Oslo er i utvikling – og i ferd med å bli en by som tar vare på fortid og tenker fremtid. Vi to i ReiseKick kjenner byen godt, blant annet gjennom våre artikler i Facebook-gruppen vår, Turtips Oslo. Her er en nyttig guide for å oppleve det store og det lille i Oslo. Vi starter med enkle tips om 5 godt kjente severdigheter, og så er vi innom et dusin små opplevelser.
Gå inn i selve RÅDHUSET
Herfra styres byen, så vi starter her. Alle vet kanskje ikke at det ble påbegynt i 1931 og sto ferdig i 1950. Gå for all del inn – Rådhuset er åpent for alle, vandringen inne er en spennende reise. I tårnet finner du Nordens største klokkespill, og i Munch-rommet kan du gifte deg. Sjekk interiøret på bildene under!
Tips: Les artikkelen om Oslos maktsymboler.
SLOTTET har også en park
Slottet er på lista over store opplevelser, men her er det ikke så enkelt å gå inn, selv om det innimellom arrangeres åpne guidede turer her. Men vandring i parken er lov. Dronningparken bak Slottet er åpen fra mai til oktober, og sjekk skulpturparken, der barna koser seg. Dronning Sonjas Kunststall er selvfølgelig også verdt et besøk.
Tips: Du kan lese mer i Rundtur på Oslos Vestkant
Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
FROGNERPARKEN – en skatt
Frognerparken er faktisk landets best besøkte severdighet. Alle skulpturene selvsagt, Gustav Vigeland var jo makeløs. Du finner to spisesteder på din venstre side før du går over brua og opp til Monolitten. Sjekk den fantastiske rosehagen på samme side, og for all del: Sjekk det svært interessante Bymuseet!
Tips: Les mer i artikkelen om Frognerparken
Museumshalvøya BYGDØY
Bygdøy er en kortreist kulturjuvel. Ta båt, buss eller bil dit for å oppleve: Fram-museet og Kon Tiki, Vikingskipene, Norsk Folkemuseum, Bygdø Kongsgård, HL-senteret til Quisling og Oscarshall, you name it. Ta også gjerne båten 100 meter ut til Lille Herbern for et deilig måltid!
Tips: Les mer i artikkelen om Bygdøy
AKERSHUS slott og festning
Festningen til byen ligger sentralt til. Det var her tyskerne overga seg i 1945, og her finner du også Forsvarsmuseet. Her er det bare å vandre rundt, sette seg på vollen med fantastisk utsikt mot Aker Brygge og Rådhuset og ta inn over seg hvor viktig Akershus festning er for landets historie.
Tips: Les mer i artikkelen På fotojakt fra Oslo S til Aker Brygge
Et dusin morsomme opplevelser:
Bjørvika og Sørenga – den nye byen
En helt ny bydel har reist seg fra fjorden rett øst for Oslo sentrum de siste 20 årene. Bjørvika var en gang en containerhavn, nå en godtepose full av moderne arkitektur. Operahuset, MUNCH, Deichman og Barcode har gitt Oslo en helt ny skyline. Her finner du et stort utvalg av spisesteder og unike bygg, og videre ut på Sørenga et makeløst, urbant strandliv!
Tips: Les flere artikler fra Bjørvika og Sørenga
Tips og info om badebyen Oslo!
MUNCH – bygget, kunsten og mannen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Vøienvolden gård – blant byens eldste
Denne idylliske gården ligger på Sagene, rett ved Maridalsveiens trehusmiljø fra 17-18-tallet. Gården er nedpå og rolig, og åpen for alle hele året. Når du går inn, blir du møtt av et koselig gårdstun, her var det drift på 1600-tallet. Dette er en 117 mål stor idyll midt i byen, perfekt å sitte på solsiden av det staselige våningshuset med kaffe og vaffel. Opprinnelig et museum for østkanten, men nå for hele Oslo!
Tips: Les mer i artikkelen Fin fottur på Bjølsen
Sjekk gatekunsten på fargerike Tøyen
Gatekunst – eller streetart – har inntatt gatene i Oslo etter tusenårsskiftet. Tyngdepunktet er på Tøyen, som mistet Munchmuseet sitt for noen få år siden. Helt fantastisk å vandre rundt i byen og se på byens utendørs galleri. Vi i ReiseKick har laget en løype der du får med deg nesten 20 kule kunstverk på byens svære gavlvegger. Kast deg ut i jakten på byens elleville gatekunst!
Tips: Les mer i artikkelen Gatekunst i Oslo
Hønse-Lovisas hus og fossen på Sagene
Dette lille idylliske huset ble bygget i 1800 som sagmesterbolig, og fikk sitt navn etter Hønse-Lovisa, en modig, varm kvinneskikkelse fra Oskar Braatens bøker. Hønse-Lovisa har aldri bodd i huset, men dette er et symbolsk møtested for arbeiderkulturen som eksisterte her. Unn deg et godt måltid her ved en av Akerselvas flotteste fosser, Hønse-Lovisa leverer alltid!
Tips: Les mer i artikkelen 5 gilde strøk i Oslo
50 000 skulpturer på Grass Roots Square
Når du står og ser på Tinghuset nederst i Pilestredet, tar du trappen opp til venstre. Der treffer du på 50 000 mennesker i bronse, som ble oppført på Grass Roots Square i 2012! Dette er en helt fantastisk kunstinstallasjon av den koreanske kunstneren Do Ho Suh, og menneskene utgjør et sjeldent felleskap. Symbolikk: Sammen kan vi bære de tyngste byrder!
Tips: Les mer i artikkelen om Oslos maktsymboler
Fottur til Sinober sportsstue i Lillomarka
Oslo er så heldig at byen er omringet av Oslomarka i øst, vest og nord og en fjord i sør. Lillomarka er en del av Oslomarka, fra Groruddalen til Nittedal. Her finner du en av våre favoritter i Oslomarka: Sinober sportsstue. Alltid hyggelig å komme til Sinober, her går geiter og gresser noen meter unna kafébordet vårt på tunet, og bare hyggelig folk å se. Et herlig hvileskjær på en skogstur!
Tips: Ler mer i artikkelen om Sinober Sportsstue
Utradisjonell skulpturpark i Ekebergåsen
Skulpturparken til Christian Ringnes åpnet i 2013, og er verdt et besøk. Start fra Ekebergrestauranten (hit går du opp en flott sti fra Gamlebyen eller tar trikken). Les deg opp på info-skiltet ved restauranten, og gå på kryss og tvers oppover i åsen, en artig skulpturtur. Husdyrpark og en bra kafé på toppen ved Ekeberghallen er en fin pitstop før du går ned igjen.
Tips: Les mer i artikkelen Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!
I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!
Botanisk hage – landets eldste – fra 1814
Hele 150 mål med 35 000 planter og 8 500 ulike arter! Du blir møtt av et botanisk mangfold av de helt sjeldne når du går inn porten. Her er duft- og fjellhage, urtehage og arboret, Palme- og Victoriahus, og ikke minst Oldemors Hage. Og midt i herligheten Tøyen Hovedgård med Oslos eldste tømmerbygning. Selvfølgelig har Botanisk hage blitt valgt til Årets grønne park i Norge.
Tips: Les mer i artikkelen Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage
Vippa – topp street-food og beliggenhet
Hele havnepromenaden er en herlig opplevelse, men også en litt skjult en. Ytterst på Vippetangen finner du Vippa – et mat-, kultur- og læringssenter som byr på digg street-food, topp stemning og en suveren beliggenhet. Verdt et besøk sommerstid, men sjekk åpningstidene. Kornsiloen rett ved siden av Vippa er fra 1935 og fortsatt i full drift!
Tips: Ler mer i artikkelen om Oslos havnepromenade
Luftig opplevelse på hengebru i Alnaelva!
Alnaelva strekker seg fra helt fra Lillomarka i nord til den renner under jorda i Kværnerbyen. Den nedre delen fra Brynseng er morsomst. Når du får blokkene på Etterstad på høyre side, går du plutselig i løse lufta på ei hengebru i et relativt urbant juv, tross alt. Kjempegøy og helt ufarlig, og på din høyre side har du gamle Nygård Fabrikker, som nå er nedlagt.
Tips: Les mer i artikkelen om Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Fra blikk hav til full storm ombord på Fram
Fram er kjent for å være verdens sterkeste skute av tre til alle tider, og er også det skipet som også har vært lengst nord og lengst sør. På Frammuseet på Bygdøy går du ombord i skuta for å oppleve hvordan mannskapet levde i verdens kaldeste og skumleste farvann – Antarktis og Arktis. Ombord opplever du faktisk all slags vær, fra blikk stille til full storm, på ordentlig! Gøy for små og store!
Tips: Les mer i artikkelen om tur på Bygdøy
Gå inn i byens eldste og minste kolonihage!
Oslo har 9 kolonihager, og Etterstad kolonihage er den eldste og den minste. Bare 20 mål stor med 88 parseller, men den har til gjengjeld eksistert siden 1908. Kolonihagene i Oslo er åpne for alle, så gå inn! Dette er ren idyll, folk er hyggelige, vi ble invitert inn, og på Etterstad kommer du tett innpå hver eneste hytte. Egen paviljong midt i kolonihagen, og her er bilsus byttet ut med humlesus. Ahh, så deilig!
Tips: Les mer i artikkelen Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Små og store opplevelser i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no