Denne fotturen byr på varierte naturopplevelser og dramatisk historie. Elva har egentlig sitt utspring fra Lutvann, renner så videre via Nøklevann og Skraperudtjern, og vi går inn langs elva ved Skullerudstua og følger den ned til den renner ut i Bunnefjorden. Vi tar T-banen til Skullerud, og buss hjem til sentrum av Oslo fra der hvor elva renner ut i fjorden. Turen er på 7,25 km, og fra Skullerud og ned til Oslofjorden går du 140 høydemeter nedover.

Skullerudstua
Skullerudstua – mange som starter og ender turen i Østmarka her

Skullerudstua – en bauta i Østmarka

Ut fra T-banen og inn på Olaf Helsets vei et par minutter, så ned på en stor parkeringsplass. I enden her finner du Skullerudstua, utgangspunkt og mål for mange flotte turer innover i vakre Østmarka. Men vi skal ikke innover, vi skal nedover Ljanselva, vi går til høyre ned en grusvei og har den vesle elven på vår venstre side. Vi er i verneverdig landskap, kommunen vernet et 100 meter bredt belte på begge sider av elva herfra til fjorden i 2003. Området kalles «et stille område».

Ljanselva
Ljanselva renner stille nedover fra Skullerudstua
Fin sti flere steder langs elva

Hester på sommerjobb ved Sagstua

Hestene som går på dette beitet er på sommerjobb i marka. De hjelper Miljøprosjekt Ljanselva med å holde kulturlandskapet rundt Sagstua åpent. Uten beiting vil beitemarka gro igjen, og skogen overta. Hestene beiter her i to perioder, midt på sommeren får gresset vokse i fred. Uansett et deilig, stille sted.

Hester på sommerjobb nummer 2 i år

Flere kulturminner på Sagdammen

Vi ser umiddelbart at området fortjener å vernes, og det er lite vann i elva, men lett å se at dette er et uvanlig vakkert kulturlandskap. Vi passerer Sagdammen, der det en gang lå en sag som var avhengig av vann fra Nøklevann. Sagstua er en ny-gammel stue med historie fra 1800-tallet, men bygningene her er fra 1990-tallet. Vi skjønner allerede nå at Ljanselva har fått og fortjener merkelappen «miljøpark».

Stille elv – stille og avslappende tur
Kommer du snart, eller? Turfølget venter likevel tålmodig

Langs elva kan du se rådyr hele året

Vi passerer utfartsparkeringen til Skullerud, og går under E6 til Leirskallsvingen. Super sti rett fram, inn på Rådyrstien og ut på Munkerudkleiva der vi går til venstre. Etter et par hundre meter forlater vi denne bebyggelsen og følger skiltet med blåmerket sti rett fram i urskogen. Her kan du faktisk se rådyr hele året, men vær forsiktig i mai, da kalver rådyr på dette området.

Turfølge Torill tar alltid bilde av plakater …

Regulerer væskemengden på Kafé Essa

Stien deler seg, vi går til venstre over en liten bro, er tett på Ljanselva gjennom urskogen, og landskapet åpner seg når vi krysser elva igjen et par hundre meter lenger sør. Vips, så er vi ute på Ljabruveien noen hundre meter. Her unner vi oss en fortjent stopp på en hyggelig kafé, som heter Essa før vi går videre på Ljabruveien og tar Kronveien opp til venstre. Der Kronveien munner ut i Storåsveien, tar vi til høyre og så til venstre, og fortsetter på turveien nedover Liadalen.

Kafe essa
Veldig trivelig på Kafé Essa

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Liadalen Krudtværk – falt for eget krutt

Der elva er kraftigst, kommer vi til ruinene av Liadalen Krudtværk. For å lage krutt trengte man vann, og Ljanselva drev kruttmølla rundt. Allerede i 1750 ble det bygget kruttverk her, men 50 år senere ble det flyttet til Gjersjøelva. Et nytt kruttverk ble bygget ved bredden av elva i 1855, men i 1884 eksploderte ikke mindre enn 15 tonn krutt på kruttverket. Det ble ikke gjenreist på grunn av viadukten rett ved, og fordi svartkrutt ikke lenger var interessant på grunn av en oppfinnelse i 1860-årene som het dynamitt.

I dag renner elva rolig forbi stedet der kruttverket en gang lå

En 36 meter høy viadukt i Liadalen?

Viadukten i Liadalen finnes det fortsatt spor etter. Smålensbanen (Østfoldbanen) ble opprettet i 1879, og viadukten i Liadalen var kjent som det mest fantastiske byggverket Smålensbanen passerte på sin ferd mot Østfold. Viadukten gikk hele 36 meter over dalbunnen på det høyeste, men i 1924 fikk banen ny trasé, og viadukten ble sprengt i 1929. Det er altså ikke bare kulturlandskap langs Ljanselva, men også rester av veldig kule kulturminner.

Rester av den fantastiske viadukten er fortsatt å se …

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

En interessant og lettgått elvetur

Turen nærmer seg slutten, vi har hatt en interessant og lettgått formiddag langs en elv som fortjener mer oppmerksomhet. Det er satt opp benker her og der, så ta med både termos og matpakke og kos deg langs elva. Det var lite vann i elva da vi gikk den, vi håper virkelig det tar seg opp. Vi går videre etter å ha passert restene av viadukten, og kommer til Hallager kunstgress, der Ljanselva renner i kulvert ned mot fjorden. Vi går opp på Herregårdsveien og nedover, finner lett bussholdeplassen og tar buss hjem til Oslo fra Fiskevollen busstopp ved E18.

Hallager kunstgress, med trivelig beliggenhet

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte fotturer 

Fuglemyrhytta – kort tur med storslagen utsikt!
ReiseKicks super-guide til Grünerløkka
En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen langs Ljanselva. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon