Oslo er en heldig by. På alle sider er byen omringet av praktfull natur. Oslofjorden selvsagt, men også Marka, som mange innbyggere bare kaller den. Både i sør, vest, øst og nord ligger den der. Et kvarters trikke- eller busstur fra sentrum, så kan du gå rett ut i Marka. Mest kjent er Nordmarka, det er den jeg skal ta deg med inn i nå.

Typisk Nordmarka – en smal grusvei, barskog, et tjern, ville planter, alt det grønne

Tips: Les artikkelen vår om turer i Oslomarka

Duft av granbar og myrjord

«Det var år og dag siden han hadde vært i Nordmarka,» skriver Sigrid Undset om Torkild, som er hovedpersonen i romanen Våren i 1914. «Her oppe var det at gutter og jenter fra Kristiania hadde lært å kjenne duften av granbar og myrjord.»

Nordmarka myr og tjern
Slike, nydelige speilbilder dukker opp overalt i Nordmarka

Er ikke bare et Oslo-fenomen

Nord for sentrum, selvsagt. Og det skal skrives med stor N, ifølge Språkrådet. I tillegg til en magisk by grenser Nordmarka også til Hole, Ringerike, Jevnaker, Lunner og Nittedal kommuner. Det er altså ikke slik som mange tror, at Nordmarka bare er Oslofolks frilufts-eldorado. Her kommer folk ruslende inn i Marka fra alle tenkelige kanter.

Et typisk sted å raste og hvile bena litt i Nordmarka

Oslos geografiske midtpunkt

Kanskje vi bør legge til at Oslos geografiske midtpunkt ligger i Nordmarka: «Det er ikke Karl Johan som er Oslo sentrum,» skriver Lars Saabye Christensen i en roman, «det er nedre Blanksjø ved Sognsvann.» Saabye er selvsagt verdt å lytte til, mannen har gått opp mange fine spor i Oslo …

Tips: Les artikkelen vår om Naturlig luksus i Nordmarka

Skogens ro en sommerkveld på Kikut

Fra byens larm til skogens ro

Men hva er det som gjør at så vanvittig mange mennesker er nordmarks-travere? Hva får dem til å gå tur her helg etter helg, sesong etter sesong, år etter år? Ja, for det må jo være noe mer enn granbar og myrjord? Selv kjenner jeg på kontrastene, bare i løpet av noen minutter å komme seg vekk fra byens larm til skogens intime ro.

Mange bekker små gjør en stor …

Alle de små, herlige detaljene

Opplevelsene. De blå og røde merkene som tar oss langs og til alle opplevelsene, ja, mye takket være Skiforeningen er Nordmarka stappfull av de røde og blå. De røde tar seg av vinterens skispor. De blå viser vei for sommerens turer, til de ville blomstene, maurtua sør for en granlegg, et tjern som speiler naturens under, en sportsstue med marka-boller eller vafler, bare sitte ned og nyte premien.

Nordmarka stimerking
De blå viser vei for sommerturer

Matauk – symbol for bærekraft

Vi plukker bær og sopp, villbringebær og markjordbær når tida er der for det, vi «trær dom på et strå», fyller kurven full av kantarell, og kommer hjem med blåbærblå fingre og et spann fullt av markas gull. På den måten kombinerer vi lyst og nytte, trim og bærekraft. Og kanskje du har hørt om «matauk»?

Stier og grusveier holdes ved like

Du går på små grusveier, som heldigvis holdes ved like. Eller på stier, som også holdes ved like, ikke minst der det er vått og vanskelig å passere. Skiløypene, som holdes ved like hele vinteren, små bruer, sjekk hengebrua over Hakloa, det står selvsagt frivillige bak mye av det vi tar for gitt, nemlig at vi kan bevege oss hvor som helst, høyt og lavt i Nordmarka.

Nordmarka grusvei
Flotte grusveier, som gjør at alle kan komme seg inn i Nordmarka

Hele fem topper over 700 meter

Du kan gå høyt i Nordmarka. Det aller høyeste punktet er Svarttjernhøgda med sine 717 meter over havet. Helgehaugen og Lamannshaugen ikke langt fra Mylla følger opp med 707 og 706 m.o.h.  Oppkuven øst for Løvlia er 704 og Ringkolltoppen på Krokskogen 702 meter over havet. 

Flott utsikt flere steder i Nordmarka

Tips: Les artikkelen vår om Fuglemyrhytta

Fuglemyrhytta
Fuglemyrhytta på Vettakollen – nær Oslo og flott utsikt

Hele 430 kvadratkilometer stor!

Noen bruker kart, og første gangen Nordmarken ble nevnt på et kart var i 1757. Navnet marka er forresten et gammelt, høytysk begrep, som betyr grense, i grenseland. Og innenfor grensene er Nordmarka hele 430 km2 stor. Løvenskiold/Vækerø eier store deler av den. Oslo kommune eier en mindre del, blant annet Frognerseterskogen, som ble solgt til kommunen i 1889.

Ingen tvil hvem som er eieren her …

Tips: Les artikkelen vår om Skimuseet

Sognsvann – nært og populært

Noen attraksjoner i Nordmarka er mer ettertraktet enn andre. For eksempel nevnte Hengebrua over Hakloa. Eller Bjørnsjøhelvete. Eller demningen ved Store Gørja. Eller Brannvakthytta på Kjerkeberget 631 meter over havet. Eller smellvakre Blankvann. Nevnes må selvfølgelig også populære Sognsvann, sannsynligvis det mest besøkte stedet i hele Nordmarka.

Tips: Les artikkelene våre Frognerseteren til Sognsvann og Rikshospitalet – Sognsvann

Nordmarka Ullevaasseter
Ullevålseter – et yndet turmål for mange

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

Kanskje padle fra nord til sør?

Nevnte vi selve skogen? Nordmarka er full av bartrær, selvsagt med innslag av blandingsskog og mange vann. Maridalsvannet er det største, byens drikkevann er hele 3,71 km2 stort. Og du kan selvsagt padle fra Mylla i nord til Sørkedalen og Maridalen i sør. Fjellet i Nordmarka kaller vi for nordmarkitt, og bare noen ytterst få områder av Nordmarka er fredet.

Tips: Les artikkelen vår om turen rundt Maridalsvannet

Maridalsvannet
Ta turen rundt Maridalsvannet – den er tilgjengelig for de aller, aller fleste

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Nordmarka – friluftseldorado

Jeg har lagt inn noen relativt enkle turer underveis i denne artikkelen. Det finnes selvsagt et utall turer, korte og lange, enkle og litt mer krevende. Det aller viktigste er at du nyter denne perlen av et skogsområde, som vi er så heldige å ha vegg-i-vegg med hovedstaden. Og husk: Det er aldri for sent å forelske seg i Nordmarka, sommer som vinter.

Sjekk Nordmarka om vinteren

Vinteren i Nordmarka fortjener noen ord til slutt. Det utrolige løypenettet som holdes ved like gjennom hele vinteren. Å suse innover i nypreparerte spor, ta en rast på en av de mange sportshyttene. Turene på snø starter i høstferien og ender i påskeferien, og så er selvsagt Nordmarka kjent for å ha verdens flotteste skibakke og verdens morsomste femmil – Holmenkollen er noe helt spesielt for mange av oss som elsker Nordmarka. Alt dette, og mye, mye mer, kan du oppleve på Skimuseet på Holmenkollen!

Tips: Les artikkelene våre Turtips i Oslomarka, Korketrekkern og Skiklassikeren i Nordmarka

Oslomarka med snø rød hytte

Tips: Les om noen av våre turer sentralt i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Nordmarka. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon