Muttern lurte nok ofte på hvor alle femøringa blei av. Både de som mangla i kasseapparatet i godtebutikken vår på Løkka, og de som mangla i den harry portemoneen hennes av ru skai. Å avsløre hvor de var blitt av, var uaktuelt. Lomma skulle jo være full av mynter når vi kasta på stikka!

Kassaapparat gamle bilder fra oslo
Hvor er det blitt av alle femøringene? (Foto: Dagbladet / Norsk Folkemuseum 1956)
Femåring

Brune, feite femøringer var populært på 60-tallet. Kron på ene sida og mynt på den andre. Spenninga når vi rista opp etter at alle hadde kasta ferdig, jeg husker det ennå. Når snøen blei borte, og grusen på Grünern lå kølsvart, var det på tide å kaste på stikka. Det var en guttegreie som hørte våren tel. På andre sida av banen hoppa jentene strikk.

Grusen måtte være verken for hard eller for bløt, femøringen skulle jo bli liggende akkurat der den landa. Vi streka først opp en strek, og så kasta vi femøringene så nær streken som mulig. Kasta du forbi streken, var du ferdig. Eneste gangen det var lov å kaste forbi streken, var når vi kasta bakka. Da måtte femøringa lande på bortsida. Men det mest vanlige var altså fokka. Kaste på stikka

Gamle bilder fra Oslo barn som leker
Ukjente stikka-talenter i Fossveien (Foto: Ukjent / arbark / 1962)

Var det ikke grus eller sand i nærheten, så kunne vi godt bruke fortau og en murvegg. Da var det stas å kaste plakkat; da sto femøringen opp mot veggen etter at du kasta. Eller å få til en skikkelig kliner; da lå femøringen helt klin inntil. Alle kasta på sin måte. Jeg brukte byslengen, en ganske feminin stil, for å si det mildt.

Kaste på stikka
Byslengen – rett og slett (Foto: ukjent / arbark / 1948)

Etter kastinga kom ristinga. Han som kom nærmest streken rista først, og måtte si kron eller mynt før han kasta alle femøringa i været. Etter at han hadde plukka opp de han vant, var det han som kom nest nærmest streken sin tur, og så videre. Etter hvert som det blei færre mynter, var det kanskje smart å rope halten før du kasta myntene i været. Hvis like mange femøringer da landa på kron og mynt, var hele potten din.

Gamle bilder fra Oslo guttegjeng
Kule gutter kaster på stikka på fortauet (Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum / 1956)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Noen ganger la jeg femøringene i trikkeskinna i Thorvald Meyer så trikken skulle kjøre dem flate og fine etter at vi hadde kasta. Andre ganger hendte det at de store gutta sto i bakgrunnen, og lot som om de bare så på. Akkurat når femøringa var i lufta, ropte dem potteran. Da var det lov for alle å kaste seg over potten og græbbe til seg så mange mynter som mulig før vi stakk hver til vårt.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese flere hundre reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Trikkeskinner gamle bilder fra Oslo
Glinsende, fristende trikkeskinner (Foto: Johan Brun / Norsk Folkemuseum / 1961)

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Fattern i pysjen midt i Markveien
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen

Gråsteinsgård i Oslo
Grünerløkka i 1962 (Foto: Ukjent / Oslo Museum)

Tips 2: Les noen av våre andre artikler fra dagens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»

Les gjerne noen av våre artikler fra dagens Oslo – her fra en tur opp til Ekeberg

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Likte du tidsreisen i Oslo og å kaste på stikka, setter vi stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

3 Comments

  1. Hei! Har akkurat lest artikkelen om å kaste på stikka! Veldig artig å høre disse reglene/hvordan spillet fungerte😊Nå er det påske og snøfrie fortau i byen, så jeg håper noen som leser dette nå får lyst til å ta opp denne gamle leken!

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon