Nationaltheatret i Studenterlunden i Oslo er kjent for alle sine dramaer på 4 ulike scener i ulike perioder. Men det største dramaet foregår kontinuerlig: Bygget er i dramatisk forfall, og må nå rehabiliteres. Derfor har teatret arrangert vandringer i denne nasjonalskatten, for å vise hvordan det har vært i 123 år. Vi ble med på vandring i landets viktigste teater.  

Nationaltheatret, Oslo
Klar for vandring i landets viktigste teater

Hovedscene for norsk scenekunst

Landets vakreste teaterbygg sto ferdig i 1899, og har hele tiden vært selve hovedscenen for norske scenekunstnere, klassisk og nyskapende teater og storslåtte markeringer av ulik art. Hele fire scener befinner seg i bygget: Hovedscenen, Amfiscenen i 4. etasje, Malersalen og Bakscenen. På det meste har det vært 1261 sitteplasser i bygget, nå er det redusert til 741.

Nationaltheatret, Oslo
Her sitter vi når vi ser scenekunst fra Hovedscenen
Og her er vi på Amfiscenen …

Men: teater vis-a-vis universitet?

En morsom anekdote da teatret skulle bygges: Universitetet ligger rett på andre siden av Karl Johan, og mange mente at det ikke passet seg med et teater mellom slott, universitet og storting. Så ble Ibsen og Bjørnson verdensberømte, og da ble det grønt lys for bygging av teateret. MEN: Taket skulle ikke være høyere enn Universitetets tak, og inngangen ikke legges vis-a-vis.

Jo da, det er tre herrer som dominerer teatrets historie, men denne dama, dere!

Først Ibsen, Bjørnson og Holberg

Og det er nettopp den staselige hovedinngangen vi går gjennom når vi skal på visning. Foran inngangen står Ibsen, Bjørnson og Holberg på sin evige, dramatiske vakt. Vi er en gruppe på 10-15 mennesker som blir geleidet og fortalt gjennom hele bygget på en glimrende måte. Vi er høyt og lavt, på ulike scener, i skuespillernes egen kafé og selvsagt på selve Hovedscenen.

Ibsen og jeg – eller jeg og Ibsen – føler på ydmykheten …

Bjørn Bjørnson var førstemann ut

Vi starter like gjerne på Hovedscenen. Så stolt den første teatersjefen, Bjørn Bjørnson, må ha vært da han ønsket velkommen til den første forestillingen i 1899! Ikke bare fordi han var sønn av Bjørnstjerne, nei, endelig hadde Norge fått et eget nasjonalt teater, tegnet av Henrik Bull. Salen foran Hovedscenen er helt rå, det er prøver på scenen i dag, og vi får lov til å innta selveste kongelosjen!

Hovedscenen Nationaltheatret

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Var for trangt allerede fra starten

Ja, det ser flott ut, det varme, røde fløyelsinntrykket stråler imot oss mens skuespillerne sliter med en eller annen scene som foreløpig ikke sitter helt. Vi får høre at Nationaltheatret var for lite allerede da det ble bygd, og siden er det ikke nevneverdig modernisert. Teatret mangler en prøvescene, og derfor må prøvene foregå på Hovedscenen.

Mange trange ganger på dette teatret

Gamle scenekjendiser på veggene

Vi snek oss inn her, bare en liten tur …

Vi smyger oss gjennom trange ganger og smale trapper, og det tåler vi, for bak neste sving er alltid et nytt eventyr, fantastiske detaljer, dekorerte tak, gedigne lamper, og så et høydepunkt når vi får lov til å entre rommet som kun er for skuespillerne, det vender ut mot Universitetet, faktisk. Her slapper de av mellom slagene når de er på jobb, og selvfølgelig henger det bilder av gamle scenekjemper på hver en vegg.

Her oppholder skuespillerne seg mellom slagene … Holberg rett utenfor og Universitetet på andre siden.

Teater og sjokolade er bra match

Husker du Lohengrin-sjokoladen? Det var Henrik Bull, den samme arkitekten som tegnet teatret, som tegnet sjokoladen, og den ble lansert her til premieren av Richard Wagners opera med samme navn i 1911. I to år fikk du faktisk kjøpt sjokoladen bare her på Nationaltheatret. Jeg ser Freia-gutten i stram uniform og sjokolade-eventyret hengende på magen for meg. Det var tider, dere!

Bruker forkle når de har kostyme

Klar melding til skuespillerne her …

Vi er innom de andre scenene også, men det er Hovedscenen som vinner den visuelle prisen. Og vi er innom den oransje kafeen, der skuespillerne får beskjed om å bruke forkle når de bærer kostyme. Inger slinger i valsen! Mens korridorer og trapper er trange der de ansatte ferdes, er trappeoppgangene for publikum fantastiske med alle sine ornamenter og skulpturer og minst fem meter opp til taket. Se her:

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Ingen er som selve Nationaltheatret

Ja da, det er trangt her, det er plassmangel, det er få toaletter, det er tekniske begrensninger, det er ingen prøvescene, og teatrets scener er spredt utover hele byen. Torshovteatret kom til i 1977, og Kanonhallen på Løren i 2021, og det kommer nok flere, men ingen er som Nationaltheatret med sine fasader i gul tegl og grå granitt. Teatret sto ferdig i 1899 på tomten der Tollstuevakten Klingenberg lå før.

Det er tid for rehabilitering av Nationaltheatret. For en fantastisk oppgave!

«Faller sammen, men jeg elsker det»

Jeg intervjuet Toralv Maurstad en gang nede i kjelleren her, og han tok meg med på en runde i teatret. Jeg husker han sa at «teatret er jo i ferd med å falle sammen, men jeg elsker det.» Han er borte, men teatret skal leve videre, planene er lagt for fullstendig rehabilitering. Budsjettet på to mill. er allerede doblet, men et forprosjekt er visstnok på plass.

billettluke Nationaltheatret
De gamle billettlukene blir sikkert også rehabilitert …

Midlertidig hovedscene et annet sted

Rehabiliteringen er beregnet å ta fem år. Altså stengt Hovedscene i fem år, men det skal settes opp en midlertidig Hovedscene et annet sted i byen. Hele bygningen må rehabiliteres, og det vil bety flere forestillinger, rikere repertoar, mye bedre akustikk og fasiliteter, universell utforming og ikke minst bevegelig gulv på Hovedscenen. Alt dette betyr at vi får en helt ny, kulturell nasjonalskatt midt i Oslo. La oss håpe på oppstart for rehabilitering i 2023!

Tips 1: Les flere av våre kulturartikler om Oslo her:

Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Tur på Bygdøy – for hele familien!
MUNCH – bygget, kunsten og mannen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!

Tips 2: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Nationaltheatret. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

2 Comments

  1. Hei! Jeg følger innleggene deres og synes de er veldig interessante! Jeg har klikket på linken to forskjellige ganger for å kjøpe boken deres ( kr 157.-) og har betalt med vipps – men har enda ikke mottat noen bok.. Kan dere sjekke opp dette! Mvh Marit

    1. Hei Marit,
      Hvilken dato betalte du? Det skal komme opp en knapp når betalingen er gått gjennom, men denne kan være litt vanskelig å se. Dersom du sender neg dato og epostadressen din kan jeg sende eboken direkte.

      Mvh Torill i ReiseKick

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon