I dag skal vi gå en tur midt i sentrum av Oslo. Og det er ikke en hvilken som helst tur! Har du tenkt over hvor mye av landets makt som er konsentrert på et lite område i byen vår? Her er en runde til fots på et par timer, og vi er innom 12 symboler på makt i landet vårt. Kanskje plukker du også opp artige opplysninger om dem? Turen er rundt 4,5 kilometer. La oss komme i gang!

Norges Bank og Oljefondet

Vi starter ved Oslo Domkirke, og følger Kirkegata mot sjøen. Etter hvert er Norges Bank på begge sider av gaten. Ett gammelt og ett nytt bygg. Da Norges Bank ble opprettet i 1816, etter at Norge var blitt et fritt land, var oppgaven å sikre landets økonomiske stabilitet. Cirka 175 år senere ble Oljefondet etablert, og det har nå en andel i mer enn 9000 selskaper i hele 70 land!

Norges bank
Det bygges på den gamle Norges Bank …
Norges bank
Og det jobbes på nye Norges Bank!

Rådhuset og Rådhusplassen

Vi går Kirkegata et lite kvartal tilbake, og tar Rådhusgata helt opp og ned til Oslo Rådhus. Dette fantastiske bygget er åpent for alle, så vi går inn fra borggården og rusler rundt på egen hånd og fotograferer. Rådhuset ble offisielt åpnet i 1950, og er sete for Bystyret. I tillegg lar vi oss virkelig imponere av all kunsten og de flotte festsalene som Rådhuset kan by på. Oppe i det ene tårnet sitter klokkespilleren med byens kuleste jobb, og fine Rådhusplassen er vi selvfølgelig stolte av!

Oslo rådhus
Rådhuset vårt – herfra styres byen!

UD og fine Victoria Terrasse

Norges kontakt med resten av verden er neste stopp. Vi går gjennom passasjen i Rådhusringen, opp gata forbi Saga kino, så til venstre, og der er UD på venstre hånd. UD ble grunnlagt i 1905 da unionen med Sverige var over, det nye bygget er en del av Victoria Terrasse, bygd i 1880-årene og oppkalt etter Sveriges kronprinsesse. Her bodde Ibsen, her hadde Gestapo hovedkvarter, men det flotte bygget ble ødelagt da et shoppingsenter (!) ble bygd her for noen tiår siden.

UD Oslo
Victoria Terrasse til venstre – UD til høyre …



Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder. E-boken er på hele 185 side og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Monarkiet oppe på Bellevue

Der oppe ligger Det Kongelige Slott, og vi skal opp dit. Byggingen startet i 1824, og i 1849 ble det praktfulle bygget på Bellevue-høyden innviet av Kong Oscar I. Har du tid, bør du ta deg en rundtur i parken, kanskje stikke innom Kunststallen ved Parkveien? Er du heldig, får du kanskje med deg vaktskiftet til gardistene midt på dagen? Karl Johan sitter på hesten og ser stolt utover sin egen gate. Det var jo selvfølgelig han som la ned grunnsteinen til Slottet!

Slottet i Oslo
Det Kongelige Slott har en fantastisk beliggenhet på Bellevue-høyden

Kunnskap er jo også makt!

Vi går nedover Karl Johan, og kommer til kunnskapens høyborg, Universitetet, som er det eldste og høyest rangerte universitetet i Norge. 27 000 studenter og 6 000 ansatte, og grunnlagt i 1811, rett før landet vårt ble fritt. Det beholdt det danske navnet sitt, Det Kongelige Frederiks Universitet helt til 1939, og nå heter det selvsagt Universitetet i Oslo.

Universitetet i Oslo
Universitetet – bildet tatt tidlig høst 21

Vet du at du kan lese mer enn 200 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Domus Juridica – nytt jushus

Vi fortsetter tvers gjennom parken bak Universitetet, og kommer ut på Tullinløkka. På den andre siden av løkka har et flott bygg reist seg de siste årene: Domus Juridica. For noen år siden sto Tronsmo Bokhandel her, men i januar 2020 sto det nye juridiske fakultetet ferdig med vakkert, gammelt murhåndverk på fasaden. Her utdannes faktisk fremtidens jurister!

Domus Juridica på Tullinløkka er et stilig bygg!

De 3 store forlagene er naboer

Vi tar Kristian Augusts gate inn mot sentrum, og nå ligger maktsymbolene tett. Det er mye makt i bøker, og på Sehesteds plass ligger to kjente forlag. Aschehoug ble etablert allerede i 1862, og i 1925 solgte danske Gyldendal en avdeling til Norge. Men det er Cappelen Damm i Akersgata som er størst etter at Cappelen (1829) og Damm (1843) fusjonerte i 2007!

Aschehoug til venstre – Gyldendal til høyre

Oslo Tinghus – dommenes hus

I enden av Kristian Augusts gate, på Hambros plass, ligger Oslo Tinghus, som er et relativt nytt bygg. Det sto ferdig i 1994, og representerer den tidens postmoderne arkitektur. Her har kjente røvere startet sin forbryterkarriere, og her kan du gifte deg hvis det er aktuelt. Gå opp trappa til venstre når du ser på Tinghuset, så vil du få øye på en helt spesiell attraksjon …

Oslo tinghus
Tinghuset – med alle sine forbrytelser …
… og går du opp trappen til venstre, treffer du på 50 000 av disse i bronse på Grass Roots Square!

Byråkratiet i Regjeringsbygget

Vi går videre opp bak Tinghuset, og kommer opp til Regjeringskvartalet. Det ligger langs den såkalte «Akersryggen», og består av 9 bygninger mellom Akersgata og Grubbegata. Viktigst er Regjeringsbygget, som ble innviet i 1958, mens Y-blokka faktisk nettopp er revet. Her har mange departementer vanligvis kontorer, men området blir rehabilitert nå. Vi gleder oss til å se det ferdige resultatet om noen år!

Regjeringsbygget
Regjeringskvartalet rehabiliteres for tiden …

Høyesteretts Hus – en maktkjempe

Norges Høyesterett startet sin virksomhet i 1815 etter at Norge og Sverige var blitt enige om avtalen om personalunion. Det var altså til å begynne med en svensk domstol, og bygningen er plassert diagonalt, på skrå over gaten for VG-Huset. Den lille gatestubben som går inn der, er Høyesteretts plass (!). Høyesteretts Hus, den enorme, flotte Justisbygningen på høyre side av gaten, ble fredet i 2015!

Høyesterett
Høyesteretts Hus – for et fantastisk bygg!

Medie-Norge – vår fjerde statsmakt

Vi må ta med den fjerde statsmakt når vi først snakker om makt her i landet. De store avisene har vært innom Akersgata, både Aftenposten, Dagbladet og VG. Nå er VG alene her, makten er blitt stadig mer digital, men det er uansett ingen tvil om at presse og medier fortsatt har en viktig rolle som samfunnsovervåker på hva som skjer lokalt og sentralt i landet vårt.

VG-Huset er fortsatt i Akersgata!

Siste stopp: Stortinget på Karl Johan

Vi ender selvsagt på Stortinget. To løver med en spesiell historie bak seg ligger der og passer på nasjonalforsamlingen. Den ble innviet i 1861 etter at hele 17 forskjellige forslag til hvor Stortinget skulle ligge var vurdert. Den VAR spesiell den gang, den liknet ingen andre nasjonalforsamlinger der den reiste seg i gul teglstein. I dag er all makt samlet her, både i selve Stortingssalen, men sikkert også på kontorene til alle stortingsrepresentantene.

Stortinget er virkelig en original nasjonalforsamlig!

Afternooen Tea og bobler på Palmen!

Når den lille maktrunden til fots er over, ser vi etter et sted å døyve alle inntrykkene fra turen. Og akkurat der ligger Palmen, en herlig kafé/restaurant inne på Grand Hotel. Helt fortjent å avslutte fotturen vår på Palmen med Afternooen Tea inkludert et glass med bobler!

Palmen

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer Vippa Oslo Turtips Oslo

Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen langs landets maktsymboler. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Havnepromenaden i Oslo

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon