Noen byer varer evig i ditt hjerte. Når folk spør hvorfor, er det ikke så enkelt å forklare. Du trives, byen har det den skal ha, du kommer tilbake gang på gang, kanskje du til og med er bosatt der. For en gangs skyld skal jeg ikke bruke bena når jeg hyller byen min, her er heller en lovprisende tankegang om Oslo.

to jenter som går tur i park
Her er en lovprisende tankegang om Oslo …

Eksepsjonell beliggenhet

Beliggenhet. Beliggenhet. Beliggenhet. Der har du kinderegget til eiendomsmeglere i Oslo. Og byen har jo faktisk en fabelaktig beliggenhet. Her, i byen mellom fjorden og marka, har du kort vei enten du skal på ski eller til sjøs. Jeg bor midt i byen, og på 10 minutter tar trikken meg til startpunktet for turen min. Sceneskiftet fra det urbane miljøet på Adamstuen til det grønne beltet, det vi gjerne kaller “marka”, er formidabelt.

Oslo har marka rundt seg på alle kanter
Oslomarka med snø rød hytte
Kort vei til skiløypa om vinteren …
Ullevålssæter ullevålssetrer
… og kort vei til stier i marka om sommeren

Frie tanker i det grønne

Oslo er faktisk en av verdens grønneste hovedsteder. I øst ligger små, grønne lunger tett på hverandre, de er hyppig besøkt av områdets befolkning. I vest dominerer Frognerparken, landets mest besøkte severdighet, med over 200 massive skulpturer. Vi er avhengig av grønt, vi har alle godt av å gå, min egen grønne løype er min daglige utendørs arbeidsplass der tankene er frie.

Frognerparken med over 200 massive skulpturer

Den yrende forelskelsen

Jeg kom fra det høye nord da strømmen gikk sørover. Løkka var stedet å lande på, utedass i gården og klessnorer fulle av arbeidstøy, det var mitt første møte med Oslo. Muttern og fattern brukte døgnet til å jobbe, jeg hoppet av og på den åpne, gamle trikken rundt hele byen, og ble aldri lei av å utforske min yrende forelskelse.

Hjem – tvers over byen

Inngangen til Frognerparken var plassen for å skrive de mest eksotiske bilnummer, og når bilnummer-blokka var full, ventet Frognerbadet og sjuke sprell fra femmer’n. Så ruslet jeg hjemover til Løkka, tvers over byen, på oppdagelsesreise gjennom smug og gater, grønne parker og til slutt byens paradegate, Akerselva, som den gang var mer brun enn blå.

På tur langs Akerselva
Akerselva har fått sin renessanse – og er blitt blå igjen
Hengebro langs Alnaelva
Alnaelva er en friskus – med mye spennende historie

Elvene bærer byens historie

Ja, for byen vår er jo virkelig en elveby! Vi har ikke bare én, men flere flotte elver, som de siste tiårene har fått sin renessanse. Vi spaserer og jogger langs elvene, stiene er tilrettelagt, elvene bærer byens historie langs sine bredder, her startet byens historie for over 1000 år siden!

På tur langs Akerselva
Mye historie langs Akerselvas bredder i Nydalen

En hel halvøy full av kultur

Mye av byens senere historie er samlet på en halvøy. Ja nettopp, på Bygdøy. Bare fem kjappe minutter med ferje fra Rådhusplassen finner vi Kongens gård, vår folkemuseale stolthet, barske vikingskip, Roald Amundsens Fram og Thor Heyerdahls KonTiki. Halvøya er stappfull av kultur, og «ferja» 50 meter over til Lille Herbern, reker og Veuve Cliquot er en real bonus.

Museene på Bygdøy
KonTiki og Fram er to levende, fantastiske museer. Besøk dem!
Reker og Veuve Cliquot på Lille Herbern

«Hengekøya» på Karl Johan

Det kompakte preger ikke bare Bygdøy, det preger hele byen, ikke minst løypa med alle de viktigste severdighetene. Langs «hengekøya» på Karl Johan, fra Egertorget til Slottet, står signalbyggene i kø: Stortinget, Nationaltheatret, Universitetet og Slottet ble bygd i en tid da befolkningstallet eksploderte etter at vi hadde kvittet oss med danskene. Karl Johan er selveste paradegata, til og med julemarkeder får plass her.

Slottet i Oslo
Slottet – en gang var det på landet

Bislet – drømmenes teater

Jeg kommer ikke utenom Bislet. Jeg har vært så heldig å få spille fotball for Enga der, jeg har sittet på skuldrene til fattern og sett utover et hav av grå frakker og en speilblank is på Nyttårsløp med Kuppern og Fred Anton Maier. Bislet var drømmenes teater for oss med autografblokk, og her heiet jeg på Grete Waitz, som jeg var på kino med lenge før hun løp fra oss alle sammen.

Statue av Grete waitz utenfor Bislet stadion
Bislet og Grete Waitz – to sider av samme berømte sak …

Vi kikka etter bra damer

Glemte jeg fjorden? Køene til ferja som tok oss ut til Langøyene, de «gamle» Langøyene vel å merke. Vi fylte opp stranda på italiensk vis, kikka etter bra damer, og kanskje var vi et kyss eller to rikere da vi tok siste båt hjem. Jeg husker historietimer på Hovedøya, kaniner på Gressholmen og tidenes studentparty med 50 andre i ei kolonihytte på Lindøya. Og – da vi forlot Løkka til fordel for OBOS og Lambertseter – var Hvervenbukta og Ulvøya mitt badeparadis.

Siste ferja hjem og et par-tre kyss rikere
På Gressholmen er det fortsatt full aktivitet – men ingen kaniner

Litterære spor rundt i byen

Når jeg intervjuer Lars Saabye Christensen, gjør jeg det helst på toppen av Stensparken. Ikke mange andre forfattere tar Oslo på kornet slik han gjør. Å sitte her, med et glass hvitvin og en vaffel og la seg berike av svarene til en av Oslos største litterære sønner, de timene får bare ikke blitt bedre. Å følge sporene hans, akkurat som de fulgte sporene til Hamsun da han kom til tigerstaden, er å finne selve kjernen i byen. Og vi går ikke fort, vi vandrer og lar bare tankene flyte fritt, altså er vi.

Kafé med vaffel og vin på toppen av Stensparken
På Jernbanetorget forstår vi at vi er i Tigerstaden

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Tankegangens hårfine balanse

Det vi ser når vi beveger oss rundt i hele byen vår, er ikke minst et flerkulturelt mangfold, både i deler av gamle Oslo og flere nye drabantbyer. Det utfordrer evnen vår til å være rause, og vi har godt av det, bare se på ungdommen, de har skjønt det. Dette, og mye mer, handler om tankegangens hårfine balanse når jeg går rundt i byen og lar meg bergta av fargene, luktene, smakene, bildene.

Oslo er en by med et flott, flerkulturelt mangfold

La prosjektene leve seg ferdige

En forelskelse skal ikke være statisk, den må bevege seg, utvikle seg, slik vi har sett at Oslo, den bedre halvdelen av forholdet mitt, gjør for tida. Byen fortettes fordi den må, stadig flere søker til urbane strøk, heisekraner og stillaser lurer bak hver en sving. Skeptikerne kan som vanlig ikke dy seg, men vent litt, la prosjektene leve seg ferdige, la brukerne flytte inn, vårt kjære Oslo kommer til å levere, vi har ikke råd til å sløse med byens fantastiske potensial.

Vårt kjære Oslo bygger, vær du sikker …
Byggekran
Heisekranenes tid i Oslo – her lages nye Tøienbadet
Sentrum av Oslo – sett østfra Ekebergskråningen

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Her er et nytt, ikonisk kinderegg

Og så har vi fått en ny, glødende bydel der det før bare var gamle kaianlegg og nitriste, mørke områder. Etter tusenårsskiftet har Bjørvika skutt til værs i rekordfart. Skeptikerne har måttet gi tapt en etter en, og vi har fått et nytt, ikonisk kinderegg: Opera, Munch og Deichman står der og skinner imot oss på rekke og rad, kompakte og elegante, lik de nevnte eksemplene fra 1800-tallet i hengekøya på Karl Johan.

Munchmuseet
Hvem sa at Munch ikke ble et kult bygg?
Deichman i Bjørvika
De to andre i kinderegget: Deichman og operaen

Jeg velger Ekebergrestauranten

Når tankegangen går mot slutten, kan jeg sette meg på festningsvollene og se utover fjord og seilskuter og rådhus og Aker brygge. Eller jeg kan kose meg med eplekake og kakao høyt oppe på seteren i vest. Men jeg velger et glass hvitt på Ekebergrestauranten etter å ha gått den imponerende skulpturparken i skråningen til veis ende.

En av mange fantastiske skulpturer i skulpturparken på Ekeberg

Langt der nede ligger Oslo og glitrer, kledd i finstasen, mens Lillebjørn (hvem andre) høres så vidt når en bildør åpnes et sted i kveldsskumringen nedenfor terrassen og rause ord treffer hjertet: God natt, kjære Oslo, god natt, god natt!

Og i morgen blir det kanskje en hvil på denne krakken i Bjørvika …

Tips 1: Les flere av våre artikler fra Oslo

En herskapelig fottur på Østkanten!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bogstadvannet rundt – og en perle av en gård!
4 fine fotturer langs Oslos elver
4 staselige storgårder i Oslo
Du er velkommen i Oslos kolonihager!

Tips 2: Les noen av våre tidsreiser i Oslo

Valget mellom Deichman og fotball …
Fattern i pysjen midt i Markveien
Å kaste på stikka var ingen spøk …
To herlige spåkoner på Løkka
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

  1. Så flott å lese om din kjærlighet til Oslo, det er rett og slett en herlig hovedstad! Første gang jeg er på bloggen deres, og jeg gleder meg til å følge dere videre.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon