Kanskje du kan skrive litt om byen vår? Byen vår? Jeg skjønte ingenting. Muttern smilte og la en eske med mandelstang i hylla. Godtebutikken vår på Løkka var tom, det var oss to, det var stengetid, og jeg hadde plaga muttern med stiloppgaven vi hadde fått i lekse: Skriv om noe du liker. Jeg gikk i 4. klasse, og likte fotball og Deichman. Basta. Men hu var smart, visste at jeg var håpløst nysgjerrig og ofte på farta et eller annet sted i byen. Men å skrive om det?

Gamle bilder fra Oslo guttegjeng
Var ofte på farta et eller annet sted i byen … (foto: Rigmor Dahl Delphin/OM/1956)

Se her, sa muttern og ga meg tre kroner, her har du til trikkebilletter. Hu tenkte ikke på at det var mulig å snike på trikken hvis du tok en med plass ute foran og bak. Jeg tok selvsagt imot, og det blei seks gratis trikketurer og en altfor lang stil, som vanlig. Jeg plukka ut steder som liksom var byen min, tok trikken dit, og visste ikke alltid hvorfor jeg valgte hva.

Trikk i oslo
På full research-fart gjennom Storgata (foto: Frank Thomassen/OM/1960)

Jeg dro til Frognerparken, makan til sted å sitte og skrive utenlandske bilnummer fantes ikke. Joa’, jeg visste at det var en haug med nakne folk innafor portene, men det va’kke derfor jeg var der. Jeg jakta på bittesmå bilnummer fra Italia, de var de kuleste. Det var først seinere at jeg skjønte hvorfor folk gikk inn og så på en haug med nakne kropper stabla oppå hverandre.

Monolitten i Oslo
Monolitten in the making under krigen … (foto: Anders Beer Wilse/OM/1942)

Bislet, tenkte jeg, Bislet stadion liker jeg, så jeg dro dit en junidag da det var friidrettsstevne der. En australier satte verdensrekord på 10 000 meter, og jeg satte verdensrekord i frekkhet samme kveld. Jeg fant ut at han bodde på et hotell i Rosenkrantz gate, og spurte hu i resepsjonen om romnummer, jeg var liksom i familie. Jeg banka på, og han åpna døra og ba meg komme inn da jeg rakte fram autografboka mi. Jeg har aldri snakka så bra australsk, og siden har jeg vært blodfan av mannen, som het Ron Clarke. Så, ingen tvil, jeg digga Bislet! 

Bislett i 1965
Full fart på Bislet stadion, også … (foto: Bislet/Henrik Ørsted/OM/1965)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Hengekøya midt i byen var kanskje noe av det jeg likte aller best. Karl Johan var helt konge, særlig fra Egertorget og opp til Bellevue, der Slottet lå. Å stå ute bakerst på trikken og drømme om å bli politiker, skuespeller eller studdent etter hvert som trikken plinga seg forbi de kjente husa i ei hengekøye av ei paradegate, var helt sjukt. Travle folk i grå dresser overalt, Freiauret som skifta neonfarger, og av og til en banansplitt på Studenten.

Studenterlunden 1967
Grå folk i vårsola på Karl Johan (foto: Johan Brun/Dagbladet/Norsk Folkemuseum/1967)

Fattern var statist når det gjaldt norskfaget, så da han spurte om jeg hadde tatt med oksen på Torshov i stilen, trudde jeg han hadde tørna. Jeg tok trikken opp Vogts gate, men forsto ikke den gang at oksen sto midt i Skeid-land selv om jeg sjøl spelte på Skeid. Men oksen likte jeg godt. Husker ennå at jeg blei misunnelig da jeg kikka inn i de flotte bygårdene ved siden av oksen. Svære vinduer, mye luft og ikke en utedass å se. Torshov var i en annen divisjon enn Løkka.

Oksen 1963
Oksen på Torshov – kulest i byen (foto: Johan Brun/Norsk folkemuseum/1963)

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Bokstavveien kom også med i stilen, jeg trudde lenge at den het Bokstavveien. Jeg dro med trikken opp til Valkyrien plass og gikk ned i undergrunnen der. Skummel research for en 10-åring, men det var jo så fint der! Og hva skjedde egentlig med Valkyrien stasjon? Den kom uansett med i stilen, og etterpå gikk jeg ned Bokstavveien og så på fine damer med handleposer, og kjøpte en softice med strø i den gamle kiosken på hjørnet av Oscars gate for trikkepenga.

Valkyrie plass 1963
Gamle, gode Valkyrien plass stasjon (foto: Leif Ørnelund/OM/1963)

Godtebutikken vår lå jo bare to minutter fra Akerselva, så den gamle, grå elva måtte jo med. Jeg tok den for gitt helt fra den første dagen i Oslo. Der fiska vi ørret, kasta på stikka, gjemte oss når vi lekte cowboy og indianer og pargjemsel, og fikk våre første, talentløse kyss. Svarte høstkvelder var best, før snøen kom, når det regna mye og elva var stri. Det hendte vi datt uti, og en av oss blei til og med kjørt på legevakta og pumpa. Akerselva skuffa aldri. Det var den beste plassen av alle.

Akerselva
Full fart i elva, også … (foto: IngerMarie Munch/OM/1929)

Tips: Denne må du lese! Oslo – en livslang forelskelse

Men det var Østbanestasjonen som var mitt aller første møte med Oslo. Det hadde aldri vært så høyt under taket i livet mitt som da vi gikk ut av togvogna der. Vår lille kjernefamilie kom nordfra med fire kofferter, det var alt, og livet blei snudd på hue’ idet vi gikk ut på perrongen. I denne bygninga starta togeventyret i Norge, og her starta det livslange forholdet mitt til den beste byen av alle. Skulle bare mangle at jeg ikke valgte Oslo da jeg skulle skrive om noe jeg liker. Og seinere, har forholdet balla på seg, som vi sier, men det er en ganske annen historie.

Østbanehallen 1962
Hadde aldri vært så høyt under taket i livet mitt … (foto: Randulf Kure/OM/1962)

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Gymnastida på Foss – tre herlige skoleår!
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo


Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Oslo på 60-tallet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon