas høyeste fjell, Monte Capanne på 1019 meter kaller, er det bare å ta bena fatt, slik vi gjorde. Og selvsagt fant vi også en herlig strand, faktisk ved hjelp av enn super app!

Fram med semifjellskoene våre, og det ble en super tur.

Suveren strandapp om Elba

Appen heter Elba Spiagge, og her finner du oversikt over alle strender og klipper på Elba. Her er kart over øya med info om hvor hver enkelt strand er, samt detaljert informasjon om værforhold. Du finner også informasjon om parkering og fasiliteter på stranda. Og når det er hele 126 strender på Elba, er appen et supert hjelpemiddel.

App Elba Spiagge

Tips: Lest ned appen med alle strendene på Elba

Strand på Elba
Strand på strand på strand på Elba. Og god plass mellom de badende …

Men hvor ligger egentlig Elba?

Hvordan reise til Elba?

Du tar ferge fra Piombino på fastlandet i Italia. Turen tar cirka 1 time, og tar deg til hovedstaden Portoferraio. Italia

Fergebilletter til Elba kan du bestille hos Moby Lines.

Ferge på Elba

Moby Lines er det største passasjerbåtselskapet i Middelhavet, og har ferger til Sardinia, Korsika og Elba. I høysesongen har Moby Lines mer enn 30 avganger mellom Piombino og Portoferraio.

Foretrekker du fly, kan du ta fly til Elba fra blant annet Firenze, Milano, Bologna og Pisa.

Sjekk flybilletter her: https://www.flightsandtravels.ch/en/

Foto: I denne artikkelen har Steigar Myrvold bidratt med flere bilder.

Tips 1: Les flere av våre artikler fra øyer i Middelhavet

Mallorca – en perle i Middelhavet
Sóller – sjarmerende idyll på Mallorca
Magiske Cefalù på Sicilia – og en snarvisitt i Palermo
På tokt i Toscanas skjærgård

Cefalú på Sicilia, Italia
Her er Cefalu – en idyll på Sicilia

Tips 2: Les flere av våre artikler fra Italia

Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Camogli – en liten perle på Riviera di Levante
7 eventyrlige, italienske øyeblikk …
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante!
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Weekendtur til Roma i desember
Små og store perler i Milano
En langhelg i Milano

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Elba i Toscana. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Italia

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon